Dziękuję za podpowiedź. Przekaże Twoje sugestie elektrykowi, który montował ładowarkę 3F. W tym momencie potrafię odpowiedzieć tylko na niektóre pytania:
1) Ładowarkę ścienną podpiąłem do gniazda siłowego i zostawiłem wtyczkę na stałe.
Tutaj dużo zależy od tego ile lat ma instalacja w miejscu gdzie masz to gniazdo, a także kwestia jak i czy było wcześniej używane, być może trzeba przeczyścić wszystkie styki i dokręcić, aż do rozdzielni, a najlepiej nawet do punktu styku z siecią (tam gdzie jest licznik i główne zabezpieczenie)
2) Długość kabla, od gniazda siłowego do ładowarki = 15m.
3) O ile dobrze zrozumiałem grubość przewodów to 6mm. To wszystko co wiem.
No to tu powinno być wszystko ok.
ps. w jaki sposób i gdzie zmniejszyć moc ładowania?
Napisz jakie masz urządzenie, bo to raczej na nim trzeba będzie ustawić. Niestety Stellantisy nie dają takiej możliwości, przy czym nie są one aż tak wybredne na spadek napięcia (zapewne do jakiegoś poziomu). Ja mam akurat u siebie dwa wallboksy, WC Tesli 3F ustawiony na 32A, oraz Lektrico 1F 32A ustawiony z tego co pamiętam w okolicy 20/22A. Na Lektrico 1F ładuję głównie e-C4 (u mnie jest ładowarka 1F), czasami jednak zdarza mi się na nim ładować Teslę i o ile e-C4 w ogóle w żaden sposób nie sygnalizuje problemów, o tyle Tesla czasami wykrywa zbyt duży spadek napięcia i sama zmniejsza moc ładowania.
Oczywiście możliwe jest również, że problem leży jednak zupełnie gdzie indziej i z instalacją u Ciebie jest wszystko ok. Tak jak wspomniane było wcześnie, zdarzały się (także u kolegów z forum) awarie ładowarki pokładowej (jak do tej pory, wszystkie dotyczyły ładowarki 3F), poczytaj trochę tutaj:
Właśnie podstawiłem samochód do serwisu i mają się zająć problemem. Otóż nie mogę naładować mojego e-C4, każda próba podłączenia do ładowarki powoduje wybicie bezpiecznika w stacji ładowania. Miałem dzisiaj rano pół godziny wolnego czasu i postanowiłem się doładować na publicznej ładowarce Type...
forum.elektrowoz.pl
Od kilku dni na slupku ladujac sie 11kw zauwazam ten sam problem tj po 4% ladowania proces sie zatrzymuje czego efektem jest czerwona lampka z foto. Sam slupek bledu nie pokazuje. Dodam że ładuje się na tym słupku ponad rok. Ktos mial taka przypadlosc?
forum.elektrowoz.pl
Jeśli ktoś miał awarię ładowarki AC w aucie to jakie były objawy? U mnie dziś przez kilka sekund niby ładuje. Dobija do 1 A prądu i rozłącza się. Słychać uwolnienie blokady i znika czerwona kreska z zielonej ramki przy gnieździe ładowania. Za chwilę znów blokada się aktywuje, zaczyna sie...
forum.elektrowoz.pl