Tu chodzi o to, że auto jest na mnie jako prywatną osobę a ja będę chciał dopłatę na JDG.
Kupiłem je w czasie, gdy jeszcze nie miałem JDG.
Hej, mam to samo. i dziś rozmawiałem z NFOŚ, mówią że nie dostanę 10 tys za zezłomowanie bo auto musiło być w ewidencji ŚT. Tak więc to paradoks! jestem ostateczenym odbiorca wsparcia bo to moje auto, ale jeśli składam jako JDG to nie jest to moje auto w sensie działalności. Skandal polega na tym że nie ma tego w regulaminie!! dopiero przy wypełnianiu wniosku jest o tym mowa. tak więc zezłomowałem auto za któe mogłem dostac pieniądze!Tu nie chodzi o te 3 lata wstecz.
Tu chodzi o to, że auto jest na mnie jako prywatną osobę a ja będę chciał dopłatę na JDG.
Kupiłem je w czasie, gdy jeszcze nie miałem JDG.
Jedynie w FAQ (https://www.gov.pl/web/nfosigw/faq---naszeauto) jest:Hej, mam to samo. i dziś rozmawiałem z NFOŚ, mówią że nie dostanę 10 tys za zezłomowanie bo auto musiło być w ewidencji ŚT. Tak więc to paradoks! jestem ostateczenym odbiorca wsparcia bo to moje auto, ale jeśli składam jako JDG to nie jest to moje auto w sensie działalności. Skandal polega na tym że nie ma tego w regulaminie!! dopiero przy wypełnianiu wniosku jest o tym mowa. tak więc zezłomowałem auto za któe mogłem dostac pieniądze!
Ale nie ma nic o ewidencji... Ja też się dopytywałem mailem no i ostatecznie będę brał na osobę fizycznąW przypadku, gdy Wnioskodawcą jest osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą (JDG), zezłomowany pojazd musiał być użytkowany przez co najmniej 3 lata w ramach JDG.
Zgadza się. Auto musi być w środkach trwałych ponad trzy lata. Firma musi być czynna ponad trzy lata. Auto może być zarejestrowane bez regonu. W moim przypadku oferta leasingu konsumenckiego była do d... dlatego odpuściłem sobie benefit za złomowanie.Hej, mam to samo. i dziś rozmawiałem z NFOŚ, mówią że nie dostanę 10 tys za zezłomowanie bo auto musiło być w ewidencji ŚT. Tak więc to paradoks! jestem ostateczenym odbiorca wsparcia bo to moje auto, ale jeśli składam jako JDG to nie jest to moje auto w sensie działalności. Skandal polega na tym że nie ma tego w regulaminie!! dopiero przy wypełnianiu wniosku jest o tym mowa. tak więc zezłomowałem auto za któe mogłem dostac pieniądze!
W najbliższych wyborach ma być 17 kandydatów, to może jednak kogoś wybierzeszZgadza się. Auto musi być w środkach trwałych ponad trzy lata. Firma musi być czynna ponad trzy lata. Auto może być zarejestrowane bez regonu. W moim przypadku oferta leasingu konsumenckiego była do d... dlatego odpuściłem sobie benefit za złomowanie.
... a konsekwencją takich, a nie innych warunków do spełnienia będzie moja nieobecność na wyborach.
A tak na poważnie, to moim zdaniem jest w tym jakiś sens. Żeby zapobiec kombinatorstwu, że ktoś kupi sobie gruza za 500 zł, żeby zezłomować go i dostać 10 tys. zł premii, to musi być wymóg bycia właścicielem minimum tyle ile trwa program dopłat (żeby ktoś nie kupił jak program ruszy i zezłomował pod koniec). Podobnie z JDG - to zapobiegnie sytuacją, że ktoś wprowadzi sobie do JDG samochodu, którego nigdy nie użytkował firmowe, żeby kupić samochód do użytku firmowego (przynajmniej częściowo).
Fakt, ten przypadek można było rozwiązać lepiej. Np. jeśli JDG mamy krócej niż 3 lata, to aby dostać premię za złomowanie samochód musi być w JDG od początku (czy tam max 2 miesiące od założenia) + wcześniej musiał być naszą własnością (jako osoba fizyczna) minimum 3 lata minus czas, w którym mamy go w JDG. Wtedy i wilk byłby syty i owca całaNo dobrze, ale co z tymi co JDG założyli np. rok temu. Teoretycznie mogą wziąć dopłatę na EV jako JDG (no chyba, że źle to rozumiem i nie mogą), ale nie mogą wziąć dopłaty za złomowanie nawet jak wpisali samochód do ŚT.
Posiadam gruza ponad 3 lata, firma odwieszona 1,5 roku. W związku z tym, że osoba fizyczna i JDG to de facto to samo jestem mocno wku... na regulamin obecnego programu dopłat.W najbliższych wyborach ma być 17 kandydatów, to może jednak kogoś wybierzeszBo chyba wszyscy nie spiskowali razem nad zasadami programu dopłat
A tak na poważnie, to moim zdaniem jest w tym jakiś sens. Żeby zapobiec kombinatorstwu, że ktoś kupi sobie gruza za 500 zł, żeby zezłomować go i dostać 10 tys. zł premii, to musi być wymóg bycia właścicielem minimum tyle ile trwa program dopłat (żeby ktoś nie kupił jak program ruszy i zezłomował pod koniec). Podobnie z JDG - to zapobiegnie sytuacją, że ktoś wprowadzi sobie do JDG samochodu, którego nigdy nie użytkował firmowe, żeby kupić samochód do użytku firmowego (przynajmniej częściowo).