Juniper - czy warto czekać?

inter

Pionier e-mobilności
Co wy z tym ambientem to ja nie wiem. Na co te podświetlanie boczków drzwi? Co to jest sypialnia i światło nastrojowe? W szybach to się odbija. W nocy razi. Od razu wyłączam to cholerę.
Akurat mi to nie przeszkadza, zaraz wiem, jaki profil się włączył (mam różne kolory ustawione).

UseYbrain

Posiadacz elektryka
w USA maja 0% prywatnie. Coś dużego nadchodzi :p

Attachments

• IMG_0514.jpeg
    IMG_0514.jpeg
    2,6 MB · Liczba wyświetleń: 42

Pabloss

Posiadacz elektryka
Dodam jeszcze że obecny Y LR w teście głośności Bjorna ma taki sam wynik jak obecna 3 HL, więc to też nie jest tak że obecny Y to stary Y, bo ciągle coś jest usprawniane po cichu. Największa zmiana to HW4 parę miesięcy temu.
O proszę .... to zaskoczenie. Michał w jednym z filmów na prądzie po Polsce że 3HL jest znacznie cichszy od YLR. Jednak może nie koniecznie.

Twenty

Zadomawiam się
Jeśli chcesz wajchy przy kierownicy i pojeździć w przyszłym roku po Europie bierz do końca tego roku. Jeśli chcesz wentylowane siedzenia i bardziej świeży wygląd, czekaj. Moim zdaniem dotacje będziesz mógł wziąć w obu przypadkach a tak atrakcyjnego finansowania nie bedzie, jeśli dziś masz na rynku 7-8% to jeśli bedą jakies promocje w Tesli na finansowanie to bedzie to 4-5%, raczej mniej bym sie nie spodziewał i taki 1% to dobra okazja. Przez 3 lata płacenia rat zaoszczędzisz tyle że potem możesz sobie wymienic na nowszą wersje za tą różnicę, np 6 miesiecy nowszą, i jeszcze Ci zostanie
mam aktualnie leasing na auto 120%, zakladajac cesje teraz ze strata to biorac tesle Y z 101% na 4/5 lat i tak wyjde na + a jeszcze w ciagu roku eksploatacja tesli bedzie o wiele mniejsza mimo tego ze bede ladowal glownie na publicznych ladowarkach no i moge zrobic wymazony trip po europie za "darmo"

Twenty

Zadomawiam się
jeżeli kupujesz samochód patrząc na promocyjne finansowanie i to jest główny priorytet to teraz jest dobry moment na zakup. czy w 2025 będzie to utrzymane? zależy od sprzedaży, na razie jest padaczka więc jest wiele zachęt do zakupu. jeszcze może napisz jak będziesz użytkował, jakie przebiegi, czy z rodziną czy bez?
mieszkam w Warszawie bez ladowania w domu ale mam w obrebie 5-10 min na pieszo mam 8 ladowarek (4 szybkie), miesiecznie robie jakies 600-1400km (tylko latem), jakies 80% miasto, 20% trasy do max 200km w jedna strona gdzie mam wszedzie ladowarki i SuC po droze (Lodz-Wroclaw)
aktualnie jestesmy sami z narzeczona ale w ciagu 2 bedzie dziecko wiec wolimy uniwersalne auto niz 3.
wazny jest dla nas tani leasing bo planujemy wziac na 4/5 lat z rata max 3k brutto

Twenty

Zadomawiam się
Jeśli chcesz wajchy przy kierownicy i pojeździć w przyszłym roku po Europie bierz do końca tego roku. Jeśli chcesz wentylowane siedzenia i bardziej świeży wygląd, czekaj. Moim zdaniem dotacje będziesz mógł wziąć w obu przypadkach a tak atrakcyjnego finansowania nie bedzie, jeśli dziś masz na rynku 7-8% to jeśli bedą jakies promocje w Tesli na finansowanie to bedzie to 4-5%, raczej mniej bym sie nie spodziewał i taki 1% to dobra okazja. Przez 3 lata płacenia rat zaoszczędzisz tyle że potem możesz sobie wymienic na nowszą wersje za tą różnicę, np 6 miesiecy nowszą, i jeszcze Ci zostanie
na 3 lata raczej sobie nie pozwole bo strace troche na cesji aktualnego auta wiec raczej4/5 lat ale nadal bedzie taniej na eksploatacji

