Jakie opony zimowe do TM3 ?

cooler

Pionier e-mobilności
Dwie (a właściwie 3) rzeczy do przypilnowania podczas zakładania kół/nowych opon:
1) ciśnienie w TM3 jest dość duże, 3.1Bara na trasę, niech ci tyle dmuchną, mi z jednej strony zrobili dobrze a z drugiej dmuchal ktoś inny i dał tylko 2.4 ATM. A ja gupi myślałem że czujniki nie załapały i 2 razy w korku wymuszalem odczyt poprzez zmianę wielkości opon w kompie, co u mnie skutkowało resetem kompa (ale jechał).
2) dokręcenie kół też jest mocniejsze niż w normalnym samochodzie, 170Nm lub jak piszą niektórzy 175Nm
3) jeżeli chcesz przyspieszyć odczyt to jak wyżej - zmień rozmiar koła i wtedy odczytuje szybciutko.

vwir

Pionier e-mobilności
Pamietaj, ze mozes 200 pln odzyskac ( niestety na paliwo ) od Michelin … szczegoly na stronie - dziala tylko jak zamawiasz stacjonarnie z wymiana. W oponeo jest akcja podobna tylko bez wymiany i daja 150 na karcie.
z tego co wyczytalem to bon na paliwo na stacjach gdzie da sie placic Mastercardem :(
Mała uwaga - nie na paliwo tylko do wydania na stacjach paliw. A kupić możesz co tam już chcesz - hotdogi, płyn do spryskiwaczy, kawę, wódkę...

Bronek

Pionier e-mobilności
kurcze, jak? mi nie weszły dwa jedno na drugie do bagaznika...Zeby sie klapa zamykała...
Wyjmij denko
172 Nm
W zimówkach daję 2,5 Bara

cooler

Pionier e-mobilności
Wyjmij denko
172 Nm
W zimówkach daję 2,5 Bara
Jak dla komfortu po dziurach to może i ok, choć wg mnie zbyt niskie ciśnienie może spowodować dobijanie felgą oraz zmniejsza prześwit właśnie kiedy jest najbardziej potrzebny.
Ja się stosuje do wypowiedzi Elona Muska alias Mózga który powiedział że for best efficiency keep 45psi. I coś w tym jest bo ostatnio leciałem autostradą w nocy i przy 140km/h zuzycie schodzilo do jakiś 200-210 Wh/km. Sam się zdziwiłem, niestety nie byłem w stanie określić wiatru, żadnych flag/ rękawów po drodze
Poza tym lubię tą responsywności którą dają dobrze napompowane opony.

Bronek

Pionier e-mobilności
Zimówki mam na innych felgach to raz a dwa wysokie ciśnienie uwarunkowane jest też kombinacjami z prezentowaniem zasięgu.
A 2,5 bara to nie jest niskie ciśnienie, to najczęściej spotykane
W letnich danych z Teslą raczej 40-41 PSI to ok 2,8 Bara
Dostawczak pompują mocno, kamper. Tu wszystko zależy po czym i jak się jeździ.
Co innego dobre szybkie trasy a co innego miasto itp.
Ciśnienie to nie wartość absolutna i niezmienna. Ma pewien zakres, który można sobie dostosować do własnych preferencji

Last edited:

Darkoblues

Zadomawiam się
Mała uwaga - nie na paliwo tylko do wydania na stacjach paliw. A kupić możesz co tam już chcesz - hotdogi, płyn do spryskiwaczy, kawę, wódkę...
Wg mnie można kupić wszystko do 200zl, w tym paliwo. Akurat mam drugie spalinowe i zamierzam skorzystać

Sfotek

Posiadacz elektryka
Wg mnie można kupić wszystko do 200zl, w tym paliwo. Akurat mam drugie spalinowe i zamierzam skorzystać
Jest tez druga promocja jak sie kupuje przez oponeo to 150 pln na karte (bez koniecznosci zamawiania w wulkanizacji) … trzeba popatrzec jak kazdemu wyjdzie cenowo najlepiej … bo wulkanizacja tez musi zarobic swoje. Mi wyjdzie najtaniej kupic w sieci (nie oponeo) za ok… 750 pln sztuka Alpin 5 i zostac z gotowka w portfelu.

Szatan

Posiadacz elektryka
Jakie zimówki bierzecie do auta?
Ja nie mogę się zdecydować, mam gdzie opony trzymać i wymiana ich 2x do roku to nie jest dla mnie taki duży kłopot bo mam wulkanizacje 200m od domu

Last edited: