Jak nie używasz auta w JDG to możesz zezłomować przy dotacji do osoby fizycznej. Niestety takie założenia. Poniżej odpowiedź z funduszu - wklejałem to już w wątku o dotacji.
Wnioskodawca, który zawnioskuje o premię za zezłomowanie pojazdu musiał być ostatnim właścicielem/współwłaścicielem zezłomowanego pojazdu, nie krócej niż 3 lata. Należy również pamiętać, że zezłomowany pojazd musiał być kategorii M1 (osobowy) oraz musiał być to pojazd spalinowy. W przypadku, gdy Wnioskodawcą jest osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą (JDG), zezłomowany pojazd musiał być wprowadzony do ewidencji środków trwałych od co najmniej 3 lat.
Należy podkreśli, że po zawarciu umowy przeprowadzona zostanie indywidualna kontrola, w trakcie której należy przedłożyć dokumenty dot. potwierdzające własność pojazdu tj. decyzja o rejestracji zezłomowanego pojazdu oraz ewidencję środków trwałych.
Reasumując premia za zezłomowanie pojazdu jest możliwa jeśli Wnioskodawca jest właścicielem/współwłaścicielem pojazdu elektrycznego oraz był od co najmniej 3 lat właścicielem/współwłaścicielem pojazdu zezłomowanego.
Ciekawe co Fundusz rozumie pod postacią "decyzji o rejestracji zezłomowanego pojazdu"
Po primo, ile osób trzyma takowy dokument dla aut, których wartość zależy od wagi w dowodzie
Secundo, decyzja o rejestracji nie ma wiele wspólnego z faktem bycia właścicielem. Hipotetycznie ktoś mógł mieć pojazd w leasingu finansowym przez 3 lata, wykupić go na jeden dzień i zezłomować.
Decyzja o rejestracji? Jest.
Ewidencja ŚT przez 3 lata? Proszę bardzo.
Kto jest ostatnim właścicielem? Ja.
(Przykład trochę naciągany, ale warunki są tak napisane, że w sumie nie wiadomo czy wymóg ewidencji ŚT w JDG jest dodatkowy czy zamienny z własnością)
Tertio, co jeśli ktoś ma umowę kupna/FV, ale nie przerejestrował auta? (Zarówno u osób fizycznych jak i JDG)
Nieprzerejestrowanie nie wpływa na własność rzeczy. Wprowadzenie do ŚT to też nie problem.
I tutaj myślę, że będzie to istotna kwestia, bo stare, nieprzerejestrowywane przez lata auta, ze stosem umów od poprzednich właścicieli, to dość powszechne zjawisko.
Trzeba się naprawdę postarać, żeby skomplikować tak prostą sprawę