Juniper - czy warto czekać?

CezaryT

Tesla Model 3 Highland LR
Szczerze powiedziawszy to nie zwróciłem uwagi ani na to "drewno" ani na dźwięk drzwi, widocznie nie był taki okropny ale przyłożę ucho jak wezmę Y-ja na jazdę. Plastiki gdzieś w mało strategicznych miejscach to nie jest dla mnie nic strasznego ale popatrzę dokładnie przy najbliższej okazji
takie rzeczy uwidaczniają się same najczęściej już w trakcie eksploatacji

rowerek0000

Zadomawiam się
Ale samo zamykanie drzwi w hl jest mocno na plus względem MY, bez dwóch zdań. Trochę inna konstrukcja drzwi, które są bezpieczniejsze przy wypadku. W Juniper pewnie też będą takie zmiany.
Tak czy inaczej, obecny MY jest warty. Obecnie jest dobra oferta, zniżka polecenia dodatkowo, a Juniper zapewne będzie droższy. Wyłącznie SR będzie poniżej 225k, jeśli w ogóle będą dotacje po nowym roku. Z tego co MKiŚ przekazywał, to dotacji na używki raczej nie będzie. Mój prąd 6.0 jest obecnie ważniejszym projektem dotacji, bo trafia do biedniejszych wyborców niż mój elektryk. A koszyk środków w NFOŚIGW jest jeden i w dodatku prawie pusty.

kubatar

Pionier e-mobilności
Ale samo zamykanie drzwi w hl jest mocno na plus względem MY, bez dwóch zdań. Trochę inna konstrukcja drzwi, które są bezpieczniejsze przy wypadku. W Juniper pewnie też będą takie zmiany.
Tak czy inaczej, obecny MY jest warty. Obecnie jest dobra oferta, zniżka polecenia dodatkowo, a Juniper zapewne będzie droższy. Wyłącznie SR będzie poniżej 225k, jeśli w ogóle będą dotacje po nowym roku. Z tego co MKiŚ przekazywał, to dotacji na używki raczej nie będzie. Mój prąd 6.0 jest obecnie ważniejszym projektem dotacji, bo trafia do biedniejszych wyborców niż mój elektryk. A koszyk środków w NFOŚIGW jest jeden i w dodatku prawie pusty.
Ja obstawiam że nowy model będzie najwyżej w tej samej cenie co dziś sprzedawany Y. Trzeba pamiętać że od nowego roku 2025 limit emisjo CO2 spada do poziomu 94 g/km co powoduje ze presja na producentów bedzie wieksza. Zwieksza się tym konkurencja dla Tesli.
A tak na marginesie z tego co słyszałem Tesla bedzie miała pool ze Stelantis na emisję w EU. To spowoduje że będą mieli spory dodatkowy przychód. Juz wczesniej mieli z Fiatem przed polaczeniem z grupą PSA

rowerek0000

Zadomawiam się
Ja obstawiam że nowy model będzie najwyżej w tej samej cenie co dziś sprzedawany Y. Trzeba pamiętać że od nowego roku 2025 limit emisjo CO2 spada do poziomu 94 g/km co powoduje ze presja na producentów bedzie wieksza. Zwieksza się tym konkurencja dla Tesli.
A tak na marginesie z tego co słyszałem Tesla bedzie miała pool ze Stelantis na emisję w EU. To spowoduje że będą mieli spory dodatkowy przychód. Juz wczesniej mieli z Fiatem przed polaczeniem z grupą PSA
Nie pamiętam kiedy producenci brali na siebie większe koszty dostosowania pojazdów do nowych norm. W rzeczywistości to klient za to płaci. Kiedyś płaciłeś za obecność ABS, ESP, a teraz zapłacisz za kolejne normy spalin. Samochody będą droższe.

