Lidl, Kaufland, Biedronka...

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Jak pewnie wiecie, Lidl masowo postawił stacje ładowania (szczególnie łatwo zaobserwować w WWA, gdzie praktycznie przy każdym Lidlu już coś stoi). No i po długim czasie kiedy te stacje były owinięte, wreszcie wyłaniają się spod płaszcza. I tu nowość. U mnie taka stacja mimo, że już funkcjonuje to nie jest dostępna w elocity, a możliwość płatności sprowadza się wyłącznie do karty bezpośrednio w stacji. Cena, 2,4zł/kWh za DC i 1,8 za AC. Napisałem już do Lidla czy to chwilowe, czy tak już będzie.
U mnie to gdzie?
Tam jest tylko Lidl czy to jakiś park handlowy?

nabrU

Moderator
Raczej na cenę +20%.

Załóżmy, że nie ma innej ładowarki w okolicy i muszę się naładować (choćby kilka kWh) to cena nie ma znaczenia, ale łatwa dostępność już tak.

Ev3

Pionier e-mobilności
Załóżmy, że nie ma innej ładowarki w okolicy i muszę się naładować (choćby kilka kWh) to cena nie ma znaczenia, ale łatwa dostępność już tak.
I co to ma wspólnego z tym o czym była mowa?
Czyli o narzekaniu na zawyżone ceny w stosunku do innych takich samych?

CezaryT

Tesla Model 3 Highland LR
Zastanawiam się na czym polega "case" z ładowarkami na lidlu. Od roku albo więcej stoją owinięte.
Prawdopodobnie te ładowarki zostaną "odkryte" w styczniu kiedy wejdzie w życie ustawa o obowiązkowej ładowarce na parkingach powyżej 20 miejsc, których właścicielami są średnie i duże firmy.

U mnie w Ostrowie poza Lidlami mam siedzibę dużej firmy motoryzacyjnej, która również postawiła taką ładowarkę już dobrych kilka miesięcy temu, nawet była przez chwilę czynna bo Elocity testowało terminal płatniczy ale od tego momentu jest wyłączona.

Podobne sytuacje zauważyłem na parkingach przylegających do franczyzowych salonów samochodowych, które również podlegają pod ustawę jeżeli spełniają warunek średniej lub dużej firmy.

Liczę na to, że tak się stanie, że w styczniu będziemy świadkami wysypu włączenia tych ładowarek. Może strategia polega na tym, żeby te ładowarki były sprawne i używane jak najdłużej po wejściu w życie ustawy i stąd wynika przeciąganie w czasie w ich uruchomieniu (może to warunki gwarancji, która zaczyna się liczyć od dnia uruchomienia?). W każdym bądź razie nie jest to standard na Lidlach więc może ostatecznie decyzję podejmuje kierownik sklepu lub dyrektor obszaru.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
U mnie w Ostrowie poza Lidlami mam siedzibę dużej firmy motoryzacyjnej, która również postawiła taką ładowarkę już dobrych kilka miesięcy temu, nawet była przez chwilę czynna bo Elocity testowało terminal płatniczy ale od tego momentu jest wyłączona.
Potwierdzam. Nawet raz się tam w Ostrowie próbowałem ładować, bo dzień wcześniej jak planowałem trasę, to ładowarka była w EloCity (z bardzo fajną ceną), ale w dniu mojej jazdy okazało się, że już jej w EloCity nie ma (na terminalu był komunikat o testach). To było 2 miesiące temu, i nadal jej nie widać w EloCity :).

bragyou

Posiadacz elektryka
Prawdopodobnie te ładowarki zostaną "odkryte" w styczniu kiedy wejdzie w życie ustawa o obowiązkowej ładowarce na parkingach powyżej 20 miejsc, których właścicielami są średnie i duże firmy.

Podobne sytuacje zauważyłem na parkingach przylegających do franczyzowych salonów samochodowych, które również podlegają pod ustawę jeżeli spełniają warunek średniej lub dużej firmy.

Liczę na to, że tak się stanie, że w styczniu będziemy świadkami wysypu włączenia tych ładowarek. Może strategia polega na tym, żeby te ładowarki były sprawne i używane jak najdłużej po wejściu w życie ustawy i stąd wynika przeciąganie w czasie w ich uruchomieniu (może to warunki gwarancji, która zaczyna się liczyć od dnia uruchomienia?). W każdym bądź razie nie jest to standard na Lidlach więc może ostatecznie decyzję podejmuje kierownik sklepu lub dyrektor obszaru.
Też na to liczę, bo nie mam nawet 1 ładowarki w mieście poza lidlem, który jest "coming soon" ;)