Koniec darmowego Spotify od 1 grudnia 2024 r.

Używasz darmowego konta Spotify w Tesli?

• Tak

Votes: 38 38,8%
  • Nie - mam swoje

Votes: 32 32,7%
  • Nie - nie używam Spotify

Votes: 28 28,6%

• Total voters
    98
  • Poll closed .

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Ja od kilku miesięcy Tidala używam. Akurat mam darmowego przez rok od Plusa.
według Ciebie jest w czymś lepszy od spotify czy podobny?

cpt

Zadomawiam się
Wy rzeczywiście słyszycie jakąś różnicę jakości na tym teslowym audio?
Ja używam w Tesli Apple Music i próbowałem Tidal, ale bez różnicy. Na domowym audio to inna sprawa.
Tu akurat nie odczujesz różnicy bo oba serwisy są bezstratne ALAC vs FLAC.
Będzie różnica między Spotify.

Pedr

Pionier e-mobilności
Może poruszasz się w obszarze ze słabszym LTE. W centrum Poznania jest jedno miejsce gdzie magicznie znika sygnał na niewielkim obszarze.
Pewnie tak - zazwyczaj w okolicy mostu Lecha przy oczyszczalni.
Wy rzeczywiście słyszycie jakąś różnicę jakości na tym teslowym audio?
Ja używam w Tesli Apple Music i próbowałem Tidal, ale bez różnicy. Na domowym audio to inna sprawa.
Na kawałkach które znam bardzo dobrze słyszę znaczną różnicę 🤷‍♂️

Zastanawiam się tylko czy utwory które są w Tidalu 192 kHz 24 bit są odtwarzane w tej rozdzielczości czy jest robiony downsampling w Tesli.

inter

Pionier e-mobilności
Pewnie tak - zazwyczaj w okolicy mostu Lecha przy oczyszczalni.

Zastanawiam się tylko czy utwory które są w Tidalu 192 kHz 24 bit są odtwarzane w tej rozdzielczości czy jest robiony downsampling w Tesli.
Jest różnica, specjalnie te same kawałki puszczałem na spotifi i tidalu (wyświetla się zielone HIFI). W tidalu była lepsza dynamika. W spotifi były bardziej płaskie bez dynamiki.
Różnica też jest między radiem, a itunes. Puściłem Zetke w itunes przez przypadek, i zastanawiałem się czy coś się nie zepsuło.

Paweł M.

Posiadacz elektryka

wyświetla się HiFi więc może nie zmniejszają jakości.

Kilka ulubionych utworów i słyszę lepszy dźwięk niż na spotify w jakości jaka była w łączności premium od Tesli.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
HiFi to 44.1kHz 16 bit. = CD. Tidal oferuje również sporą bibliotekę w wyższej rozdzielczości. Na sprzęcie w domu widzę czy HiFi czy Hi Res, a tu jest tylko ta zielona ikonka hifi.
chodziło mi o to że skoro wyświetla się HiFi to można liczyć że jest to jakość CD a nie jakość ograniczona pod teslę.
Można to jakość sprawdzić?

utworów Hi Res w aucie też nie znalazłem

inter

Pionier e-mobilności
chodziło mi o to że skoro wyświetla się HiFi to można liczyć że jest to jakość CD a nie jakość ograniczona pod teslę.
Można to jakość sprawdzić?

utworów Hi Res w aucie też nie znalazłem
Czyłałem różne fora i Tidal do Tesli daje HIFI. Podobno ma się to zmienić. Bo system tesli spokojnie obsługuje FLAC.

Last edited:

Bartosz

Pionier e-mobilności
Tu akurat nie odczujesz różnicy bo oba serwisy są bezstratne ALAC vs FLAC. Będzie różnica między Spotify.
Poważnie? W szumiącym, trzeszczącym, pukającym aucie i dochodzącym do tego hałasie otoczenia podczas podróży słyszysz różnice w jakości dźwięku, gdzie pasażerowie muszą mówić podniesionym głosem, żeby siebie nawzajem dobrze słyszeć? Człowiek jest w stanie wszystko sobie wmówić 🙂

Last edited:

inter

Pionier e-mobilności
Poważnie? W szumiącym, trzeszczącym, pukającym aucie i dochodzącym do tego hałasie otoczenia podczas podróży słyszysz różnice w jakości dźwięku, gdzie pasażerowie muszą mówić podniesionym głosem, żeby siebie nawzajem dobrze słyszeć? Człowiek jest w stanie wszystko sobie wmówić 🙂
Akurat wg mnie słychać różnicę w dynamice dzwieku, hałas nie ma nic do tego.
Dla sprawdzenia włacz sobie radio DAB zetke i to samo radio z itune.