Michal
Moderator
@nabrU zainspirował mnie do sprawdzenia moich danych o autach, którymi jeździłem w 2024 roku - dwie Tesle model 3 z mojej stopki.
Autami przejechałem w sumie 26 678 km, a zużyłem na to: 6 309 kWh energii i zapłaciłem ~1200 zł.
Za paliwo zapłaciłbym pewnie około 14 000 zł => oszczędziłem 13 000 zł.
Średnie zużycie z danych ładowarek
(energia pobrana)
Z danych ładowarek oraz operatorów ładowania:
Sumaryczny koszt przejechania 100 km = 4,5 zł => około 0,7 L benzyny przy obecnych cenach, a zużyta na 100 km ilość energii, to okolice 2,7 L benzyny.
Skąd takie zużycie -> jazda po autostradach i drogach szybkiego ruchu z maksymalnymi dopuszczalnymi prędkościami. Dużo krótkich dojazdów w okolicy domu - sklepy, knajpy, ... Do tego trochę dojazdów do biura w korkach Warszawy.
Autami przejechałem w sumie 26 678 km, a zużyłem na to: 6 309 kWh energii i zapłaciłem ~1200 zł.
Za paliwo zapłaciłbym pewnie około 14 000 zł => oszczędziłem 13 000 zł.
Średnie zużycie z danych ładowarek
Z danych ładowarek oraz operatorów ładowania:
- Z ładowarki domowej WC3 pobrałem: 4 200 kWh - koszt 0 zł - zużywam własną produkcję PV (stary prosument)
- Z gniazda trójfazowego u rodziny: 269 kWh - koszt 0 zł - mają nadwyżki produkcji PV, więc nawet się nie rozliczamy
- Z Superchargerów: 1 267 kWh - koszt 0 zł - mam darmowe ładowanie za polecenia
- Z innych stacji publicznych: 573 kWh - koszt około 2 zł / kWh => 1 200 zł
- Naładowane na AC: 4 634 kWh (73%)
- Naładowane na DC: 1 675 kWh (27%)
Sumaryczny koszt przejechania 100 km = 4,5 zł => około 0,7 L benzyny przy obecnych cenach, a zużyta na 100 km ilość energii, to okolice 2,7 L benzyny.
Skąd takie zużycie -> jazda po autostradach i drogach szybkiego ruchu z maksymalnymi dopuszczalnymi prędkościami. Dużo krótkich dojazdów w okolicy domu - sklepy, knajpy, ... Do tego trochę dojazdów do biura w korkach Warszawy.
Last edited: