Tak się dla nas kończy uzależnienie od dostaw paliw kopalnych

Michal

Moderator
Screenshot_20241223-125304.png

macinowa

Posiadacz elektryka
Wiem - COOP itd. Też się zdziwiłem.
Nie liczyłem - zmierzyłem. Mam liczniki energii/mocy popodpinane do HA.
Klima (Mitsubishi raczej wyższa półka, coop ok 4) w małym pokoju pobiera w miarę stale ok 0,9 - 1,1 kW. Co ciekawe w upał wystarczy ledwie 0,3 kW by schłodzić ten pokój.
W tym samym pokoju folia bierze ok 0,4 kW, ale przez jakieś 30% czasu (termostat włącza i wyłącza folie).
To nie były poważne pomiary - kilka godzin tylko i w różne dni. Kiedyś zrobię dokładnie test, bo może warunki były różne.
W każdym bądź razie przez 10h w pokoju była włączona tylko folia, temp podłogi na 27, na dworze 5 stopni. Było przyjemnie ciepło. Pobór jakieś 3 kWh.
Coś nie tak z klimą. powinna brać dużo mniej niż folia.

zlp

Pionier e-mobilności
Klima owiewa zimne ściany, ciepło gromadzi się w pobliżu sufitu. Folia nie grzeje ścian, ani powietrza pod sufitem. Ale to tylko spostrzeżenie, nie mam pojęcia, jak wychodzi to finansowo.

Bronek

Pionier e-mobilności
Dodam tylko , ze przy niskich , bardzo niskich temperaturach zew nie ma co bać się włączania grzalek a nie tylko sprężarki PC .
A tak po prawdzie moc podawana w PC np 11 kW jest realizowana przez ok 3-4v kW sprężarkę (dobrze jak z inwerterem) reszta to dwie grzalki , jedna np 2 kw, a druga 4.
A i tak pompa jest generalnie jednofazowa nawet jak w opisie 3 fazowa , bo te dwie pozostałe fazy są dla tych grzalek .
Czasem lepiej jak ciepło zapewnią grzałki w krótkim czasie jak chechłająca na maksa sprężarka pompy, bo per saldo i tak wezmie więcej prądu lub tyle samo a do tego się "zmęczy". W wielu menu jest opcja wyłączenia ich , a czasem tylko pozwolenia na tzw tani prąd.

Ev3

Pionier e-mobilności
Wiem - COOP itd. Też się zdziwiłem.
Nie liczyłem - zmierzyłem. Mam liczniki energii/mocy popodpinane do HA.
Klima (Mitsubishi raczej wyższa półka, coop ok 4) w małym pokoju pobiera w miarę stale ok 0,9 - 1,1 kW.
Albo ten pokój jakiś mało mały, albo coś z tą klimą nie tak.

Ja grzeję małą klimą pół chaty i nie przekracza 1 kW (fakt że zimą praktycznie na okrągło tyle ciągnie).

Druga klima, też mała, na piętrze, ma trudniej, bo jest w sypialni i powietrze ma więcej otworów drzwiowych do pokonania.
Ale jakbym zamknął drzwi do sypialni to nagrzeje ją rano w max pół godziny, a potem będzie się włączać może co pół godziny na kilka minut.

Więc na pewno nie będzie brała stałego 1 kW.
I to jest odpowiednik tego małego pokoju.....

Stałe 1 kW to bierze, jak chodzi z pootwieranymi drzwiami na całym piętrze i grzeje całe piętro (mało skutecznie, ale jednak coś tam daje).

W tym samym pokoju folia bierze ok 0,4 kW, ale przez jakieś 30% czasu (termostat włącza i wyłącza folie).
No i w klimie też tak się to odbywa, tyle że ma większą moc grzewczą i wyrabia się w krótszym czasie

BTW: używam w małym pokoju, do którego powietrze z klimy już nie dochodzi, grzejniczków IR.
Jeden faktycznie wyłącza się po jakimś czasie, ale drugi działa praktycznie non stop, żeby było ciepło...
Jakbym tam dorzucił klimę, to działałaby na ćwierć gwizdka i na pewno krócej.

