MS_

Nowy na Forum
Witam, sprawdziłem u mnie jest numer jak powyżej na zdjęciu (98 400 566 80), czyli wersja "wadliwa", wszystko zgadza się z tym co pisałeś wcześniej. Serwis zaleca wymianę na 98 479 295 80. W załączniku zdjęcie mojej, dostęp jest w miarę. Ja włożyłem telefon, pod maskę z prawej strony, nagrałem film i zrobiłem zrzut ekranu. Można próbować też od dołu ale trzeba odkręcać osłony!

Attachments

• Videoframe_20240704_071440_com.huawei.himovie.overseas_edit_832998322766640.jpg
    Videoframe_20240704_071440_com.huawei.himovie.overseas_edit_832998322766640.jpg
    418,4 KB · Liczba wyświetleń: 8
Last edited:

MS_

Nowy na Forum
Dodatkowo zauważyłem, że ta "wadliwa" pod datą opatrzona jest numerem referencyjnym Valeo_CCE_CEM01 (EMC REF), natomiast ta "poprawiona" Valeo_CCE_BATCH2_CEM0, czyli jakby wersja 2. Ponadto zawiera więcej czynnika 203 ml zamiast 183 ml.

Last edited:

Kwasiel

Nowy na Forum
Dowiedz się czy była u Ciebie wymieniana sprężarka klimatyzacji. Jeśli ne to na 99,9% to ona jest powodem wyrzucania błędu.
Wydaje mi się, iż tylko ASO będzie w stanie to ogarnąć, kosztów nie znam. Ja miałem wymienione na gwarancji.
PS. U mnie też wydawało się, że klimatyzacja działała. Jednak, działała, nie działała trudno było to ocenić.
Powodzenia.
Dzięki za info.
U mnie sprężarka wymieniana nie była.
Ale: po kilku wyłączeniach/wyłączeniach samochodu błąd zniknął :-|
Byłem w ASO (bo akurat i tak chciałem robić coroczny przegląd) i błędu nie znaleźli.

Samochód jeździ jak jeździł. W aso powiedzieli żeby obserwować.

Moje podejrzenie, niczym nie poparte, jest takie, że w niedzielę kiedy były duże upały wyskoczył błąd bo coś niedomagało, upał zelżał i jest ok.

Tak, czy tak - obserwuję…

KrzysztofFly

Moderator
Witam, sprawdziłem u mnie jest numer jak powyżej na zdjęciu (98 400 566 80), czyli wersja "wadliwa", wszystko zgadza się z tym co pisałeś wcześniej. Serwis zaleca wymianę na 98 479 295 80. W załączniku zdjęcie mojej, dostęp jest w miarę. Ja włożyłem telefon, pod maskę z prawej strony, nagrałem film i zrobiłem zrzut ekranu. Można próbować też od dołu ale trzeba odkręcać osłony!
Dzisiaj odebrałem swojego e-C4, sprawdziłem więc u siebie co mi zamontowali.
Zrzut ekranu 2024-07-10 215907.png
Co ciekawe, to obaj mamy dokładnie tą samą datę produkcji sprężarki 27.09.2021, sprawdziłem w kalendarzu, to poniedziałek ;). Teraz kwestia, czy pracownicy byli wypoczęci po weekendzie? Czy też może skacowani ;).

slaw3k

Nowy na Forum
Cześć.
Mam Corsę z 2020 roku i dzisiaj u mnie wystąpił ten sam błąd. Natomiast mam wrażenie, że jest to po prostu odpowiednik błędu "check engine" ze spalinówek. Dlaczego? Bo odczytałem błędy czytnikiem obd i błąd jest (byl) związany z ABS. Kod błędu: C162A(7A). Jest oznaczony jako archiwalny, czyli już nie występuje. W teorii wystarczy teraz poczekać aż zniknie sam albo skasować, ale auto na gwarancji więc umówię się na serwis i zobaczę co powiedzą.
Jestem z Wrocławia - które ASO polecacie odwiedzić (moze nazwisko z serwisu...), żeby zostać dobrze obsłużonym?

Podejrzewam, że część z osób w tym i innych wątkach też miało totalnie niezwiazany z klimatyzacją błąd. Ten został sprawdzony i usunięty, a przy okazji tylko zrobiona aktualizacja softu, bo te zawsze się powinno robić przy serwisie auta.
U mnie pewnie też sprawdzą stan płynu hamulcowego i ewentualnie czy nie zapowietrzył się (auto hamuje normalnie. Moooooże coś lekko czasami podstukuje.... Ale może wymyślam), a później skasują błąd.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Cześć.
Mam Corsę z 2020 roku i dzisiaj u mnie wystąpił ten sam błąd. Natomiast mam wrażenie, że jest to po prostu odpowiednik błędu "check engine" ze spalinówek. Dlaczego? Bo odczytałem błędy czytnikiem obd i błąd jest (byl) związany z ABS. Kod błędu: C162A(7A). Jest oznaczony jako archiwalny, czyli już nie występuje. W teorii wystarczy teraz poczekać aż zniknie sam albo skasować, ale auto na gwarancji więc umówię się na serwis i zobaczę co powiedzą.
Jestem z Wrocławia - które ASO polecacie odwiedzić (moze nazwisko z serwisu...), żeby zostać dobrze obsłużonym?

Podejrzewam, że część z osób w tym i innych wątkach też miało totalnie niezwiazany z klimatyzacją błąd. Ten został sprawdzony i usunięty, a przy okazji tylko zrobiona aktualizacja softu, bo te zawsze się powinno robić przy serwisie auta.
U mnie pewnie też sprawdzą stan płynu hamulcowego i ewentualnie czy nie zapowietrzył się (auto hamuje normalnie. Moooooże coś lekko czasami podstukuje.... Ale może wymyślam), a później skasują błąd.
Błąd ABS u mnie był związany z utleniającym się kablem czujnika w lewym tylnym kole. Podobny błąd wystąpił też u kogoś innego na forum. To samo koło z tego co pamiętam. Chyba jest źle zabezpieczony.

slaw3k

Nowy na Forum
Ja też miałem problem z tym kabelkiem w lewym tylnym kole, ale błąd był inny wyświetlany, a w zasadzie zestaw błędów.
Dzięki za podpowiedź. Zgłoszę to serwisowi. Niestety klimatyzacja też przestała działać więc zbiorowo naprawiam (albo i stety bo auto jest na gwarancji)... w środę mam pojawić się w Hornecie po tygodniu czekania na wskazówki z portalu co należy zrobić.

Orientujecie się czy system baterii ma osobne chłodzenie i można bezpiecznie jeździć i ładować auto dopóki nie wymienia sprężarki?

Przy okazji czytałem, że w innych krajach po upomnieniu się w serwisie o napisanie wiadomości do centrali centrala przejmuje koszt wymiany sprężarki nawet jeśli nie ma już gwarancji.