Tak się dla nas kończy uzależnienie od dostaw paliw kopalnych

Michal

Moderator
Screenshot_20241223-125304.png

solik

Pionier e-mobilności
A w necie gdzie sie nie wejdzie to yebanie na tych co jezdza elektrykami i bron boze wybudowali dom w 2024 i oprocz pompy ciepla nie maja zadnej alternatywy (ani w okolicy ani w projekcie domu) :)

i czekanie na moment podwyzek pradu zeby wysmiac tych co z tego pradu korzystaja do jazdy i grzania ze sa tacy, smacy, owacy

Ev3

Pionier e-mobilności
A w necie gdzie sie nie wejdzie to yebanie na tych co jezdza elektrykami i bron boze wybudowali dom w 2024 i oprocz pompy ciepla nie maja zadnej alternatywy (ani w okolicy ani w projekcie domu) :)

i czekanie na moment podwyzek pradu zeby wysmiac tych co z tego pradu korzystaja do jazdy i grzania ze sa tacy, smacy, owacy
Typowe polactwo - czyli "oby sąsiadowi krowa zdechła".
Będą zazdrościć i hejtować.

ztsgusz

Pionier e-mobilności
No to "pięknie" wyszło masowe dotowanie kotłów na paliwo kopalne (kotłów gazowych) w programie Czyste Powietrze. A można było rozwiązać dwa problemy na raz masowo instalując pompy ciepła.

nabrU

Moderator
Niekoniecznie, zależy gdzie i jaki budynek. Nic na hurra...
Sam mam piec gazowy kondensacyjny (tyle że dom nie ma nawet 2 lat) i mimo dopłat w UK do instalacji PC w wysokości do 7500 funtów na razie się nie decyduję. Choć Octopus mnie kusi:

Bronek

Pionier e-mobilności
Mając piec gazowy , na próbę i z ciekawości prawie trzy lata temu zacząłem grzać PC 11 kW.
I parę miesięcy temu zrezygnowałem z umowy gazowej . Jest lekko taniej przy tym samym komforcie.
( Rok do roku przez dwa lata PC lepsza)
To podobne zachowanie jak przy przejściu z ICE na EV .
Też zostawiłem na wszelki wypadek gaz i się go pozbyłem niedawno (zerwalem umowę zabrali licznik)
Z PC jest tak że znaczenie ma wiele czynników i jednym z nich jest klimat itd ... Dużo by pisać , to jak z ev . Nie ma nic za darmo i nie od razu jest to opłacalne ale to jedno medium dla wszystkiego. Rokuje nawet na uniezależnienie się w dużym stopniu od innych .
Do tego mam jeszcze studnię.
Brakuje bunkra atomowego .
Do gazu zawsze można wrócić, ale póki co nie widzę powodu.

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Niekoniecznie, zależy gdzie i jaki budynek. Nic na hurra...
Sam mam piec gazowy kondensacyjny (tyle że dom nie ma nawet 2 lat) i mimo dopłat w UK do instalacji PC w wysokości do 7500 funtów na razie się nie decyduję. Choć Octopus mnie kusi:

w UK też partaczą pompy ciepła.
to koleś pokazuje jak w nowym domu SCOP jest poniżej 3.

nabrU

Moderator
Partacze są wszędzie, to i w UK też. Tak naprawdę gaz w UK do inwazji na Ukrainę był tak tani, że nikomu się nie chciało robić / instalować pomp ciepła. To relatywnie nowość w UK.

A propos: jeden z prowadzących w ww. filmiku to Polak i wizyta też w domu Polaka.