Lidl, Kaufland, Biedronka...

CezaryT

Tesla Model 3 Highland LR
Potwierdzam. Nawet raz się tam w Ostrowie próbowałem ładować, bo dzień wcześniej jak planowałem trasę, to ładowarka była w EloCity (z bardzo fajną ceną), ale w dniu mojej jazdy okazało się, że już jej w EloCity nie ma (na terminalu był komunikat o testach). To było 2 miesiące temu, i nadal jej nie widać w EloCity :).
Dokładnie :) cena wynosiła 1,23 PLN/kWh więc chyba jakiś pracownik z palca sobie wpisał taką cenę na chwilę. Nawet wrzuciłem info na PlugShare, że ładowarka jest już dostępna ze zdjęciem jako dowód, że ładuję się na stawce 1,23 PLN/kWh ale taką przyjemność miałem tylko raz (wstrzeliłem się w ten moment) i później tak jak wspomniałeś @Szaruś na terminalu Elocity komunikat o testach, a nawet w ostatnich dniach jak byłem zobaczyć to terminal jest całkowicie wyłączony. Docelowo wg informacji z PlugShare cena ma wynosić 2,10 PLN/kWh. Myślałem już o restarcie ładowarki grzybkiem bo jak stoi nieużywana tak długo to może straciła połączenie z internetem lub przeszła w jakiś tryb uśpienia (ostatnio tak miałem na Orlenie) ale nie chciałem za bardzo się kręcić i grzebać bo to jednak teren prywatny (choć publicznie dostępny) i nie miałem ochoty na rozmowę z ochroną (a miejsce jest takie, że człowiek bardzo rzuca się w oczy).

Na głównym wyświetlaczu są teraz tylko 2 kody QR, które po ich zeskanowaniu nic nie robią (jest to jakiś chiński modeł ładowarki więc może aktywny jest soft producenta, który ma zablokowane ładowanie).

@luki masz rację, może to już czas najwyższy zacząć się dopytywać. Masz jakiś konkretny kontakt do Elocity czy uderzać do nich standardową ścieżką? Chociaż domyślam się, że jakby ładowarka była już dostępna to powinna pojawić się na stronie UDT - a tam jej nadal nie widać. Natomiast sama ładowarka się świeci i jest włączona.

To jest ładowarka postawiona przy wjeździe do filii firmy Auto Partner SA, ul. Wysocka 46A, 63-400 Ostrów Wielkopolski.

Wprowadziłem ją na mapie w OpenStreetMap: link tutaj

Last edited:

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
@luki masz rację, może to już czas najwyższy zacząć się dopytywać. Masz jakiś konkretny kontakt do Elocity czy uderzać do nich standardową ścieżką? Chociaż domyślam się, że jakby ładowarka była już dostępna to powinna pojawić się na stronie UDT - a tam jej nadal nie widać. Natomiast sama ładowarka się świeci i jest włączona.

To jest ładowarka postawiona przy wjeździe do filii firmy Auto Partner SA, ul. Wysocka 46A, 63-400 Ostrów Wielkopolski.

Wprowadziłem ją na mapie w OpenStreetMap: link tutaj
Ja w październiku prowadziłem korespondencję z gościem z Auto Partner (mogę dać namiary na priv, jak ktoś chce pociągnąć temat), który zapewniał że "myślę, że jutro powinna już działać". Ale jak przejeżdżałem wtedy w weekend, to nie działała :). W najbliższym czasie będę przejeżdżał przez Ostrów dopiero w połowie lutego - fajnie by było, gdyby działała.

CezaryT

Tesla Model 3 Highland LR
Ja w październiku prowadziłem korespondencję z gościem z Auto Partner (mogę dać namiary na priv, jak ktoś chce pociągnąć temat), który zapewniał że "myślę, że jutro powinna już działać". Ale jak przejeżdżałem wtedy w weekend, to nie działała :). W najbliższym czasie będę przejeżdżał przez Ostrów dopiero w połowie lutego - fajnie by było, gdyby działała.
sprawdzę w styczniu i dam znać jak sytuacja

Fenrise

Pionier e-mobilności
U mnie na elektrycznym pustkowiu również Lidlowe ładowarki owinięte szczelnie w bardziej lub mniej wyględne folie. Jakiś niecały miesiąc temu podczas zakupów poprosiłem kierownika jednego z owych Lidli o rozmowę i ten przybył ze strachem w oczach. Grzecznie zapytałem o co chodzi z tymi ładowarkami że już z rok stoją pozawijane. Ten odetchnął z ulgą i powiedział że to na przyszłość ale na razie w takich miastach jak Jelenia Góra nie uruchamiają bo i tak nikt by nie ładował jak tu są 4 elektryki na krzyż i może z kilkanaście plaginów.

W sumie ma rację, bo łatwiej tu spotkać auto na żółtych blachach niż na zielonych, ale czy mówił prawdę to nie wiem :)

OldSeb

Posiadacz elektryka
Generalnie to ma sens z tymi Lidlami. Skoro nie muszą to nie uruchamiają a czynne ładowarki to zapewne koszty serwisu, napraw itp. W Warszawie przy kilku Lidlach działają od dawna ale to pewnie miał być czynnik przyciągających klientów do sklepów bo jednak elektryków trochę w Stolicy jeździ.

bragyou

Posiadacz elektryka
U mnie na elektrycznym pustkowiu również Lidlowe ładowarki owinięte szczelnie w bardziej lub mniej wyględne folie. Jakiś niecały miesiąc temu podczas zakupów poprosiłem kierownika jednego z owych Lidli o rozmowę i ten przybył ze strachem w oczach. Grzecznie zapytałem o co chodzi z tymi ładowarkami że już z rok stoją pozawijane. Ten odetchnął z ulgą i powiedział że to na przyszłość ale na razie w takich miastach jak Jelenia Góra nie uruchamiają bo i tak nikt by nie ładował jak tu są 4 elektryki na krzyż i może z kilkanaście plaginów.

W sumie ma rację, bo łatwiej tu spotkać auto na żółtych blachach niż na zielonych, ale czy mówił prawdę to nie wiem :)
Kij ma dwa końce. Ktoś kto mógłby rozważyć elektryka pewnie myśli "nie ma żadnej ładowarki to nie biorę".

marco_25

Posiadacz elektryka

Ciekawe wyjaśnienie, jeszcze bardziej dziwi fakt że jeszcze nie tak dawno było ich sporo czynnych i ładowanie było darmowe.

Coś mi tu nie gra 😎 bardziej bym obstawiał obowiązek uruchomienia zgodnie z ustawą dla sklepów wielkopowierzchniowych oraz ewentualnie efekt marketingowy typu w brzydlu jesteśmy już gotowi a w stronce… itd. Mordoksiążka lubi takie akcje.