-fotele zużyją może 25-50W, chwilowo może być z 100WA jakie macie wrażenia przy temperaturach z okolic 0st? Ja zauważyłem wzrost ogromny.
Aż przejechałem się w testową trasę z prędkością 100km/h przez 15km. Wynik bliski 200Wh/km, gdzie w lecie z klimą miałem ok 140.
Średnią od września mam 155. A średnia z ostatniego ładowania to aż 225.
Dziś, przy temp. +4st było już całkiem normalne zużycie.
Sporo mam zużycia przy pozycji "kondycjonowanie baterii". Ale to już przy tak nie za niskiej temperaturze (między -2 a +2)? No i to nie jest LFP przecież, które opisuje się jako bardziej wrażliwą.
Żeby nie było, nie narzekam, doświadczam, uczę się przewidywania
.
I druga kwestia.
Pisaliście, że moc znamionowa systemu podgrzewania baterii to 7kW. No tak, to sporo gdy ma działać.
Macie może widzę co do mocy znamionowej:
- grzania kierownicy (strzelam ok 300-500W)
- ogrzewania w kabinie (strzelam 2kW)
- klimatyzacji (strzelam ok 500W)
- pompy ciepła (tu nie mam pojęcia, bo wydaje mi się że to osobne urządzenie niż klimatyzacja, gdyż wymiennik jest w innym miejscu).
w sumie, dobrze by poszukać dokładnych danych, oczywiście tylko estymuję
-klima tylko przy rozruchu i bardzo zimnych temperaturach 4-5kW, później nawet spada do 500-1000W
oczywiście zależy od wielu czynników
-grzanie kierownicy to śmieszne 25W. Może
W nowych teslach, pompa ciepła, klimatyzacja to jeden unit.
Najwięcej energii idzie na podgrzanie płynu chłodzącego/grzejącego który trafia do baterii i ją podgrzewa.
Podejrzewam że w zimne dni, większa część ciepła nie idzie z pompy ciepła, tylko z ciepła straconego na silnikach trakcyjnych.
Chodzą nieefektywnie' żeby podgrzać baterię