Finansowanie 0.99%

KrzysztofFly

Moderator
Ale to w obecnej promocji 0,99%?
No nie, tak dobrze to nie ma. Ja mam ofertę standardową z lutego 2023.
W przypadku warunków promocyjnych np. 0,99% można postawić pewne warunki aby z tej oferty skorzystać.

Jusand

Posiadacz elektryka
Ja mam poprzednią ofertę 1.99% i udało mi się zdobyć GAP zewnętrzny. Zapłaciłem jednorazowo na 3 lata około 3000 zł.

SokolEV

Posiadacz elektryka
Przy tych warunkach wplata 35 brutto i na 5 lat to realne oszczednosci to 41 tys zl :)
Realnie to nie. Weź pod uwagę, że złotówka dzisiaj i złotówka jutro, to nie jest ta sama złotówka. To by była prawda przy założeniu 0% inflacji i kilku innych założeniach.

Przy 0% inflacji:
1. Gotówka 222 990zł
2. Leasing promocyjny 226 755,3zł
3. Leasing referencyjny 268 190,45zł

Czyli faktycznie leasing promocyjny byłby tańszy od referencyjnego o ponad 41k ale też oba byłyby droższe od zakupu za gotówkę.

Dodajmy do tego odpis 50% VAT
1. Gotówka 202 141zł
2. Leasing promocyjny 205 554zł
3. Leasing referencyjny 243 115zł

Już różnicę mamy "tylko" 37,5k

Dodajmy do tego inflację 4% licząc w dzisiejszych złotówkach
1. Gotówka 202 141zł
2. Leasing promocyjny 189 808,94zł
3. Leasing referencyjny 224 117,95zł

Teraz różnicę mamy 34k i widzimy, że leasing promocyjny to "darmowe pieniądze", bo wychodzi taniej niż zakup za gotówkę (RRSO niższe niż zakładana inflacja).

Dodajmy jeszcze jeden szczegół - że leasing SCM wymusza na nas przepłacenie za GAP. Zakładam, że dopłacamy 70zł ekstra do raty względem ceny rynkowej za taki produkt.
1. Gotówka 202 141zł
2. Leasing promocyjny 193 629,01zł

Finalnie mamy różnicę "realnych" 30,5k dla przyjętych założeń, przy czym nie uwzględnia to jeszcze jednego istotnego czynnika - zmienności WIBOR. Można by spokojnie przyjąć, że WIBOR w nadchodzących latach będzie spadał, a z nim i rata dla leasingu referencyjnego, więc różnica będzie mniejsza. Różnica między leasingiem promocyjnym a referencyjnym. Bo różnica względem zakupu za gotówkę, to już tylko 8,5k.

Jak się gdzieś walnąłem w obliczeniach, to mnie poprawiajcie, matmę miałem 10 lat temu na studiach.

I jeszcze jedno istotne zdanie na koniec: Porównujemy leasingi o tych samych parametrach tylko innym oprocentowaniu. Natomiast, znając to oprocentowanie, mało kto weźmie ten leasing referencyjny. Raczej przy takich stopach procentowych, jeśli ktoś może, to weźmie większą wpłatę wstępną i/lub mniejszą liczbę rat, co też wyszłoby finansowo korzystniej. Tylko przy promocyjnym leasingu (z RRSO poniżej spodziewanej inflacji) opłaca nam się finansowo minimalizować wpłatę własną i maksymalizować liczbę rat.

PS Jeżeli ktoś dysponuje gotówką i rozważa leasing, to zamiast inflacji możnaby też uwzględnić średnią stopę zwrotu z inwestycji alternatywnej. W naszym przykładzie inflacja 4%, to mniej więcej to samo co stopa zwrotu z inwestycji kapitałowej 5% (bo podatek Belki). Ale już mi się nie chce 150 wariantów rozpisywać, miało być poglądowo :D.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Realnie to nie. Weź pod uwagę, że złotówka dzisiaj i złotówka jutro, to nie jest ta sama złotówka. To by była prawda przy założeniu 0% inflacji i kilku innych założeniach.

