Zależy od tego ile wpakowało się w magazyn. Ale przyjmijmy, że jest pusty.Wiem że nie potrzebujesz, większej mocy, ja tez nie. Staram się zrozumiec jak Twój offgrid działa w takiej sytuacji. Masz zimowy poranek, magazyn prawie pusty, ongrid produkuje 1kW, offgrid 1kW. Masz pobór 1kW i odpalasz na chwilę czajnik 2kW. Czajnik działa offgrid czy ongrid? Gdzie leciało te 1kW przed odpaleniem czajnika i skąd wziałeś 1kW po odpaleniu czajnika.
z czajnikiem pobór jest 3kW, 1kW z ongrid, 1kW z offgrid, resztę dobiera z sieci. Chociaż za pewne magazyn by mógł to uzupełnić. Ale jest pusty.
Tylko, że mamy konflikty natury klimatycznej.
Są co najmniej 3 miesiące kiedy całe to dziadostwo można śmiało przyjąć, że nie działa.
Zimowy poradek w grudniu,styczniu,listopadzie ... zwykle produkcja jest tragiczna. Przy 20kWp mój udział paneli wszystkich to 7~13% A magazyn poprawia udział o kolejne 4~7%.
Czyli między 10-20% zimą można zmniejszyć zużycie.
Dla tych 3 miesięcy kompletnie nie ma sensu dobierać instalacji, bo to chyba ze 200kWp trzeba było.
Tutaj zależy od klimatu. Rodzicie na południu Polski przy 8kWp wyprodukowali więcej niż ja na północy z 20kWp. Gdybym miał ich pogodę to ze 40% potrzeb powinno zostać zaspokojonych. A było 13%
Dlatego optymalizacja na 9 miesięcy w roku ma sens.
na pozostałe 3 niestety bierzemy co sieć da. Stąd te moje 4~5MWh poboru.