Tyle że to się nie kalkuluje, bo raz, że trzeba by wydać więcej niż na instalację IR, dwa że różnica w rachunkach byłaby za mała (pokój ma kilka m2), żeby to sfinansować, trzy, że nie chcę całego domu obwieszać klimami.

Ev3

Pionier e-mobilności
Klima owiewa zimne ściany, ciepło gromadzi się w pobliżu sufitu.
Nie bardzo, bo klima wymusza ruch powietrza, więc specjalnie się nie gromadzi.
A już na pewno nie tak, jak przy kalafiorach.
Folia nie grzeje ścian, ani powietrza pod sufitem.
Oczywiście że grzeje, tyle że nie bezpośrednio.
I ściany na pewno bardziej niż klima.

Ale fakt - wystarczy bardzo mała moc, żeby człowiekowi już IR dawał poczucie ciepła.
Można nastawić go na niższe temperatury, niż przy grzejnikach.

Klimę zresztą podobnie, bo powietrze podaje z natury rzeczy cieplejsze niż ściany i to wystarcza.

macinowa

Posiadacz elektryka
Klima owiewa zimne ściany, ciepło gromadzi się w pobliżu sufitu. Folia nie grzeje ścian, ani powietrza pod sufitem. Ale to tylko spostrzeżenie, nie mam pojęcia, jak wychodzi to finansowo.
Do klimy można mieć zarzut, że temp odczuwalna jest niższa ze względu na ruch powietrza. Z tego samego powodu ciepło nie gromadzi się pod sufitem.

zlp

Pionier e-mobilności
Gromadzi, gromadzi. Już stojącemu jest cieplej niż siedzącemu.
Kiedyś to odczuwałem, dzisiaj mam podłogówkę.
Nie mam jak zrobić eksperymentu, ale ciekaw jestem temperatury podłogi, połowy wysokości i sufitu w pomieszczeniu ogrzewanym klimą.

6a8

Posiadacz elektryka
Mając piec gazowy , na próbę i z ciekawości prawie trzy lata temu zacząłem grzać PC 11 kW.
I parę miesięcy temu zrezygnowałem z umowy gazowej . Jest lekko taniej przy tym samym komforcie.
Kolega ma analogiczny przypadek, aby jednak "na wszelki wypadek" mieć backup, jest w trakcie modyfikacji pieca gazowego na propan-butan.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Co do folii vs grzanie z klimy to w zależności co jest źródłem ciepła inaczej się to odbiera. Gdy wieje to powietrze musi być cieplejsze a gdy np pod ścianą jest bardzo gorący kaloryfer to mocno promieniuje i w pomieszczeniu może być 1-2 stopnie mniej.

Ogrzewanie elektryczne jest spoko bo tanio się zakłada u jeśli korzystamy nie dłużej niż 10 lat to wyjdzie podobnie do pompy ciepła. Natomiast z każdym kolejnym rokiem rachunki zaczną nas bardziej boleć. Psychologiczne lepiej wydać kupę kasy na początku bo po 2-3 latach jest to już przeżycie historyczne, a pamiętamy tylko to co dobre;)

Ale zgadza się ze w 100 letni budynek może nie nie na sensu władać tyle co 1/3-1/2 nowego

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Właśnie krytykuję powszechne w Polsce instalowanie nowych, szczelnych okien bez odpowiedniej wentylacji (nawiewników lub rekuperacji). Według mnie nie powinny być przyznawane dotacje na okna bez nawiewników, jeżeli dom nie ma rekuperacji.
nawiewników można bez problemu zainstalować.
łatwiej przed montażem okna.
mi przy wymianie kilku okien od razu zaproponowali i jestem bardzo zadowolony.