Przy 0% inflacji:
1. Gotówka 222 990zł
2. Leasing promocyjny 226 755,3zł
3. Leasing referencyjny 268 190,45zł

Czyli faktycznie leasing promocyjny byłby tańszy od referencyjnego o ponad 41k ale też oba byłyby droższe od zakupu za gotówkę.

Dodajmy do tego odpis 50% VAT
1. Gotówka 202 141zł
2. Leasing promocyjny 205 554zł
3. Leasing referencyjny 243 115zł

Już różnicę mamy "tylko" 37,5k

Dodajmy do tego inflację 4% licząc w dzisiejszych złotówkach
1. Gotówka 202 141zł
2. Leasing promocyjny 189 808,94zł

Teraz różnicę mamy 34k i widzimy, że leasing promocyjny to "darmowe pieniądze", bo wychodzi taniej niż zakup za gotówkę (RRSO niższe niż zakładana inflacja).

Dodajmy jeszcze jeden szczegół - że leasing SCM wymusza na nas przepłacenie za GAP. Zakładam, że dopłacamy 70zł ekstra do raty względem ceny rynkowej za taki produkt.
1. Gotówka 202 141zł
2. Leasing promocyjny 193 629,01zł

Finalnie mamy różnicę "realnych" 30,5k dla przyjętych założeń, przy czym nie uwzględnia to jeszcze jednego istotnego czynnika - zmienności WIBOR. Można by spokojnie przyjąć, że WIBOR w nadchodzących latach będzie spadał, a z nim i rata dla leasingu referencyjnego, więc różnica będzie mniejsza. Różnica między leasingiem promocyjnym a referencyjnym. Bo różnica względem zakupu za gotówkę, to już tylko 8,5k.

Jak się gdzieś walnąłem w obliczeniach, to mnie poprawiajcie, matmę miałem 10 lat temu na studiach.

I jeszcze jedno istotne zdanie na koniec: Porównujemy leasingi o tych samych parametrach tylko innym oprocentowaniu. Natomiast, znając to oprocentowanie, mało kto weźmie ten leasing referencyjny. Raczej przy takich stopach procentowych, jeśli ktoś może, to weźmie większą wpłatę wstępną i/lub mniejszą liczbę rat, co też wyszłoby finansowo korzystniej. Tylko przy promocyjnym leasingu (z RRSO poniżej spodziewanej inflacji) opłaca nam się finansowo minimalizować wpłatę własną i maksymalizować liczbę rat.

PS Jeżeli ktoś dysponuje gotówką i rozważa leasing, to zamiast inflacji możnaby też uwzględnić średnią stopę zwrotu z inwestycji alternatywnej. W naszym przykładzie inflacja 4%, to mniej więcej to samo co stopa zwrotu z inwestycji kapitałowej 5% (bo podatek Belki). Ale już mi się nie chce 150 wariantów rozpisywać, miało być poglądowo :D.
Spoko to rozpisałeś. Ja mam to samo zdanie. Jakbym dziś kupował to ten leasing uważam za mega okazję i świetną ofertę. Jak do tego uwzględnisz jeszcze koszty w działalności gosp. i podatek VAT to już raj na ziemi :)

kubens

Zadomawiam się
Ja wrzucę od siebie wyliczenia, właśnie podpisałem umowę leasingu na Y LR AWD, więc dane są z realnej oferty.

