Nowy MG ES5 pacyfikator Europy?

nabrU

Moderator
Pacyfikować to będzie co najwyżej Volvo EX30, jak na SUV'a to mała stonka.

Wspomnisz moje słowa. ZS EV widzę codziennie na drogach, EX30 może raz na tydzień. Nie każdemu potrzeba SUVa wielkości X5.

Sprawa druga, zobaczymy jak będzie z bezawaryjnością tych chińskich aut, w rankingach MG4 nie wypada różowo.

Czy mówisz o tym raporcie, który już dyskutowaliśmy i jest o 'doopę' potłuc?

Ronin78

Posiadacz elektryka
Wspomnisz moje słowa. ZS EV widzę codziennie na drogach, EX30 może raz na tydzień. Nie każdemu potrzeba SUVa wielkości X5.

Polska to nie anglia, anglikom wydaje się że kupują markę angielską, a nie chińczyka. Bardzo sprytny koń trojański. Niby każdy wie ale to przecież "MG", a równie dobrze mogliby tam pisać SAIC i logo z krzaczków na masce.

Odbijając lekko od tematu to tęsknię za fizycznością w samochodach, zobacz jak wygląda wewnątrz np. Lexus CT (bo to najniższy model swego czasu) tam jest dobre kilkadziesiąt przycisków funkcyjnych i każdy z nich działa tak że chce się wracać, a teraz, deski rozdzielczej brak, podwieszony tablet na środku i tyle, żona ma podobnie tabletoze w Fordzie i mnie to mocno irytuje jak nim jeżdżę.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
MG ES5 zapowiada się na ewolucję MG4 w kierunku większego SUV'a. więcej miejsca na bagaże, elektrycznie sterowana klapa bagażnika, więcej miejsca dla pasażerów na tylnej kanapie, przełącznik biegów przy kierownicy, prawdopodobnie wentylowane siedzenia, pełny autopilot, ładowanie 150 kW, kilka baterii i mocy silnika, tablet prawie jak w Tesli ;), jasne tapicerki. moim zdaniem sporo atutów przy cenie w Chinach 14k $ co każdy może sobie odpowiednio przeliczyć.

nabrU

Moderator
Polska to nie anglia, anglikom wydaje się że kupują markę angielską, a nie chińczyka. Bardzo sprytny koń trojański. Niby każdy wie ale to przecież "MG", a równie dobrze mogliby tam pisać SAIC i logo z krzaczków na masce.

Jesteś w błędzie. MG4 ma w wielu miejscach napisane z jakiego koncernu się wywodzi (przykład poniżej) więc jestem bliski stwierdzenia, że prawie 100% kupujących MG Brytyjczyków wie co bierze. Inne nacje też mają taką świadomość (dowód to nasza dyskusja tutaj).

Idąc Twoim tokiem myślenia trzeba by stwierdzić, że właściciele Tesli na tym Forum, myślą że ich samochody są robione w Ameryce, a nie w Szanghaju ;)

1730364596692.png

1730365358871.png

Uważam, że Chińczycy z EV dzisiaj to tak jak kiedyś w latach 80-tych czy 90-tych Koreańczycy - wszyscy się z nich nabijali, a dzisiaj Kia czy Hyundai to 'pełnoprawne' marki (baa, co niektórzy od nich nawet czołgi i samoloty kupują ;))

Odbijając lekko od tematu to tęsknię za fizycznością w samochodach, zobacz jak wygląda wewnątrz np. Lexus CT (bo to najniższy model swego czasu) tam jest dobre kilkadziesiąt przycisków funkcyjnych i każdy z nich działa tak że chce się wracać, a teraz, deski rozdzielczej brak, podwieszony tablet na środku i tyle, żona ma podobnie tabletoze w Fordzie i mnie to mocno irytuje jak nim jeżdżę.

Widzisz: ja z kolei gubię się w Japończykach i Koreańczykach z milionem przycisków stąd u mnie samochody z minimalistycznym wnętrzem takie jak ID.3 czy Tesla. Każdy jest inny i co irytuje Ciebie nie koniecznie stanowi problem u innych i vice versa ;)

Last edited:
S

Gość
Uważam, że Chińczycy z EV dzisiaj to tak jak kiedyś w latach 80-tych czy 90-tych Koreańczycy - wszyscy się z nich nabijali, a dzisiaj Kia czy Hyundai to 'pełnoprawne' marki.
dodam, że w przeciwieństwie do koreańczyków zmiany wprowadzane przez chińczyków są wręcz błyskawiczne. i to co oferowali 3 lata temu a teraz to jest przepaść. nie chodzi tylko o materiały ale też inne rozwiązania technologiczne.

Ev3

Pionier e-mobilności
dodam, że w przeciwieństwie do koreańczyków zmiany wprowadzane przez chińczyków są wręcz błyskawiczne. i to co oferowali 3 lata temu a teraz to jest przepaść. nie chodzi tylko o materiały ale też inne rozwiązania technologiczne.
Nie zawsze na plus.
Np. w HS przy zmianie modelu plastiki o wyglądzie szczotkowanego aluminium zastąpili fortepianem.
Raz że wygląda o niebo gorzej, dwa że użyteczność zerowa.
Coś jeszcze też tam popsuli, ale już nie pamiętam co.

S

Gość
Nie zawsze na plus.
Np. w HS przy zmianie modelu plastiki o wyglądzie szczotkowanego aluminium zastąpili fortepianem.
Raz że wygląda o niebo gorzej, dwa że użyteczność zerowa.
Coś jeszcze też tam popsuli, ale już nie pamiętam co.
też nie rozumiem tego zjawiska czerni fortepianowej. może klienci tego chcą?