Dopłata za złomowanie auta na JDG

Andrzeej

Nowy na Forum
Dzień dobry,

Mam stare auto, które bardziej opłaca mi się zezłomować i dostać dodatkową dopłatę 10k zł niż sprzedać.
Ale mam wątpliwość, ponieważ ja jestem na JDG a auto jest prywatne.
Niby firma to ja, ale czy to przejdzie czy muszę się bawić, żeby wciągnąć auto do firmy przez zezłomowaniem?

BTW. dzwoniłem na infolinie NFOŚiGW i po ponad godzinie czekania i bycia już pierwszym, usłyszałem "Żaden agent nie jest dostępny" i mnie rozłączyło. Ma sens dzwonienia dalej?

KrzysztofFly

Moderator
Dzień dobry,

Mam stare auto, które bardziej opłaca mi się zezłomować i dostać dodatkową dopłatę 10k zł niż sprzedać.
Ale mam wątpliwość, ponieważ ja jestem na JDG a auto jest prywatne.
Niby firma to ja, ale czy to przejdzie czy muszę się bawić, żeby wciągnąć auto do firmy przez zezłomowaniem?

BTW. dzwoniłem na infolinie NFOŚiGW i po ponad godzinie czekania i bycia już pierwszym, usłyszałem "Żaden agent nie jest dostępny" i mnie rozłączyło. Ma sens dzwonienia dalej?
Moim zdaniem trzeba poczekać, do oficjalnego startu programu.

mikxo

Zadomawiam się
Skoro rozważasz złomowanie już teraz, to zakładam że możesz już nie używać tego samochodu. Jeśli tak, to możesz nie robić przeglądu, a OC wziąć najtańsze, bez żadnych dodatkowych opcji jak NNW itp. Jak zezłomujesz, to po wypowiedzeniu OC dostaniesz zwrot niewykorzystanej składki.

Według mnie nie ma konieczności wciągania samochodu na firmę, bo tak jak piszesz przy JDG firma to Ty, tym bardziej że przy JDG i tak w dowodzie rejestracyjnym są Twoje dane prywatne, ale bezpieczniej poczekać na start programu i mieć potwierdzenie, że tak jest.

Andrzeej

Nowy na Forum
Racja z tym ubezpieczeniem, z przeglądem... najwyżej ostatnia jazda będzie bez przeglądu.

Wszystkie dane dot. właściciela mają w CEPiK'u

mikxo

Zadomawiam się
Są też firmy, który przyjeżdżają lawetą po samochód od złomowania, ale nie wiem jak to cenowo wychodzi :)

nabrU

Moderator
Ale przecież broszurka ze strony mówi tak o złomowaniu przy JDG:

dodatkowo za zezłomowanie samochodu spalinowego, którego ostateczny odbiorca wsparcia był właścicielem/współwłaścicielem co najmniej 3 lata oraz zezłomowanie samochodu nastąpiło nie wcześniej niż 01.02.2020 r.

Ja to interpretuję, że zezłomować możesz nawet dzisiaj, byle było to jakoś formalnie poświadczone. Zapewne takie zaświadczenie będzie załącznikiem do wniosku o dopłatę i na jego podstawie wypłacone 10 tyś. zł Oczywiście mogę się mylić ;)

Andrzeej

Nowy na Forum
Tu nie chodzi o te 3 lata wstecz.
Tu chodzi o to, że auto jest na mnie jako prywatną osobę a ja będę chciał dopłatę na JDG.
Kupiłem je w czasie, gdy jeszcze nie miałem JDG.

nabrU

Moderator
Tu nie chodzi o te 3 lata wstecz.
Tu chodzi o to, że auto jest na mnie jako prywatną osobę a ja będę chciał dopłatę na JDG.
Kupiłem je w czasie, gdy jeszcze nie miałem JDG.
jak sam nie wiesz jak, to idź do księgowej i "wciągnij" auto w JDG. JDG jest trochę inne od spółek. Ewentualnie księgowa lub doradca podatkowy powie Ci co zrobić. Imo proste dla Ciebie to będzie :)