Opony koła do TM3P

kswad12

No to z prądem
Ja kupilem 20" Pirelli P Zero Winter 2 na 20" Wrap.
Polecam oponę bo jest myślę tak samo głośno jak na letniej pirelli. Natomiast tak, jest symetryczna wiec rotacja odpada, ale patrząc na letnie, to były zjedzone dość równo wiec się tym nie przejmuje. Jedynie ochrona felgi chyba jeszcze mniejsza niż przy letniejImage_20241030_114218_529.jpeg

Last edited:

TomRS

Pionier e-mobilności
Polecam oponę bo jest myślę tak samo głośno jak na letniej pirelli. Natomiast tak, jest asymetryczna wiec rotacja odpada, ale patrząc na letnie, to były zjedzone dość równo wiec się tym nie przejmuje. Jedynie ochrona felgi chyba jeszcze mniejsza niż przy letniejView attachment 21488
Winter 2 jest chyba właśnie symetryczna (kierunkowa) ?

Przemmo

Posiadacz elektryka
Polecam oponę bo jest myślę tak samo głośno jak na letniej pirelli. Natomiast tak, jest symetryczna wiec rotacja odpada, ale patrząc na letnie, to były zjedzone dość równo wiec się tym nie przejmuje. Jedynie ochrona felgi chyba jeszcze mniejsza niż przy letniejView attachment 21488
Daj znać jak na mokrym. Letnie Pirelli w deszczu są po prostu genialne.

kswad12

No to z prądem
Daj znać jak na mokrym. Letnie Pirelli w deszczu są po prostu genialne.
Na mokrym jest bardzo dobrze. Nawet w trybie insane auto idzie jak po sznurku.
Tesla pozwala trochę sobie tyłem zarzucić (pewnie głównie dla fanu :D)

Przypomniało mi się, jak je sprawdzałem po zakupie to miały 7,5mm. W zeszłym roku jak brałem Continental (Winter Contact 5) na zimę do audi, to jednak miały te 8mm.

Bawi mnie jak ludzie wypytują gdzie zmienic opony w Tesli, bo u mnie robił to gość normalnie na wsi, wiecie taki wiejski wulkanizator i jakoś nikogo prąd nie zabił. Jedynie mialem swoje podkładki, choć wiem ze on daje takie swoje gumy pod podnośnik jak trzeba, wiec tez by poszło bez.
Ale faktycznie chciał na 125Nm dokręcać, przypomniałem ze jednak 175Nm Tesla zaleca.

Last edited:

roter6

Zadomawiam się
Tak, mi też wycenili na 45 eur/szt. Pytałem się o same felgi.
Ja nie wiem jak oni to wyceniają jednak. Zamówiłem 4 felgi 19" + czujniki. Całkowity koszt transportu netto (na firmę brałem): 84,04 euro. 1,5 tygodnia czekałem, ale oni mieli 2 dni wolnego w zeszłym tygodniu + dużo zamówień do wysłania.

TomRS

Pionier e-mobilności
Ja nie wiem jak oni to wyceniają jednak. Zamówiłem 4 felgi 19" + czujniki. Całkowity koszt transportu netto (na firmę brałem): 84,04 euro. 1,5 tygodnia czekałem, ale oni mieli 2 dni wolnego w zeszłym tygodniu + dużo zamówień do wysłania.
Mi dokładnie tak samo wycenili. Zrobiłem jakieś 1 tys km na tych kołach. Czuje się większy ciężar felgi, rozpędzanie, sam start od zera jest lekko bardziej przymulony (chyba, że ustawienie w menu opon na zimowe powoduje taki efekt) , no i generalnie Pirelli Winter powyżej 120 km/h jest jednak dosyć głośne, a na mokrej nawierzchni zauważalnie gwiżdże. Natomiast przyczepność na mokrej i zimnej nawierzchni jest naprawdę ok. Zużycie energii wzrosło zauważalnie, ale nie wiem co do końca bardziej za to winić - spadek temperatury (mam kierownicę i fotel ustawione grzanie na auto), czy cięższą felgę bez kołpaków aero i większe opory toczenia opony zimowej. Czy wszystko po trochu.

roter6

Zadomawiam się
Mi dokładnie tak samo wycenili. Zrobiłem jakieś 1 tys km na tych kołach. Czuje się większy ciężar felgi, rozpędzanie, sam start od zera jest lekko bardziej przymulony (chyba, że ustawienie w menu opon na zimowe powoduje taki efekt) , no i generalnie Pirelli Winter powyżej 120 km/h jest jednak dosyć głośne, a na mokrej nawierzchni zauważalnie gwiżdże. Natomiast przyczepność na mokrej i zimnej nawierzchni jest naprawdę ok. Zużycie energii wzrosło zauważalnie, ale nie wiem co do końca bardziej za to winić - spadek temperatury (mam kierownicę i fotel ustawione grzanie na auto), czy cięższą felgę bez kołpaków aero i większe opory toczenia opony zimowej. Czy wszystko po trochu.
Do mnie jadą też te Pirelli co oni mieli. Wyszło korzystniej w PL, a poza tym jak przy wyważaniu coś wyjdzie to mi je łatwiej reklamować/odesłać. W mojej ulubionej Rce raz tak miałem z Michelinami PS4. Dwie były totalnie skopane.