Jusand

Posiadacz elektryka
Cześć.
Mam Corsę z 2020 roku i dzisiaj u mnie wystąpił ten sam błąd. Natomiast mam wrażenie, że jest to po prostu odpowiednik błędu "check engine" ze spalinówek. Dlaczego? Bo odczytałem błędy czytnikiem obd i błąd jest (byl) związany z ABS. Kod błędu: C162A(7A). Jest oznaczony jako archiwalny, czyli już nie występuje. W teorii wystarczy teraz poczekać aż zniknie sam albo skasować, ale auto na gwarancji więc umówię się na serwis i zobaczę co powiedzą.
Jestem z Wrocławia - które ASO polecacie odwiedzić (moze nazwisko z serwisu...), żeby zostać dobrze obsłużonym?

Podejrzewam, że część z osób w tym i innych wątkach też miało totalnie niezwiazany z klimatyzacją błąd. Ten został sprawdzony i usunięty, a przy okazji tylko zrobiona aktualizacja softu, bo te zawsze się powinno robić przy serwisie auta.
U mnie pewnie też sprawdzą stan płynu hamulcowego i ewentualnie czy nie zapowietrzył się (auto hamuje normalnie. Moooooże coś lekko czasami podstukuje.... Ale może wymyślam), a później skasują błąd.
U mnie w e 208 w zeszłym tygodniu też miałem błąd usterka napędu elektrycznego. Jako że byłem na wakacjach to dopiero dzisiaj sprawdziłem carscanerem też mam ten archiwalny błąd związany z ABS
Będę się chyba musiał umówić z serwisem

slaw3k

Nowy na Forum
U mnie w e 208 w zeszłym tygodniu też miałem błąd usterka napędu elektrycznego. Jako że byłem na wakacjach to dopiero dzisiaj sprawdziłem carscanerem też mam ten archiwalny błąd związany z ABS
Będę się chyba musiał umówić z serwisem
To sprawdź czy klima działa. U mnie zamówili już sprężarkę. Ma być najpóźniej w poniedziałek gotowy. Zgłaszające się błędy (usterka napędu elektrycznego itp) po konsultacji centrala chciała naprawiać aktualizacja oprogramowania co oczywiście nic nie dało. Czytając perypetie poprzedników nacisnąłem na auto zastępcze i na wymianę sprężarki w pierwszej kolejności a i pogadałem sobie z diagnostą elektryków.
Auto zastępcze dostałem, diagnosta dochodzi do wniosków, ze zwarcia w sprężarce mogą być przyczyną pozostałych błędów, a Opel ogłosił akcje naprawczą dla aut, które się zgłoszą z błędem sprężarki (jeszcze niestety nie wzywają właścicieli, ale bodajże do 6 lat i 100 tys wymienia sprezarke za darmo - trzeba się tylko upomnieć, żeby diler skontaktować się z centrala w tej sprawie).
Dam znać jak sprawa się zakonczy.

Jusand

Posiadacz elektryka
To sprawdź czy klima działa. U mnie zamówili już sprężarkę. Ma być najpóźniej w poniedziałek gotowy. Zgłaszające się błędy (usterka napędu elektrycznego itp) po konsultacji centrala chciała naprawiać aktualizacja oprogramowania co oczywiście nic nie dało. Czytając perypetie poprzedników nacisnąłem na auto zastępcze i na wymianę sprężarki w pierwszej kolejności a i pogadałem sobie z diagnostą elektryków.
Auto zastępcze dostałem, diagnosta dochodzi do wniosków, ze zwarcia w sprężarce mogą być przyczyną pozostałych błędów, a Opel ogłosił akcje naprawczą dla aut, które się zgłoszą z błędem sprężarki (jeszcze niestety nie wzywają właścicieli, ale bodajże do 6 lat i 100 tys wymienia sprezarke za darmo - trzeba się tylko upomnieć, żeby diler skontaktować się z centrala w tej sprawie).
Klimatyzacja działa, ale jestem już umówiony na serwis. Ale wspomnę im o sprężarce. Mam nadzieję że podejdą do tematu rzetelnie, bo okazuje się że w Trójmieście został jeden serwis peugeot i terminy mają gorsze niż w Tesli.

