Ciśnienie w oponach - zasięg, czy komfort?

eimi

Pionier e-mobilności
przy takim naciągu opona wygina się do środka jeszcze bardziej i żeby to zniwelować trzeba więcej napompować.
To daje dużo lepsze trzymanie na suchym i chyba tylko dlatego takie dają, bo nie wiem po co jeszcze.
Racja. Więc lepiej sprawdzać jaki kształt zachowuje dana opona przy danym ciśnieniu, bo różnie może być.
kurcze nie wiem, trzeba by poczytać, w tych oponach skusiło mnie to że są dedykowane do EV i mają nieco niższy indeks dB w porównaniu do innych.
Na bocznej ściance opony masz napisane jaki jest sidewall. Niestety ze zdjęć z netu nie mogę odczytać - za niska rozdzielczość. Ale podejrzewam że jak to zimówka - cienka i mięciutka ścianka boczna, przez co są bardziej komfortowe i Twoje 2.8 bar to może być moje 2.5 bar, a moje 2.9 bar to Twoje 3.2
nie sprawdzałem, mogę to na wiosnę zrobić
Będę wdzięczny :) Na lato zakładam jeszcze raz fabryczne hankooki aby mieć lepszy punkt odniesienia, a potem dopiero decyzja, czy dalej całoroczne czy jednak zimówki.

inter

Pionier e-mobilności
Mam Hankook FlexClimate ION IL01 235/45 R18, przy temp 2-3 stopni 2.9 Bar. I jest OK. Ale zastanawiam się żeby opuścić przy 2-3 st do 2,8.

eimi

Pionier e-mobilności
Mam Hankook FlexClimate ION IL01 235/45 R18, przy temp 2-3 stopni 2.9 Bar. I jest OK. Ale zastanawiam się żeby opuścić przy 2-3 st do 2,8.
W Twoim przypadku nic bym nie zmieniał bo HL ma amortyzatory z FSD. Jak dasz za małe ciśnienie to nie będą dobrze pracować dla wyższych częstotliwości bo opona będzie wygładzać. 2.8 czy 2.9 nie poczujesz żadnej różnicy

inter

Pionier e-mobilności
W Twoim przypadku nic bym nie zmieniał bo HL ma amortyzatory z FSD. Jak dasz za małe ciśnienie to nie będą dobrze pracować dla wyższych częstotliwości bo opona będzie wygładzać. 2.8 czy 2.9 nie poczujesz żadnej różnicy
Wczoraj miałem dłuższą trasę, pogoda do bani deszcz i wiatr. Ale jazda komfortowa i cicha max 120 km/h trasa Ska.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Na bocznej ściance opony masz napisane jaki jest sidewall. Niestety ze zdjęć z netu nie mogę odczytać - za niska rozdzielczość.
Winter i*cept ION mają tak
20250108_120704.jpg

czyli to samo?

Będę wdzięczny :) Na lato zakładam jeszcze raz fabryczne hankooki aby mieć lepszy punkt odniesienia, a potem dopiero decyzja, czy dalej całoroczne czy jednak zimówki.
z jakich rejonów Polski jesteś, może musisz się przejechać? Miałbyś szybkie porównanie.

Opony, ciśnienie, oczywiście że mają wpływ na komfort i hałas ale ja będę się upierał przy tym że problemem są amortyzatory i zawieszenie.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie wiem czemu usunięto opcję samodzielnego ustawienia normy. Byla podobnie jak sposób rekuperacji i epedal.
To idzie w kierunku "wsiadaj i jedź i nie kombinuj" , zrelaksuj się .
Tak się robi wszedzie .Np : procedury , one pozwalają idiotom nie popełniać błędów ale hamują innowacje na niskim szczeblu itp

eimi

Pionier e-mobilności
Nie wiem czemu usunięto opcję samodzielnego ustawienia normy. Byla podobnie jak sposób rekuperacji i epedal.
To idzie w kierunku "wsiadaj i jedź i nie kombinuj" , zrelaksuj się .
Tak się robi wszedzie .Np : procedury , one pozwalają idiotom nie popełniać błędów ale hamują innowacje na niskim szczeblu itp
Ogłupianie społeczeństwa, równanie w dół