Leaf w 2024- czy warto?

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
Jesteś pewien? Kiedyś to było w standardzie w każdej wersji, ale może coś się zmieniło.
Pewny nie jestem, bo pan w salonie się nie orientował w temacie, ale na stronach Nissana znalazłem, że Acenta do 2021 ma, a później opcjonalnie.
Natomiast w porównaniu nie ma już nawet opcji.
Ps tego systemu na dole też ma, tylko nie złapało się na zdjęciu.

Attachments

• Screenshot_20240826-093931.png
    Screenshot_20240826-093931.png
    162,7 KB · Liczba wyświetleń: 6

nabrU

Moderator
Grzanie ma, chłodzenia nie ma.

Nieprawda. Akurat w Leafie z pompą ciepła (a N-Connecta ją ma) jest mały spadek zasięgu zimą.

Dzięki za sprostowanie. Oczywiście drugie jest konsekwencją błędu w pierwszym. Jak grzeje to spadek pojemności będzie mniejszy w zimie.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Dlaczego?
Ja kupiłem w 2023 i teraz też bym kupił, bo nowe to nowe, bo japońskie to nie chińskie, bo jak jest jako drugie w domu to chademo i rapidgate masz w 4 literach, bo jak chcesz nim długo jeździć to już teraz wiesz jak tania jest regeneracja baterii, jak prosto ją wykonać, bo się nie psuje, bo jest pojemny, oraz mega ekonomiczny - co wynika z jego prostoty poniekąd. To chyba wszystko.

Jak masz więcej kasy rozważ Teslę, jak nie to odpuściłbym wynalazki typu Corsy etc, bo na forum można poczytać dlaczego. Leaf jest sprawdzoną konstrukcją.

Euronymous

Fachowiec
bo jak chcesz nim długo jeździć to już teraz wiesz jak tania jest regeneracja baterii, jak prosto ją wykonać
Jakiś czas temu pytałem w Nissanie, ile na dziś kosztuje wymiana, gdyby w najgorszym scenariuszu tuż po gwarancji bateria padła całkowicie. Kwota 50k, czyli jakaś połowa wartości całego Leafa, nie powiem, że wrażenia nie zrobiła. Ale pan sprzedawca nie budził za bardzo zaufania w temacie EV, więc może bajdurzył, skoro piszesz, że to jakieś jednak zabawne pieniądze ?

nabrU

Moderator
Jest to bardzo możliwa cena. Jest taka firma w NL która robi różne modyfikacje dla Leaf'ów (battery extender, CCS upgrade, 3-fazowe ładowarki pokładowe itp) i również wymienia baterie. Cennik wymiany poniżej:

Screenshot-2024-08-26-153046.png

Stronka ze szczegółami też poniżej:

W UK zajmowała się tym też firma Cleevely, ale już nie robią tego:

Najnowsze dyskusje