Lidl, Kaufland, Biedronka...

luki

Pionier e-mobilności
Nie trzeba odinstalowywać, tylko wyczyścić dane. Fakt trzeba to robić przy zmianie granicy. Jak wygodniej z dwoma telefonami (pewnie jakiegoś współpasażera) to OK - pewnie też bym tak zrobił

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie trzeba odinstalowywać, tylko wyczyścić dane. Fakt trzeba to robić przy zmianie granicy. Jak wygodniej z dwoma telefonami (pewnie jakiegoś współpasażera) to OK - pewnie też bym tak zrobił
Lidlowej sie tak nie da, trzeba zmienic konto i jego lokalizacje a to mozna chyba robic raz na rok… latwiej chyba ogarnac dwa telefonu..

luki

Pionier e-mobilności
Może i tak. Ale jak zrobiłem tak jak napisałem, to byłem przez chwilę w Austrii. Mimo, że mnie nie wylogowało z aplikacji (pewnie sesja jest trzymana w Chrome). W samej aplikacji jest też opcja wyloguj. No, ale tak jak napisałem wyżej, pewnie prościej z drugim telefonem

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Pobawiłem się trochę tą aplikacją Lidla, muszę stwierdzić, że sposób kolegi luki jest chyba najprostszy.

a) Instalujemy apkę Lidla. Przy pierwszym odpaleniu, podajemy kraj (np. Polska), zakładamy użytkownika (np. z polskimi danymi: adres, telefon, itp.)

b) przy przekraczaniu granicy, kasujemy dane ('App Info' -> 'Storage & Cache' -> 'Clear storage'). Apka jest znów dziewicza.

c) Odpalamy apkę (znów pierwszy raz :)), wybieramy np. Austrię, i - uwaga - logujemy się tymi samymi danymi jak w punkcie a) (mimo że dane polskie -> u mie działało). Można zrobić autologowanie tymi danymi, a jako że apka jest ta sama (mimo że inny kraj), to zaloguje automatycznie. Przetestowałem, i wygląda to OK.

Ceny Lidla AC:

CZ: 5.90 CZK (1.04 PLN)
SK: 0.24 EUR (1.05 PLN)
AT: 0.19 EUR (0.83 PLN)
HU: 149 HUF (1.71 PLN)

Ceny Lidla DC:

CZ: 6.90 CZK (1.22 PLN)
SK: 0.39 EUR (1.71 PLN)
AT: 0.29 EUR (1.27 PLN)
HU: 179 HUF (2.05 PLN)

CZ i SK z QR kodem, a AT i HU przez apkę.

luki

Pionier e-mobilności
A jak z mocą na tych Lidlach? 50kW na DC, czy więcej, czy zależy od lokalizacji?

edit: chyba sam sobie odpowiem, wystarczy wejść i w apce wybrać odpowiedni kraj, i pojeździć po mapie. Przeważnie 50kW CCS, co ciekawe w Niemczech też pod aplikacją Lidla jest Kaufland, ma czasem 2x 60kW, ale też zdarzają się tylko 2x AC 11kW

Last edited:

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Ano. Przeważnie 50 kW. Wyjątek to Węgry, gdzie DC jest przeważnie 20-25 kW.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Masz uruchomione Lidl Pay w tej apce?
Tak. Mam. Po prostu, dodałem w apce swoją kartę bankową. I widzę w AT Lidlowe stacje ładowania.

subintabulat

Zadomawiam się
to co się dzieje w Kauflandzie na bardzkiej we wrocławiu, to przechodzi ludzkie pojęcie...no tak ładowarka darmowa, to po parkingu czai się stado mercedesów i innych audiców po 300 k żeby się naładować za darmo. dziś pedał je.bany z wąsikiem w zielonej bluzie kończyło mu się 1 h ładowania na ccs, to sobie odpiął i podpiął na nowo na kolejną godzine..gdybym był sam to bym gościowi zaje.bał..to są normalnie pierwotne instynkty. pojebusy i tyle

slaveq

Pionier e-mobilności
to co się dzieje w Kauflandzie na bardzkiej we wrocławiu, to przechodzi ludzkie pojęcie...no tak ładowarka darmowa, to po parkingu czai się stado mercedesów i innych audiców po 300 k żeby się naładować za darmo. dziś pedał je.bany z wąsikiem w zielonej bluzie kończyło mu się 1 h ładowania na ccs, to sobie odpiął i podpiął na nowo na kolejną godzine..gdybym był sam to bym gościowi zaje.bał..to są normalnie pierwotne instynkty. pojebusy i tyle
Ale no grupa takich się znajdzie zawsze to po co brać w tym udział? Podejrzewam , że jest sporo innych ładowarek w okolicy. Na lidlu problem się rozwiązał - Elocity wzięło pod swoje skrzydła i można liczyć na to, że się człowiek naładuje. Z kauflandem pewnie też będzie niedługo to samo.