[Podsumowanie 2024] - zużycie Tesla Model 3 Long Range

Michal

Moderator
@nabrU zainspirował mnie do sprawdzenia moich danych o autach, którymi jeździłem w 2024 roku - dwie Tesle model 3 z mojej stopki.

Autami przejechałem w sumie 26 678 km, a zużyłem na to: 6 309 kWh energii i zapłaciłem ~1200 zł.
Za paliwo zapłaciłbym pewnie około 14 000 zł => oszczędziłem 13 000 zł.
Średnie zużycie z danych ładowarek
1735776701752.png
(energia pobrana)

Z danych ładowarek oraz operatorów ładowania:
  • Z ładowarki domowej WC3 pobrałem: 4 200 kWh - koszt 0 zł - zużywam własną produkcję PV (stary prosument)
  • Z gniazda trójfazowego u rodziny: 269 kWh - koszt 0 zł - mają nadwyżki produkcji PV, więc nawet się nie rozliczamy
  • Z Superchargerów: 1 267 kWh - koszt 0 zł - mam darmowe ładowanie za polecenia
  • Z innych stacji publicznych: 573 kWh - koszt około 2 zł / kWh => 1 200 zł
  • Naładowane na AC: 4 634 kWh (73%)
  • Naładowane na DC: 1 675 kWh (27%)

Sumaryczny koszt przejechania 100 km = 4,5 zł => około 0,7 L benzyny przy obecnych cenach, a zużyta na 100 km ilość energii, to okolice 2,7 L benzyny.

Skąd takie zużycie -> jazda po autostradach i drogach szybkiego ruchu z maksymalnymi dopuszczalnymi prędkościami. Dużo krótkich dojazdów w okolicy domu - sklepy, knajpy, ... Do tego trochę dojazdów do biura w korkach Warszawy.

Last edited:

nabrU

Moderator
  • Z ładowarki domowej WC3 pobrałem: 4 200 kWh - koszt 0 zł - zużywam własną produkcję PV

Rozumiem, że jesteś 'starym prosumentem' i tak naprawdę ładujesz nie wprost ze słońca, ale z 'wirtualnego magazynu'?

Skąd takie zużycie -> jazda po autostradach i drogach szybkiego ruchu z maksymalnymi dopuszczalnymi prędkościami. Dużo krótkich dojazdów w okolicy domu - sklepy, knajpy, ... Do tego trochę dojazdów do biura w korkach Warszawy.

Prędkości w PL i temperatura w zimie 'zabijają' Wasze wyniki, jak sądzę. Choć mój wyjazd do PL i jazda po Europie (czyli też głownie autostrady) dało wynik 144 Wh/km

Michal

Moderator
Rozumiem, że jesteś 'starym prosumentem' i tak naprawdę ładujesz nie wprost ze słońca, ale z 'wirtualnego magazynu'?
Tak - dodałem taką informację

Prędkości w PL i temperatura w zimie 'zabijają' Wasze wyniki, jak sądzę. Choć mój wyjazd do PL i jazda po Europie (czyli też głownie autostrady) dało wynik 144 Wh/km
Po Europie jeździ się znacznie wolniej niż po autostradach i S-kach w PL.
Dodatkowo TeslaFi liczy najprawdopodobniej energię doładowaną do baterii, a nie pobraną z ładowarek - dlatego ja mam tutaj od razu jakieś 10% więcej.

teślomierz

Fachowiec
  • Z ładowarki domowej WC3 pobrałem: 4 200 kWh - koszt 0 zł - zużywam własną produkcję PV (stary prosument)
  • Z gniazda trójfazowego u rodziny: 269 kWh - koszt 0 zł - mają nadwyżki produkcji PV, więc nawet się nie rozliczamy
  • Z Superchargerów: 1 267 kWh - koszt 0 zł - mam darmowe ładowanie za polecenia
Idąc takim tokiem rozumowania to w tym miesiącu wynajmuję mieszkanie za darmo, bo zapłaciłem czynsz za styczeń 31 grudnia.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Idąc takim tokiem rozumowania to w tym miesiącu wynajmuję mieszkanie za darmo, bo zapłaciłem czynsz za styczeń 31 grudnia.
z drugiej strony gdyby to chciał wycenić to też była by to jakaś bliżej nie określona subiektywna kwota która mówiła by... nic pożytecznego.
Ale rzeczywiście starając się być obiektywny "koszt 0zł" wypadało by usunąć. Każdy wstawi sobie co uważa.

JM&JM

Posiadacz elektryka
Trochę drożej mi wyszło niż miał @Michal bo mieszkam w bloku i nie mam PV ale też całkiem nieźle w porównaniu z benzyną. 27kkm w 2024 roku w cenie przeglądów ICE. No i z darmowych SuC za referale miałem w tym 5 kkm na zwiedzanie EU za co bardzo dziękuję i polecam się na przyszłość, gdyż kolejny trip w planach 🤩

Attachments

• IMG_5794.jpeg
    IMG_5794.jpeg
    299,7 KB · Liczba wyświetleń: 57

krzyss

Pionier e-mobilności
Trochę drożej mi wyszło niż miał @Michal bo mieszkam w bloku i nie mam PV ale też całkiem nieźle w porównaniu z benzyną. 27kkm w 2024 roku w cenie przeglądów ICE. No i z darmowych SuC za referale miałem w tym 5 kkm na zwiedzanie EU za co bardzo dziękuję i polecam się na przyszłość, gdyż kolejny trip w planach 🤩
Aktualne referale nie dzialaja za granica. Mozna je rozliczyc tylko na ladowaniach w PL :(

JM&JM

Posiadacz elektryka
Aktualne referale nie dzialaja za granica. Mozna je rozliczyc tylko na ladowaniach w PL :(
Dzięki za info. Nie wiedziałem. Nie zmienia to i tak moich planów na kolejny trip po EU bo Teslą to sama przyjemność 😊

nabrU

Moderator
Ale rzeczywiście starając się być obiektywny "koszt 0zł" wypadało by usunąć. Każdy wstawi sobie co uważa.

No ale co miał wstawić? Ładował się na SuC: tak. Zapłacił za to: nie. Więc realnie nie wydał nic, czyli 0zł.
Podał te detale bo zaraz by było, że koszt za niski albo coś. Ja też u siebie napisałem, że SuC mam za darmo, bo nikt by nie uwierzył, że przejechałem prawie 30k km za 1000 zł

Nie zmienia to i tak moich planów na kolejny trip po EU bo Teslą to sama przyjemność 😊

Jakiś masochista :p Przecież wszem i wobec wiadomo, że nie ma EV na razie na rynku co się nadaje na tripy, a już po Europie to w ogóle :ROFLMAO:

JM&JM

Posiadacz elektryka
Jakiś masochista :p Przecież wszem i wobec wiadomo, że nie ma EV na razie na rynku co się nadaje na tripy, a już po Europie to w ogóle :ROFLMAO:
To nie masochizm tylko pokuta za przejście na ciemną stronę mocy i porzucenie tradycyjnej motoryzacji. Niektórzy w ramach pokuty zamykają się w klasztornej celi a ja planuję kolejny trip Teslą 😂