Smart #1 - wrażenia

p0li

Pionier e-mobilności
wczoraj pierwszy raz poczulem sie jak w tesli - tzn soft sie skaszanil :D
wylogowal sobie profil i od razu znikly wszystkie ustawienia - zarowno foteli jak i poi w nawigacji, appki do pogody itd
naprawa jest prosta - trzeba kliknac w ikonke profilu, wywolac kod qr i sie zalogowac z appki - wszystko wraca na swoje miejsce - no ale poranny wk.. stres pozostal

vwir

Pionier e-mobilności
wczoraj pierwszy raz poczulem sie jak w tesli - tzn soft sie skaszanil :D
wylogowal sobie profil i od razu znikly wszystkie ustawienia - zarowno foteli jak i poi w nawigacji, appki do pogody itd
naprawa jest prosta - trzeba kliknac w ikonke profilu, wywolac kod qr i sie zalogowac z appki - wszystko wraca na swoje miejsce - no ale poranny wk.. stres pozostal
Też to miałem, tylko we wtorek. Nie wiem co tam nawywijali.

p0li

Pionier e-mobilności
@vwir - pytankow poprzednim sofcie podczas ladowania AC mozna bylo ustawic sobie suwakiem prad ladowania, i tak sie bawilem zeby wyrysowac sobie krzywa zaleznosci moc <-> kmh

dzis sie ladowalem na miescie i juz tego nie znalazlem - czyzby to usuneli z najnowszym softem?

consigliero

Pionier e-mobilności
Ostatnio używałem przeciwmgielnych i jest różnica. Teraz przynajmniej się dowiedziałem z Waszych opisów że są realizowane przez matrycę. Już kilka razy się zastanawiałem gdzie oni je schowali ale skoro działały to przestałem szukać

p0li

Pionier e-mobilności
A nie kojarzę. Zawsze w wallboksie ustawiałem.
w domu tez tak mam, ale jak stoje na miescie a prad w slupkach jest 2,5x drozszy niz w domu i 30% drozszy niz na ladowarkach DC to fajnie by bylo ustawic minimalny prad zeby sie za duzo nie naladowac

p0li

Pionier e-mobilności
@vwir czy u ciebie tez w temperaturach zewnetrznych ok 2°C tez wiatrak pod maska zamienia sie w odkurzacz? wczoraj jak wracalem do domu to nwet do 100kmh jak wylaczylem radio to slyszalem wiatrak (podejrzewam) z ukladu pompy ciepla (albo sama pompe) bo AC mam wylaczone

dzis troche cieplej i juz jest ciszej

vwir

Pionier e-mobilności
No - pompa ciepła hałasuje. Trochę głośniej niż w Leafie, ciszej niż w Zoe. Generalnie da się żyć, ale do najcichszych nie należy. Za to po spadku temperatury nie zauważyłem znacznego spadku zasięgu. Coś za coś.

Ev3

Pionier e-mobilności
@vwir czy u ciebie tez w temperaturach zewnetrznych ok 2°C tez wiatrak pod maska zamienia sie w odkurzacz?
Czyli co, są 10 lat z tyłu, jak z wszystkim innym czego nie szło zerżnąć ze zdjęć?
W Zoe też tak miałem.
Wyło, nie grzało.

Dopiero jak spadało poniżej -15, to włączały się grzałki i robiło się kulturalnie.

cooler

Pionier e-mobilności
Czyli co, są 10 lat z tyłu, jak z wszystkim innym czego nie szło zerżnąć ze zdjęć?
W Zoe też tak miałem.
Wyło, nie grzało.

Dopiero jak spadało poniżej -15, to włączały się grzałki i robiło się kulturalnie.
Nie narzekaj, w Tesli jak działa pompa to na zewnątrz też słychać wiatraki, a podczas ładowania to aż buda drży tak zasuwają. Ja osobiście żałuję że oprócz pompy nie ma po prostu grzałek, bo jak siadł mi kompresor to nie szło nawet szyb odmrozić.

Ale swoją drogą: że też się nie boicie iść w tak niszowy produkt... Podziwiam odwagę. Smart był, jest i będzie rodzynkiem, ze wszystkimi zaletami (nieopatrzony wygląd) oraz wadami (brak wsparcia, brak wiedzy, słaby serwis, mało części zamiennych nie-OEM). Ja zawsze wchodziłem w znane i sprawdzone konstrukcje (MB, VAG, Toyoty, Lexus) i zwykle dobrze na tym wychodziłem. Tylko Tesla się wyłamała bo niby było ich już sporo ale albo nie wytrzymuje mego stylu jazdy albo mój egzemplarz jest wyjątkowy.
Ale najgorzej wspominam serwis MB.

Wszyscy macie te całe 2 smarty w wynajmie? Bo zakup to rzeczywiście brawura dla mnie.