Ja odebralem pod koniec 2021 (wiec mam Intela), mam podstawowego autopilota i na poczatku dalo sie tym jezdzic w korku np po Krakowie, teraz mi sie nie chce bo czasem jak przymuli to potem sie tak napedza ze wyglada to tak jakbym byl jakis nawalony i nie kontrolowal.
Kamera cofania nadal jak sie przyjrzec nie ma pelnej plynnosci, we Fiacie 500e nie ma zadnych scinek i manerwuje z wiekszymi predkosciami niz w Tesli bo tutaj sie obawiam ze kamera nie nadarzy.
Wycieraczki dzialaja tak samo zle jak 3 lata temu wiec mam jest na off. Jazda na drogach szybkiego ruchu na autopilocie i zmiana pasa ktora go wylacza a nastepnie musze go wlaczac na nowo dodatkowo skutecznie mnie zniecheca do uruchamiania tego (i za kazdym razem gong na caly samochod - brrr). W Golfie z 2017 dzialalo to lepiej. Dodatkowo regularne fantomowe hamowania - nadal mam.
Oprocz tego po tescie praktycznie wszystkich elektrycznych koreancow, czesci grupy VAG a nawet elektrycznej Toyoty uwazam, ze multimedia Tesla ma najlepsze i nawet sposob uruchamiania samochodu - kluczyk w telefonie, dajemy D i elo. Dodatkowo mimo sztywnego i glosnego zawieszenia feedback z drogi jest najlepszy a przyspieszenie nawet przy konkurencyjnym, mocniejszym elektryku wydaje sie jakies takie.. lepsze, agresywniejsze? Nie wiem.
U mnie z jakoscia wykonania nie ma problemow bo mam egzemplarz z Chin, po 60 tys nie zglaszalem nic na serwis gwarancyjny oprocz skrzypiacej listwy na desce ktora wymienil serwis mobilny (nic to nie dalo - dalem sobie podkladke z tasmy teflonowej i problem sam rozwiazalem). Przykladowo ostatnio robilem objazdowke po salonach by przypomniec sobie jak to jest i w VAG dwa rozne egzemplarze na placu - w jednym blad oswietlenia - sprawdz zarowke (swiatla full led) a w drugim usterka pasa kierowcy (dzialal normalnie).
Sa samochody cichsze, z miekszym i cichszym zawieszeniem ale zawsze maja dla mnie wiecej wad niz Tesla. To najlepszy elektryk, czy najlepszy samochod? Nie.
Dla mnie kamery 360 nie sa potrzebne, plynne boczne i tylne wystarcza w zupelnosci. Wazniejsze sa kamery ze spryskiwaczami a tego dzis prawie nikt nie ma i co z tego ze jezdzilem IONIQ 5 okamerowanym jak chinska ulica (nawet lusterka to kamery) skoro najpierw musialem je wycierac palcem zeby to mialo rece i nogi.