wiper

Nowy na Forum
Skąd masz takie wieści że Opel wymienia sprężarki za darmo. Gdy dziś pojechałem w sprawie swojej corsy 2021 sprowadzonej z niemiec to stwierdzili że nic nie widzą w systemie , ani wymiany ani wgrania aktualizacji. Samochód stoi z uszkodzonym kompresorem klimatyzacji !

slaw3k

Nowy na Forum
Skąd masz takie wieści że Opel wymienia sprężarki za darmo. Gdy dziś pojechałem w sprawie swojej corsy 2021 sprowadzonej z niemiec to stwierdzili że nic nie widzą w systemie , ani wymiany ani wgrania aktualizacji. Samochód stoi z uszkodzonym kompresorem klimatyzacji !
Z ASO. Powiedzieli mi, ze żeby dostać wymianę za darmo serwis musi zgłosić sprawę w wewnętrznym systemie przesyłając określone błędy. Centrala wtedy zleca wymianę.

Koniec mojej historii jest taki, że wymiana sprężarki rozwiązała problemy. Błędy które początkowo nie sugerowały że to problem z nią zniknęły po wymianie. Niestety nie robili nic z wiązkami ABSu, a podejrzewam, że cos jest nie tak z systemem hamulców bo przy mocniejszym przyspieszaniu lub hamowaniu słychać cichy dźwięk jakby uderzenie lub skrzypienie luźnego elementu. Podjadę tak jak ufa mi się dokładniej to opisać, bo zgłaszałem to już ale olali.

nnnnn

Pionier e-mobilności
No i dopadło mnie, na liczniku wybiło 67k km i pojawił się komunikat. Miałem podłączony wtedy carscanner i stały sie dwie rzeczy, akumulator 12V przestał być ładowany, napięcie z 13.4 spadło na 11.2V oraz zniknął wskaźnik temperatury BMS. Poz tym auto jechało normalnie, temperatura poszczególnych cel nie rosła pomimo jazdy na ekspresówce. Jak się zrobi chłodniej to przeskanuję błędy i wyśle zgłoszenie do ASO

@slaw3k możesz napisać co i do kogo wysyłałeś w sprawie wymiany sprężarki?

Barney393

Nowy na Forum
No i dopadło mnie, na liczniku wybiło 67k km i pojawił się komunikat. Miałem podłączony wtedy carscanner i stały sie dwie rzeczy, akumulator 12V przestał być ładowany, napięcie z 13.4 spadło na 11.2V oraz zniknął wskaźnik temperatury BMS. Poz tym auto jechało normalnie, temperatura poszczególnych cel nie rosła pomimo jazdy na ekspresówce. Jak się zrobi chłodniej to przeskanuję błędy i wyśle zgłoszenie do ASO

@slaw3k możesz napisać co i do kogo wysyłałeś w sprawie wymiany sprężarki?

Czy ktoś znalazł rozwiązanie? Moja e-corsa idzie 2 raz do ASO, a tam walczą, wgrywaja oprogramowanie i nic to nie daje. Komunikat sie pojawia i samochod jest unieruchomiony. Klima działa. Odświeżam temat

nnnnn

Pionier e-mobilności
Czy ktoś znalazł rozwiązanie? Moja e-corsa idzie 2 raz do ASO, a tam walczą, wgrywaja oprogramowanie i nic to nie daje. Komunikat sie pojawia i samochod jest unieruchomiony. Klima działa. Odświeżam temat
U mnie raz się pojawił dotychczas, w ASO nic nie znaleźli, jak będzie się coś działo to przyjechać. Na razie się nie powtórzyło ale zaczynam się irytować. Na zagranicznych forach widać że nie są to jednostkowe problemy.

Grooby78

Zadomawiam się
Panowie, jeśli Wasze samochody nie miały wymienianej sprężarki klimatyzacji to na 99,9% ona jest odpowiedzialna za błędy. Klimatyzacja może nawet działać, ale to i tak wina sprężarki. U mnie po wymianie ustały wszystkie problemy. Auto śmiga.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Panowie, jeśli Wasze samochody nie miały wymienianej sprężarki klimatyzacji to na 99,9% ona jest odpowiedzialna za błędy. Klimatyzacja może nawet działać, ale to i tak wina sprężarki. U mnie po wymianie ustały wszystkie problemy. Auto śmiga.
OK, to możesz nas wspomóc jak to załatwiłeś i z kim? Czy można powołać się na twój przypadek? Jeśli możesz to napisz jakieś szczegóły, jak wyglądał cały proces.