Dwa scenariusze:
1. Zakup za gotówkę
2. Zakup przez leasing

Założenia analizy:
-59-miesięcy, rata netto 1934 zł, opłata wstępna 32k, wykup 39800.
-odliczenie 50% VAT
-dla uproszczenia, brak uwzględnienia oczekiwania 60 dni na zwrot VAT
-brak uwzględnienia opłat dodatkowych leasingu, czy wyższej/niższej składki OC/AC względem zakupu samemu
-inwestycja alternatywna - obligacje 6% w skali roku (już po uwzględnieniu belki) albo inwestycja w rozwój firmy, cokolwiek
-przy leasingu zaoszczędzone środki inwestujemy w dniu odbioru auta w inwestycję alternatywną, i co miesiąc z jej konta przelewamy ratę leasingu
-brak uwzględnienia dotacji
-bez GAP (da się jakby co)

Wynik:
1. Przy zakupie za gotówkę po 5 latach mamy Teslę w garażu
2. Przy zakupie leasingowym po 5 latach mamy Teslę w garażu i dalej 31274 zł na koncie alternatywnym.

Przy niższej wpłacie własnej korzyść byłaby jeszcze większa, ale zostawiłem sobie te 32k netto w razie dotacji.

Zachęcam do dyskusji lub na priv w razie pytań o wyliczenia.
Moim zdaniem jest to darmowy kredyt, którego szkoda nie wykorzystać.

Attachments

• Screenshot_5.jpg
    Screenshot_5.jpg
    212,5 KB · Liczba wyświetleń: 35

mateo

Zadomawiam się
Ja wrzucę od siebie wyliczenia, właśnie podpisałem umowę leasingu na Y LR AWD, więc dane są z realnej oferty.

Dwa scenariusze:
1. Zakup za gotówkę
2. Zakup przez leasing

Założenia analizy:
-59-miesięcy, rata netto 1934 zł, opłata wstępna 32k, wykup 39800.
-odliczenie 50% VAT
-dla uproszczenia, brak uwzględnienia oczekiwania 60 dni na zwrot VAT
-brak uwzględnienia opłat dodatkowych leasingu, czy wyższej/niższej składki OC/AC względem zakupu samemu
-inwestycja alternatywna - obligacje 6% w skali roku (już po uwzględnieniu belki) albo inwestycja w rozwój firmy, cokolwiek
-przy leasingu zaoszczędzone środki inwestujemy w dniu odbioru auta w inwestycję alternatywną, i co miesiąc z jej konta przelewamy ratę leasingu
-brak uwzględnienia dotacji
-bez GAP (da się jakby co)

Wynik:
1. Przy zakupie za gotówkę po 5 latach mamy Teslę w garażu
2. Przy zakupie leasingowym po 5 latach mamy Teslę w garażu i dalej 31274 zł na koncie alternatywnym.

Przy niższej wpłacie własnej korzyść byłaby jeszcze większa, ale zostawiłem sobie te 32k netto w razie dotacji.

Zachęcam do dyskusji lub na priv w razie pytań o wyliczenia.
Moim zdaniem jest to darmowy kredyt, którego szkoda nie wykorzystać.
Fajne wyliczenia, uwzględniłeś wyższy wykup który pozwala zachować większe środki na koncie alternatywnym przez cały okres leasingu. Duża różnica wychodzi przy wykupie 1% zamiast 39800?

Zakładasz też wykup samochodu do majątku firmowego (50% VAT odliczone od ostatnie faktury). Przy wykupie do majątku prywatnego nie odliczysz VATu od ostatniej faktury. Zakładając, że nic się nie zmieni w przepisach w ciągu 5 lat ;)

Wyliczenia na stronie Tesli są dla wykupu 1%, ale można mieć wyższy wykup i nadal skorzystać z leasingu 0,99% (chyba max 22% wartości początkowej)

Last edited:

kubens

Zadomawiam się
1 i 3. Wtedy korzyść wychodzi 26802. Ja wziąłem właśnie maksymalny wykup końcowy, żeby odroczyć płatności i wyciągnąć maksimum z oferty:)

2. Zakładam wykup do działalności.

Dla optymalizacji można jeszcze podobno zrobić opcję wyłącznie służbowego użytku w pierwszym miesiącu użytkowania, i wtedy podobno cały VAT można od opłaty wstępnej odliczyć, a potem zmienić na mieszany.