Lidl, Kaufland, Biedronka...

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Miałem małą wycieczkę, i ładowałem się też na Lidl-ach w Czechach i Austrii oraz na Słowacji i Węgrzech. W Czechach i Słowacji trzeba zeskanować QR-kod, i wypełnić formularz (nr karty, itp.). W Austrii i na Węgrzech ładowanie przez apkę Lild Plus. Ale, musiałem zainstalować apkę na dwóch różnych telefonach, gdyż przy pierwszym odpaleniu apki trzeba podać kraj, i potem widzi tylko stacje ładowania z danego kraju. Trochę to dziwne (albo ja nie kumaty), jak ogarnąć jedną apką kilka krajów?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Tak, Lidl Plus (nie Lidl eCharge) i w Austrii i na Węgrzech. W lewym górnym rogu jest przycisk 'E-Mobility'.

Czechy: DC 6.90 CZK/kWh
Słowacja: DC 0.39 EUR/kWh (na niektórych Lidl-ach na Słowacji można odpalić kartą ChargePoint za 0.33 EUR/kWh)

luki

Pionier e-mobilności
Jedną apką kilku krajów może się nie udać ogarnąć, podobnie jak z McDonald - też na każdy kraj ma swoją apkę.
Nie wiem od czego to zależy, może taka polityka firmy, żeby ograniczać promocje do jednego kraju

krzyss

Pionier e-mobilności
Jedną apką kilku krajów może się nie udać ogarnąć, podobnie jak z McDonald - też na każdy kraj ma swoją apkę.
Nie wiem od czego to zależy, może taka polityka firmy, żeby ograniczać promocje do jednego kraju
Maja inne allikacje bo czesto za granicami naszego kraju jest taniej.
Przyklad sprzed kilku dni, chce kupic odkurzacz pionowy bezprzewodowy, u nas w MM 2900.- w niemczech w sklepie tej samej sieci 2250 PLN w przeliczeniu.
Jak bysmy mieli jedna apke to pewnie bym widzial ceny z innego kraju :)

luki

Pionier e-mobilności
Maja inne allikacje bo czesto za granicami naszego kraju jest taniej.
Przyklad sprzed kilku dni, chce kupic odkurzacz pionowy bezprzewodowy, u nas w MM 2900.- w niemczech w sklepie tej samej sieci 2250 PLN w przeliczeniu.
Jak bysmy mieli jedna apke to pewnie bym widzial ceny z innego kraju :)
A to już jest inna sprawa. Elektronikę zawsze najpierw szukam na Amazonie (.de), przy wysyłce do PL naliczają nasz VAT zamiast 19%, ale i tak często się opłaca. Ale przecież podobnie jest też z samochodami niektórych marek. Jak to powiedział klasyk: "co z tego że mamy drożej, na szczęście mniej zarabiamy" (czy jakoś tak ;) )

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Sęk w tym, że to jest ta sama apka. Tylko przy pierwszym odpaleniu trzeba podać kraj, i potem działa tylko w tym kraju. Więc trzeba instalować na innym telefonie na każdy kraj :). Gdyby to były inne apki, to można by te apki zainstalować na jednym telefonie aby ogranąć kilka krajów, a tak nic z tego.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
No tak. Ale to mam albo jeden, albo drugi kraj, a nie dwa na raz. Na granicy trzeba by przeinstalować. To już chyba lepiej wozić dwa telefony :)