Codziennie coś nowego można się nauczyć. Dzięki!Moja teoria: octovalve, choć genialny, może przesyłać ciepło tylko w jednym kierunku. To oznacza, że w takich momentach pompa nie potrafi nagrzewać zarówno baterii jak i kabiny.
Codziennie coś nowego można się nauczyć. Dzięki!Moja teoria: octovalve, choć genialny, może przesyłać ciepło tylko w jednym kierunku. To oznacza, że w takich momentach pompa nie potrafi nagrzewać zarówno baterii jak i kabiny.
Dokladnie tak się dzieje, niezależnie czy jest 30 stopni na dworzu, czy 0.Ja dziś miałem ciekawą (przynajmniej dla mnie) obserwację. Jechałem dłuższą trasę ponad 900 km, ogrzewanie ustawione na 22 stopnie, temperatura zewnętrzna ca 9 stopni. W aucie przyjemnie ciepło. Jednak w momentach kiedy zaczynało się przygotowanie baterii do szybkiego ładowania ( zwykle na trzy raty się to rozładowało, zaczynając przy około 100 km do ładowarki), z nawiewów zaczynało lecieć wyraźnie chłodniejsze powietrze, żeby nie powiedzieć zimne. Wiadomo dlaczego v tak się dzieje ? W ogóle mam wrażenie, że Tesla steruje klimatyzacją w taki skokowy sposób, ma problem z utrzymaniem stabilnej temperatury.
Zużycie energii godne podziwu. A jak z frajda z jazdy? Ja mam takie zużycie gdy na trasie do pracy mam kilka L-ek i nie da się wyprzedzićPierwsze 10000 kilometrów Teslą 3 LR - 12,9 kWh.
Eh, że mi się chciało
Zrobiłem pomiary, jaka moc jest potrzebna w określonych scenariuszach do grzania kabiny, fotela kierowcy etc.
Ile faktycznie pompa ciepła potrzebuje energii.
Hehe 24kWh/100kmA jak Wasze typowe zużycie w ostatnich 2 tygodniach?
Nie chodzi mi o wykręcanie wyników.
Tylko typowe dla Waszych warunków, Waszego stylu, Waszej "trasy". Tak do 50km.
Takie powyższe 13/100 jest do zrobienia. Ale nie w dzisiejszych warunkach i bez większej frajdy z jazdy.
Ale temperatura ma jednak gigantyczny wpływ na zuzycie. Zrobiłem ostatnio pod 3 tys km wyłacznie autostradami prze kilka dni, jazda w miarę przepisowa tzn to co na znakach plus VATHehe 24kWh/100kmTM3P 2024
Ja miałem odwrotne odczucia - Panasonic nawet lepiej znosiły zimno. Auto miało prawie pełna moc od startu nawet poniżej 0°C, a w LG jest jednak trochę gorzej.Jest jedna ciekawa rzecz, myślałem o nowym wątku nawet, jaka jest różnica w chemii pomiędzy panasonic a LG chem.
W poprzedniej generacji TM3P na bateriach panasonica, gdy bateria była zimna(10-15*C) to bardzo ograniczało moc. Przygotowanie poranne baterii do podróży podgrzewało baterię do 25-30*C
W nowej TM3P moc jest już od 10-15*C, natomiast przygotowanie baterii podgrzewa ją do 12-15*C (?)