Dopłata za złomowanie auta na JDG

luk49696

Posiadacz elektryka
Ciekawe co Fundusz rozumie pod postacią "decyzji o rejestracji zezłomowanego pojazdu" :unsure:
Decyzja o rejestracji potwierdza że to ty jesteś właścicielem/współwaścicelem pojazdu - wg mnie zbędny dokument bo wszystko jest w CEPiKu.

Secundo, decyzja o rejestracji nie ma wiele wspólnego z faktem bycia właścicielem. Hipotetycznie ktoś mógł mieć pojazd w leasingu finansowym przez 3 lata, wykupić go na jeden dzień i zezłomować.
Decyzja o rejestracji? Jest.
Ewidencja ŚT przez 3 lata? Proszę bardzo.
Kto jest ostatnim właścicielem? Ja.
To zły przykład, w leasingu nie jesteś właścicielem a leasingobiorcą, więc po wykupie musi być 3 lata w środkach trwałych JDG.
(Przykład trochę naciągany, ale warunki są tak napisane, że w sumie nie wiadomo czy wymóg ewidencji ŚT w JDG jest dodatkowy czy zamienny z własnością)
Jest obligatoryjny, musisz być właścicielem i samochód musi być w środkach trwałych.
Urzad wymaga dowodu ze to firma zakupila ten pojazd. Mogla by byc faktura albo umowa. Ja kupowalem na umowe i mialem wpisane dane firmowe na umowie. To powinno byc dowodem.
Nie wymaga tego, wymaga decyzji o rejestracji a tam jest osoba fizyczna, auto może mieć współwłaściciela który nie prowadzi JDG, dlatego wymagana jest ewidencja środków trwałych przez 3 lata.

luk49696

Posiadacz elektryka
Urząd - masz na myśli NFOŚiGW przy dotacji? Jeśli tak, to co z sytuacjami, że przekazujemy nasz prywatny samochód na cele działalności. Czy wystarczające będzie wtedy oświadczenie o przekazaniu samochodu na cele działalności?
Nie jest to potrzbne. Fundusz potrzebuje ewidencji środków trwałych co już zaświadcza że samochód jest/był w firmie. Nie wymaga OC, AC, umowy kupna czy faktury.

hevvrajczyk

Zadomawiam się
Decyzja o rejestracji potwierdza że to ty jesteś właścicielem/współwaścicelem pojazdu - wg mnie zbędny dokument bo wszystko jest w CEPiKu.
Owszem potwierdza, ale rejestracja pojazdu a kwestia własności to dwie różne sprawy. Wszędzie mowa jest o własności przez 3 lata. Jeśli kupiłem samochód 10 lat temu a przerejestrowałem go na dzień przed złomowaniem to wtedy jest ok czy nie? Zresztą to nie powinno mieć znaczenia, bo własność rzeczy określa dokument nabycia, a nie czynności związane z dopuszczeniem do ruchu.
To zły przykład, w leasingu nie jesteś właścicielem a leasingobiorcą, więc po wykupie musi być 3 lata w środkach trwałych JDG.
W leasingu finansowym nie jestem właścicielem, ale wprowadzam auto do ŚT i sam amortyzuję. Także można doprowadzić do sytuacji w której auto było w ewidencji 3 lata, a samochód nie był "mój" ani przez sekundę.

Krótko mówiąc - własność, ewidencja ŚT i rejestracja to 3 zupełnie różne tematy. Potwierdzanie jednego przez drugie to absurd.

hevvrajczyk

Zadomawiam się
W tej kwestii myślę, że mogą być nieugięci i jak w dowodzie rejestracyjnym nie ma naszych danych, to nie ma szans na premię za złomowanie. Bo jednak jest obowiązek rejestracji w ciągu 30 dni od zakupu. Inna sprawa, że tego nikt nie sprawdza.
To wynika z prawa o ruchu drogowym. Nie ma to nic wspólnego z własnością.
jest wg mnie bez sensu i wręcz niemożliwy do zrealizowania. Bo z tego co czytałem to nie ma możliwości, aby w dowodzie rejestracyjnym były dane JDG. Zawsze są osoby fizycznej, która prowadzi JDG. I jeśli prowadzimy JDG w miejscu naszego zamieszkania i nazwa to po prostu imię i nazwisko, to się będzie zgadzać. Ale co jeśli mamy inny adres JDG i inną nazwę?
Oczywiście, że nie ma takiej możliwości, bo jdg nie ma własnej osobowości prawnej. Osoba fizyczna prowadząca DG i ta właśnie DG to jedność, nie ma tutaj żadnej odrębności. W przypadku samochodu jedyną różnicą będzie to czy w naszych prywatnych rozliczeniach będziemy auto traktować jako obiekt używany w działalności firmy w całości, mieszanie czy wyłącznie prywatnie.

luk49696

Posiadacz elektryka
Owszem potwierdza, ale rejestracja pojazdu a kwestia własności to dwie różne sprawy. Wszędzie mowa jest o własności przez 3 lata. Jeśli kupiłem samochód 10 lat temu a przerejestrowałem go na dzień przed złomowaniem to wtedy jest ok czy nie? Zresztą to nie powinno mieć znaczenia, bo własność rzeczy określa dokument nabycia, a nie czynności związane z dopuszczeniem do ruchu.
To nie jest ok. Musisz być właścicielem 3 lata przed złomowaniem i ty jako właściciel musisz złomować pojazd.
W leasingu finansowym nie jestem właścicielem, ale wprowadzam auto do ŚT i sam amortyzuję. Także można doprowadzić do sytuacji w której auto było w ewidencji 3 lata, a samochód nie był "mój" ani przez sekundę.

Krótko mówiąc - własność, ewidencja ŚT i rejestracja to 3 zupełnie różne tematy. Potwierdzanie jednego przez drugie to absurd.
Jak nie był twój to nie spełniłeś warunku być właścicielem.
Jak masz leasing to raczej nie możesz mieć go środkach trwałych?

Najlepiej skontaktuj się z funduszem mailowo i odpowiedzą ci na wszystkie pytania, wtedy będziesz miał podkładkę w razie czego.

hevvrajczyk

Zadomawiam się
Jak masz leasing to raczej nie możesz mieć go środkach trwałych?
Przy leasingu operacyjnym księguję ratę jako koszt. Przy finansowym sam muszę amortyzować przedmiot leasingu ergo trzeba go wprowadzić do ŚT.

Na pewno będę musiał się dopytać w jednej sprawie, co nie zmienia faktu że dla projektu na 1,6mld zł warto byłoby napisać regulamin, który nie miesza podstawowych pojęć :cautious:

elden

Nowy na Forum
W tej kwestii myślę, że mogą być nieugięci i jak w dowodzie rejestracyjnym nie ma naszych danych, to nie ma szans na premię za złomowanie. Bo jednak jest obowiązek rejestracji w ciągu 30 dni od zakupu.
To na boku, ale obowiązek dotyczy pojazdów zakupionych od 2024 roku, więc i tak nie łapiących się na premię za złomowanie.