Piękna wizja sieci energetycznej w UK i na świecie

Michal

Moderator

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ciekawe linki, Tesla w zeszłym roku wyprodukowana 15GWh Megapacków
Zanim zaczniemy kupować Megapacki lepiej najpierw wykorzystać wszystkie miejsca w PL na elektrownie szczytowo pompowe. Kasa zostanie u nas. Żarnowiec ma prawie 4GWh, Młoty które mamy budować będą podobne, ~3,5GWh. według mnie lepsza inwestycja niż przekop mierzeji.
Takie ESP to koszt 1-2 tys za kWh, a magazyn 1-1,5 tys za kWh. Ten pierwszy ma mniejszą sprawność ale ten drugi traci pojemność z czasem.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
jak wyprodukowane truskawki na polu
No nie... To tak nie działa ale zostań przy swoim poziomie wiedzy.
za energię która mogła wysłać ale nie wysłała
Ło to to... Czyli już rozumiesz że to nie takie truskawki.

Spokojnie. Jestem inżynierem elektrykiem więc się nie podpalaj zbytnio. Jeszcze ci napisze że długo ładowałem auto na 20-24A przy bezpieczniku 16A. I nie spaliłem domu swojego ani siebie samego :). I naładowałem wyobraź sobie.

czy .pl stoi już w kolejce do megapaków
PGE puściło niedawno przetarg na duże magazyny energii i coś tam już postawili Teslowego właśnie.

No właśnie, a ile by ich było
Znaczy tych SMR-ów? Zero. Bo ich nie ma. Nie da się kupic. To była bujda spod pisuaru. A Obajtenko już nawet wyczytywał nazwy obdarowanych miejscowości... Kiedy to słyszałem to już było oczywiste że są to wyłącznie bujdy przedwyborcze dla ciemnego luda.
Ale lud jest, ciemny jest, idą wybory to i Obajtenko może powrócić że swoimi reaktorami.

zlp

Pionier e-mobilności
Magazyn piękna sprawa. Zwłaszcza przy taryfach przemysłowych. Gdyby mi komunikacja z jednym nie siadła (port w Deye) to do tej pory mógłbym w offgrid.

S

Gość
Jesteśmy coraz bogatsi więc ten magazyn w końcu u (prawie) każdego się pojawi. Czy to się opłaci czy nie... Trudno będzie osadzić ponieważ rynek energii w PL jest (roz)regulowany i póki tak będzie, nie ma szans na realny rachunek ekonomiczny.
Ale... Kiedy już państwo wycofa się z wszelkich dopłat do energii i dopłat do wydobycia węgla, tj wrocimy do rzeczywistego rachunku ekonomicznego to dowiemy się, że układ PV plus magazyn opłaca się. A nastąpi to...chyba nigdy :ROFLMAO:

zlp

Pionier e-mobilności
Jeśli w firmie masz taryfę przemysłową i płacisz po 3zł za KWh, to opłaca się. Można instalację z magazynem ogarnąć w dobrej cenie. Nie da się pstryknąć palcem i powiedzieć: Zainstalujcie, bo obedrą ze skóry.
Opłaca się nawet staremu prosumentowi.

S

Gość
Fakt, za bardzo tkwię w swojej konsumenckiej bańce. Producenci płacą znacznie wyższe stawki. Jeżeli płacą po 3 zł to oznacza że sponsorują tych ze stawką 60-80 gr

zibizz1

Pionier e-mobilności
No nie... To tak nie działa ale zostań przy swoim poziomie wiedzy.
Czepiasz się tego że produkt który nie wyjedzie z fabryki nie jest wyprodukowany. Oczywiste że energia nie może nigdzie sie popsuć i zmarnować po drodze. Ale jeśli akurat chce sama wyjść z panela fotowoltaicznego i system na to nie pozwala bo nikt jej w tym momencie nie chce to jest strata i wyjdzie z panela w postaci ciepła. To że sie nie rejestruje na bramie jako produkcja to nie znaczy że sie nie marnuje. Nie uważam też żeby dało się tego zupełnie uniknąć i powinniśmy sie z taka sytuacją oswajać bo bedzie coraz częściej i coraz więcej. Jeśli chcemy być samowystarczalni jesienią czy zimą to w wiosnę-lato będzie tej energii na pewno za dużo i oczywiście ze się "zmarnuje", nie będzie z tym dużego problemu. Jednocześnie jednak możemy to zjawisko zminimalizować przez odpowednie sterowanie ceną dla konsumentów dając im impuls do tego aby przesuneli swoją konsumpcję jeśli im sie chce i mogą to zrobić, tylko musi sie im opłacać.
Już gdzies pisałem że takie rzeczy robi się w wielu miejscach i działają. Np w atrakcjach turystycznych ceny weekendowe są większe. I jest wiele miejsc gdzie jeszcze można zwiększyć efektywność np autostrady w weekend majowy mogłby być tańsze w nocy,wczesnym rankiem, wieczorem.

Last edited:

adamusek

Posiadacz elektryka
Wystarczy ten ostatni czynnik. Przy wielu instalacjach PV to jest normalne zachowanie sieci.
Ja jestem na końcu linii, aczkolwiek ok 70 domów na jednym trafo, linia po wymianie już izolowana i 22.5kwp można wypchać w sieć (fakt, że na całej wiosce jest może z 8 instalacji PV) a ja mam cały czas sporą autokonsumpcję. Myślę o magazynie ale jeszcze poczekam bo musiałby być spory tak z 50kWh w górę.
U teściowej to samo końcówka linii nieizolowanej, brak instalacji powoduje, że jej nadwyżki są po drodze zużywane i brak problemów z napięciem.

vwir

Pionier e-mobilności
U mnie był spokój przez dobrych kilka lat (mam fotowoltaikę od 7 lat). Potem pojawiło się kilka nowych instalacji, czasami było przekroczenie 253V, więc poprosiłem o zmniejszenie napięcia na transformatorze i znowu było ok. A w zeszłym roku ruszył gminny program instalacji fotowoltaiki, pojawiło się tyle instalacji, że od marca do września codziennie jest ponad 253V.

adamusek

Posiadacz elektryka
No tak, teraz ludzie już walcza o autokonsumpcję, magazyn wiele nie zmieni bo ludziska maja magazyny 5-15kwh wiec 2-3h i magazyn pełny i dalej pchają w sieć.