S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Diagnostyka podobno ma swoich pracowników na nie B2B. Akurat dziś pojawił się ciekawy wywiad z twórcą i właścicielem Diagnostyki na kanale Biznes klasa Łukasza Kijka. Oczywiście nie wiadomo czy gość mówi prawdę. Sprawa wycieku danych która bodajże im się przyplątała pominięta ;)

PiotrC

Zadomawiam się
Niewykorzystanie środków OF pokazuje wysycenie zainteresowania gdzie procent niewykorzystania spada w ostatnich miesiącach bardzo powoli. Zakładam że to dlatego że Ci którzy się tym zainteresowali to już dawno BEV sobie kupili a reszta albo nie ma jak albo nie ma za co albo woli hybrydę tudzież spalinówkę (nową / używaną - bez znaczenia) bo taniej.
Ja odbieram to jednak mimo wszystko jako pewnego rodzaju frajerstwo władzy, tej czy poprzedniej - nie ma znaczenia. Z czego to frajerstwo wynik nie wiem ale albo jest to brak kompetencji albo strach przed podejmowaniem decyzji albo obawa że decyzja zostanie skrytykowana. Albo wszystko razem. Są pieniądze do wzięcia, celowe, których na nic innego nie można wykorzystać i moim zdaniem trzeba je brać a w międzyczasie zastanawiać się, jak najbardziej efektywnie wykorzystać je po pierwsze teraz a po drugie jak efekt zmaksymalizować w przyszłości. Bo to "wysycenie" jak piszesz można kreować. A o programie "Mój elektryk" słyszeli pewnie ci, którzy sami się zainteresowali albo byli przez przypadek zainteresowani przez sprzedawców w salonach (to osobna historia, ich podejście też czasami jest mocno dyskusyjne).
Jest co raz więcej małych i w miarę tanich EV, które przy dopłacie są jeszcze bardziej atrakcyjne cenowo, 90% przebiegów kręcimy wkoło komina czyli można to logicznie promować.

eimi

Pionier e-mobilności
225k netto
I wygląda na to że dla wszystkich, również nie płatników VAT

eimi

Pionier e-mobilności
Nadal nie ma udostępnionego dokumentu na stronie, tylko oficjalny komunikat, ale bazując na dokumencie który został przekazany do konsultacji społecznych to objęte są również auta zakupione jeszcze w tym roku (dokładnie od 1.07.2024). Do kwoty 276.75k brutto jest już całkiem spory wybór. Zalapie się każdy Y long range i niektóre wersje performance, niekoniecznie w białym kolorze - mieści się w limicie topowy kolor z białym wnetrzem. Korzystając z linku polecającego nadal można obniżyć cenę o 2k do końca roku.

BlackandWhite

Zadomawiam się
Akurat dopinam leasing, który może wypali w grudniu, ale też nie wykluczone, że na początku stycznia. Wierzę, że uda się zakwalifikować do dotacji na podstawie tego artykułu poniżej, jednak czytając ten powyżej, mam wątpliwości co do.stycznia. Piszą na końcu, że zawieszony program w leasingu zostanie zamknięty z końcem grudnia, a nowy wystartuje na początku lutego...mam wątpliwość, a infolinia nie gov od elektryków nie udziela w tym zakresie dodatkowych wyjaśnień lub informacji. Jasny gwint?! Trochę jestem w kropce...

eimi

Pionier e-mobilności
Akurat dopinam leasing, który może wypali w grudniu, ale też nie wykluczone, że na początku stycznia. Wierzę, że uda się zakwalifikować do dotacji na podstawie tego artykułu poniżej, jednak czytając ten powyżej, mam wątpliwości co do.stycznia. Piszą na końcu, że zawieszony program w leasingu zostanie zamknięty z końcem grudnia, a nowy wystartuje na początku lutego...mam wątpliwość, a infolinia nie gov od elektryków nie udziela w tym zakresie dodatkowych wyjaśnień lub informacji. Jasny gwint?! Trochę jestem w kropce...

Wnioski od lutego ale będzie można składać na auta zakupione od 1.07.2024

Ironeska

Fachowiec
Takie może dziwne pytanie. Jeśli cena samochodu wraz z dodatkowym wyposażeniem zmieści się w 225 netto ale na fakturze będą dodatki w stylu wallbox czy komplet opon zimowych to sie nie przyczepią do tych dodatków?? Czy może brać odrębną fakturę na dodatki ??