Koszty jazdy EV zima (waw - sopot)

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
co do ograniczania prędkości na drogach to jest zrozumiałe w kontekście ogólnej sprawności umysłowej społeczeństwa ale ja bym tak daleko nie mierzył z tą penalizacją i zaostrzaniem przepisów. surowe karanie na dłuższą metę ma mało sensu bo jak daleko chcecie zabrnąć....hmm?....lepiej edukować młode pokolenia i stosować zachęty lub po prostu dotkliwe kary materialne ale żeby zaraz więzienie lub kara śmierci? jesteście wykształceni i obyci i najwyraźniej niewyżyci. trochę to jest dziecinne myślenie. co zrobicie z tym tłumem w więzieniach? będziecie ich wszystkich utrzymywać? a potem jeszcze bardziej zaostrzać kary?

Last edited by a moderator:

nabrU

Moderator
Ale belki dachowe to masz jakoś @viallos dziwnie założone :unsure:

lookash_c

Pionier e-mobilności
No i jeden problem, ja nie dojade do tego orlenu, to 300km… ja w zimie na styk zrobie 250km a przy 130-140km/h raczej 200km. I nikt normalny nie zostawi sobie Orlenu jako stacji z dojazdem na kilku %.
W Elblagu co prawda sa inne ale to kolejne straty czasu.
Patent z Shellem byl dobry, ale nie zadzialal za 3zl i tu jest problem.
Zrobilem juz prawie 200kkm w 5 lat EV, wiem jak planowac… tutaj jak sie wczytasz nie problem byl z czasem, a z kosztami, ktore sie zrobily wygorowane.
I tak moglem pojechac 100km/h wtedy pewnie bym sie zatrzymal na 20minut 😛 ale po drodze usnal z nudow…
Może na senność zadziałałby "autopilot"? :cool:

lvlthn

Pionier e-mobilności
co do ograniczania prędkości na drogach to jest zrozumiałe w kontekście ogólnej sprawności umysłowej społeczeństwa ale ja bym tak daleko nie mierzył z tą penalizacją i zaostrzaniem przepisów. surowe karanie na dłuższą metę ma mało sensu bo jak daleko chcecie zabrnąć....hmm?....lepiej edukować młode pokolenia i stosować zachęty lub po prostu dotkliwe kary materialne ale żeby zaraz więzienie lub kara śmierci? jesteście wykształceni i obyci i najwyraźniej niewyżyci. trochę to jest dziecinne myślenie. co zrobicie z tym tłumem w więzieniach? będziecie ich wszystkich utrzymywać? a potem jeszcze bardziej zaostrzać kary?
Broń boże kary śmierci czy inne masochizmy.

Poprosimy o nieuchronność kary i jej proporcjonalne egzekwowanie. <- to też edukacja, dwa razy złapią, nauczy się wolniej jeździć

Wysokość kary uzależniona od REALNYCH dochodów(np. w przypadku dwukrotnej recydywy)

Dobrym przykładem jest ostatni zgon, 14 latek z woli.
Gość z zatrzymanym prawem jazdy(sądowy zakaz prowadzenia pojazdów od kwietnia 2023 roku) potrącił dzieciaka, następnie ukrył auto(?) i tłumaczył że nic nie zauważył.
Jakby wiedział co go czeka(w normalnym kraju) to nie tylko by się zatrzymał, ratował(jak się da) dzieciaka, to jeszcze byłaby JAKAKOLWIEK skrucha.
A on poszedł chlać.

Brak. Nieuchronności. Kary!

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Broń boże kary śmierci czy inne masochizmy.

Poprosimy o nieuchronność kary i jej proporcjonalne egzekwowanie. <- to też edukacja, dwa razy złapią, nauczy się wolniej jeździć

Wysokość kary uzależniona od REALNYCH dochodów(np. w przypadku dwukrotnej recydywy)

Dobrym przykładem jest ostatni zgon, 14 latek z woli.
Gość z zatrzymanym prawem jazdy(sądowy zakaz prowadzenia pojazdów od kwietnia 2023 roku) potrącił dzieciaka, następnie ukrył auto(?) i tłumaczył że nic nie zauważył.
Jakby wiedział co go czeka(w normalnym kraju) to nie tylko by się zatrzymał, ratował(jak się da) dzieciaka, to jeszcze byłaby JAKAKOLWIEK skrucha.
A on poszedł chlać.

Brak. Nieuchronności. Kary!
w takich sytuacjach to wiadomo co zrobić. natomiast debata dotyczyła przekroczenia prędkości na drodze szybkiego ruchu o +20km/h i bodajże @Michal proponował bezwzględne więzienie i stąd mój wpis w którym proszę o rozsądek. osobiście też wolałbym aby wszystko było idealnie na tym świecie i może tak będzie. może Elon wprowadzi na serio FSD i wyeliminuje najsłabsze ogniwo łączące pedały z kierownicą.

nabrU

Moderator
Chyba nie da się ich źle założyć. Są różnej długości z tego co kojarzę. Co Ci się nie podoba?

Zerknąłem na parę zdjęć w necie i rzeczywiście TMY ma te belki jakoś tak bardziej 'do tyłu' niż TM3. I z tego zdjęcia co wstawiłeś jakoś przód box'a sterczy w górę (no chyba że na fotce tak wyszło).

Parę zdjęć z neta poniżej i według mnie na 'trójce' to bardziej aerodynamicznie wygląda.

1736190248291.png

1736190387920.png

cooler

Pionier e-mobilności
Zerknąłem na parę zdjęć w necie i rzeczywiście TMY ma te belki jakoś tak bardziej 'do tyłu' niż TM3. I z tego zdjęcia co wstawiłeś jakoś przód box'a sterczy w górę (no chyba że na fotce tak wyszło).

Parę zdjęć z neta poniżej i według mnie na 'trójce' to bardziej aerodynamicznie wygląda.

View attachment 23515

View attachment 23516
Y to garbata siostra 3 :) Duża, ale brzydka :)

pmlody

Pionier e-mobilności
Y to garbata siostra 3 :) Duża, ale brzydka :)
E tam brzydka... Ale rozmiarowo to faktycznie :D
Jak zamieniam w garazu Y na 3 to 3 taka malutka się wydaje 🤔