Twenty

Zadomawiam się
Obecnemu, "staremu" Y-kowi wg mnie brakuje tylko wentylowanych siedzeń, które prawie na pewno będą w nowej wersji. Reszta to głównie poprawki wizualne. Minimalna poprawa zasięgu jest też raczej w granicach błędu. Jeśli chcesz kupić tanio to może to być dobry moment. Dodatkowo jeśli masz po drodze Supercharger-y lub planujesz jazdy po Europie to kuszący jest ten rok darmowej jazdy. Tak jak piszą przedmówcy, gdy wejdzie Juniper to raczej będzie się bardzo dobrze sprzedawać, co nie będzie z kolei zachęcać sprzedawcy do obniżania ceny. Inna rzecz, że z Teslą nigdy nie wiadomo. Znacznej obniżki cen, która była w 2023r. też raczej nikt się nie spodziewał..
mieszkam w WWA. 80% to miast a 20% to trasy warszawa-lodz-radom wszedzie SuC i pelno ladowarek :)
ps. mieszkam w bloku wiec ladowanie tylko na miescie

Twenty

Zadomawiam się
No i właśnie z tymi cenami jest największa niewiadoma. Chcemy z żoną kupić na osobę prywatną, nie mamy działalności, gotówka. A jeśli ceny podskoczą to LR AWD, na którym nam zależy, nie zmieści się w 225k i żegnaj dofinansowanie. Chętnie zobaczyłbym ambient czy inne wyciszenie, ale po upgradzie w obecnym modelu do HW4, obecnych cenach i przy roku darmowego ładowania na SuC coraz bardziej się miotamy.
Jeździliśmy modelem 3 HL i brak manetek pewnie da się po czasie zaakceptować, natomiast poza ambientem czy wyświetlaczem z tyłu nie poczułem większej różnicy w jakości wnętrza.
a jak z wyciszeniem 3HL vs Y? Tez bysmy brali tylko pod uwage Y LR AWD. Biorac pod uwage to dofinansowanie i finansowanie na poziomie 101% (prawie za darmo) i jeszcze rok darmowych ladowan (to taki mily dodatek) to oferta jest swietna a ten Y mnie naprawde zaskoczyl tym jak jezdzi. Bylo troche glosno przy 140km ale dobra muzyka daje rade :D

Twenty

Zadomawiam się
Zestarzał się w opór, ale te listwy ledowe przez całą szerokość auta z przodu i z tyłu zestarzeją się jeszcze szybciej 🤣

A z zasięgiem to pewnie będzie kosmetyka. Jak siądzie sprzedaż Junipera to pewnie dopiero wtedy wprowadzą większy pakiet, chodzą głosy o 95kWh. Mocno bym się zdziwił gdyby taki pakiet już mieli teraz przygotowany na premierę.

I jeszcze jeden praktyczny aspekt - części. Do starego Y wszystko jest. Nowe, używane, do wyboru do koloru.

Jeżeli w Y na premierę pojawi się pneumatyczne zawieszenie a cena nie ulegnie zmianie to jest to wtedy game changer. Tak to tylko odświeżenie/kosmetyka z brakiem dźwigienek na minus.
kurde kusisz.. zwlaszcza ze teraz mam drogi leasing 120% wiec za Y LR AWD z dotacja i finanowanie 101% to oferta marzenie :)

Jusand

Posiadacz elektryka
Ja też się zastanawiałem czy czekać na nowy czy brać. Potem się zastanawiałem między 3 HL a Y.
Teraz stwierdzam, że straciłem czas na myślenie bo bym jeździł Y dwa miesiące wcześniej. Ja jestem zadowolony, wcześniej miałem 3 SR+. Jedyny plus z czekania dla mnie to czarne kołpaki zamiast tych "srebrnych". Mam leasing na 3 lata też promocyjny, choć procent wyższy. Jak wyjdzie nowy model, to przesiądę się na nowy, tyle że za niecałe 3 lata :).