kubatar

Pionier e-mobilności
Nie pamiętam kiedy producenci brali na siebie większe koszty dostosowania pojazdów do nowych norm. W rzeczywistości to klient za to płaci. Kiedyś płaciłeś za obecność ABS, ESP, a teraz zapłacisz za kolejne normy spalin. Samochody będą droższe.
Droższe będą te z wyższą emisją. Mechanizm ma na celu poprawienie warunkow rynkowych tych z mniejszą emisją.
Przykładowo Mercedes GLE ma emisje na poziomie 180 g/km (i to ten podstawowa a AMG nawet 280 g/km). Żeby sprzedać jedną sztukę GLE musza sprzedać jednego elektryka, zawrzeć umowe ze strona 3 na sprzedaż jednego elektryka albo zapłacić karę za kazdy 1 g emisji ponad limit. To powoduje windowanie w górę cen spaliniaków.
Tak na marginesie nawet hybrydy Toyoty które sprzedawane są masowo nie łapią się w tym limicie. Oczywiście emisja nie wystaje mocno więc moga osiągnąć cel sprzedajac np 1 EV na 10 hybryd

OldSeb

Posiadacz elektryka
Ja obstawiam że nowy model będzie najwyżej w tej samej cenie co dziś sprzedawany Y.
Też nie sądzę aby ceny były wyższe. Musk coś tam gadał, że spodziewają się zwiększonej sprzedaży w 2025 że względu na redukcję cen i czegoś tam jeszcze. Raczej nie zrealizują tego podnosząc cenę Y bo to kluczowy model w wolumenie sprzedaży.

Twenty

Zadomawiam się
Dzien dobry Panstwu,
robie podejscie do pierwszego elektryka. Jezdzilem Y RWD i niedlugo biore Y LR na test.
NIe ukyrwam kusi mnie nie tyle ladowanie na superchargerze jak to finansowanie 101% nawet przy 5 latach leasignu. Natomiast jak czytam to kazdy wlasciwie pisze ze warto czekac na styczen bo bedzie lift ktory poprawi Y tak jak model 3 ale obawiam sie ze wtedy finansowanie nie bedzie tak korzystne a moge sobie pozwolic na leasing 4/5 letni.
Poza tym aktualnie nie ma dotacji a w przyszlym roku raczej na pewno beda, niby auta zamowione teraz sie zalapia ale czy to jest pewne?

Czy ktos moglby doradzic co robic. czy jest szansa na fajne finansowanie jak wejdzie lift Y?

ksiazezbajki

Zadomawiam się
Dzien dobry Panstwu,
robie podejscie do pierwszego elektryka. Jezdzilem Y RWD i niedlugo biore Y LR na test.
NIe ukyrwam kusi mnie nie tyle ladowanie na superchargerze jak to finansowanie 101% nawet przy 5 latach leasignu. Natomiast jak czytam to kazdy wlasciwie pisze ze warto czekac na styczen bo bedzie lift ktory poprawi Y tak jak model 3 ale obawiam sie ze wtedy finansowanie nie bedzie tak korzystne a moge sobie pozwolic na leasing 4/5 letni.
Poza tym aktualnie nie ma dotacji a w przyszlym roku raczej na pewno beda, niby auta zamowione teraz sie zalapia ale czy to jest pewne?

Czy ktos moglby doradzic co robic. czy jest szansa na fajne finansowanie jak wejdzie lift Y?

To wróżenie z fusów. Wszystko zależy od tego jak się bedą sprzedawać stare i nowe Tesle na świecie.
Jeszcze przed czerwcem 2024 nie było żadnej promocji na leasing. Wychodziło tyle samo co na osobę prywatną kredyt samochodowy czyli ok 11-12% rocznie.
Tesla 3 ma promocje czy nie ma? Chyba tak nie bardzo, a HL jest już chyba od roku.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tesla nas tyle razy zaskoczyła ...Chyba sam musisz ?
Warianty są wszystkie możliwe . Łącznie że nie będzie drożej i po staremu finansowanie przy nowym modelu .

Kwestia na ile będziesz cierpiał z bólu lub nie w tym najgorszym scenariuszu, w ktorym kupisz teraz tanio a pojawi sie nowy model w podobnej cenie i finansowaniu ?
Wtedy wajchy jak u mnie czujniki mogą być pseudo tłumaczeniem, że było warto szybko kupić i tanio lub drogo, a tak naprawdę to nie ma znaczenia .
Patrząc na zmiany jakie zaszły w Trójce i miały by być w Y ja (ale to ja) bym czekał .
Niepokojacy jest wzrost ceny dolara a tym samym ...