Kontrole fotowoltaiki

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Wiem że nie potrzebujesz, większej mocy, ja tez nie. Staram się zrozumiec jak Twój offgrid działa w takiej sytuacji. Masz zimowy poranek, magazyn prawie pusty, ongrid produkuje 1kW, offgrid 1kW. Masz pobór 1kW i odpalasz na chwilę czajnik 2kW. Czajnik działa offgrid czy ongrid? Gdzie leciało te 1kW przed odpaleniem czajnika i skąd wziałeś 1kW po odpaleniu czajnika.
Zależy od tego ile wpakowało się w magazyn. Ale przyjmijmy, że jest pusty.
z czajnikiem pobór jest 3kW, 1kW z ongrid, 1kW z offgrid, resztę dobiera z sieci. Chociaż za pewne magazyn by mógł to uzupełnić. Ale jest pusty.

Tylko, że mamy konflikty natury klimatycznej.
Są co najmniej 3 miesiące kiedy całe to dziadostwo można śmiało przyjąć, że nie działa.
Zimowy poradek w grudniu,styczniu,listopadzie ... zwykle produkcja jest tragiczna. Przy 20kWp mój udział paneli wszystkich to 7~13% A magazyn poprawia udział o kolejne 4~7%.
Czyli między 10-20% zimą można zmniejszyć zużycie.
Dla tych 3 miesięcy kompletnie nie ma sensu dobierać instalacji, bo to chyba ze 200kWp trzeba było.

Tutaj zależy od klimatu. Rodzicie na południu Polski przy 8kWp wyprodukowali więcej niż ja na północy z 20kWp. Gdybym miał ich pogodę to ze 40% potrzeb powinno zostać zaspokojonych. A było 13%

Dlatego optymalizacja na 9 miesięcy w roku ma sens.
na pozostałe 3 niestety bierzemy co sieć da. Stąd te moje 4~5MWh poboru.

consigliero

Pionier e-mobilności
Zależy od tego ile wpakowało się w magazyn. Ale przyjmijmy, że jest pusty.
z czajnikiem pobór jest 3kW, 1kW z ongrid, 1kW z offgrid, resztę dobiera z sieci. Chociaż za pewne magazyn by mógł to uzupełnić. Ale jest pusty.

Tylko, że mamy konflikty natury klimatycznej.
Są co najmniej 3 miesiące kiedy całe to dziadostwo można śmiało przyjąć, że nie działa.
Zimowy poradek w grudniu,styczniu,listopadzie ... zwykle produkcja jest tragiczna. Przy 20kWp mój udział paneli wszystkich to 7~13% A magazyn poprawia udział o kolejne 4~7%.
Czyli między 10-20% zimą można zmniejszyć zużycie.
Dla tych 3 miesięcy kompletnie nie ma sensu dobierać instalacji, bo to chyba ze 200kWp trzeba było.

Tutaj zależy od klimatu. Rodzicie na południu Polski przy 8kWp wyprodukowali więcej niż ja na północy z 20kWp. Gdybym miał ich pogodę to ze 40% potrzeb powinno zostać zaspokojonych. A było 13%

Dlatego optymalizacja na 9 miesięcy w roku ma sens.
na pozostałe 3 niestety bierzemy co sieć da. Stąd te moje 4~5MWh poboru.
W tej sytuacji wydaje się że przydała by się taryfa dwustrefowa aby uzupełnić magazyn jak energia jest tańsza. W moim wypadku zmieniłem z powrotem na G11 bo posiadanie G12 było nieuzasadnione. Podobnie nie widzę sensu zwiększania mocy paneli bo mógłbym to zrobić mając moc przyłączeniową 17 KW tylko co bym z tą nadwyżką robił? Oddawał ZE za darmo ? Dlatego myślałem że może magazyn pozwoliłby na zwiększenie autokonsumpcji ale z drugiej strony byłaby to tylko sztuka dla sztuki.

Attachments

• IMG_3753.png
    IMG_3753.png
    154,5 KB · Liczba wyświetleń: 1
  • IMG_3754.png
    IMG_3754.png
    159,8 KB · Liczba wyświetleń: 1
  • IMG_3755.png
    IMG_3755.png
    155,7 KB · Liczba wyświetleń: 1
  • IMG_3759.png
    IMG_3759.png
    149,6 KB · Liczba wyświetleń: 1

zibizz1

Pionier e-mobilności
z czajnikiem pobór jest 3kW, 1kW z ongrid, 1kW z offgrid, resztę dobiera z sieci
Nie moge pojąć. Czyli masz odbiorniki połączone razem o poborze 3kW i energia do tej instalacji trafia jednoczesnie z sieci, paneli ongrid i paneli offgrid? Czyli ten offgrid w takiej sytuacji działa w trybie ongrid? Bo jeśli tak to powinieneś mieć 20kW moc przyłacza (takie głupie prawo)

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Nie moge pojąć. Czyli masz odbiorniki połączone razem o poborze 3kW i energia do tej instalacji trafia jednoczesnie z sieci, paneli ongrid i paneli offgrid? Czyli ten offgrid w takiej sytuacji działa w trybie ongrid? Bo jeśli tak to powinieneś mieć 20kW moc przyłacza (takie głupie prawo)
Nie bardzo łapię co masz na myśli z tym nie mogę pojąć.
Mając nawet ongrid tylko to latem mając przyłącze 17kW dla przyładu i ongrid produkuje powiedzmy z 6kW. To masz do wykorzystania maksymalnie 23kW zanim poleci zabezpieczenie.

Mając jeszcze magazyn i offgrid to Twoj margines jeszcze się zwiększa o te odbiorniki.
I pewnie z tego względy ZE chciało by to zliczyć i kasować... tylko, że oni groszem nie kiwnęli do kupna mojej instalacji, ani nie pomagają jej utrzymywać. Łapę tylko chcieli by wyciągnąć.

Instalacja jest cała połączona, w zależności od potrzeby scenariusze mogą być różne.
sieć działa lub nie. Magazyn jest rozładowany poniżej minimalnego stanu lub nie.
Jeśli energii jest zbyt dużo to w pierwszej kolejności ograniczana jest produkcja z offgrid.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Instalacja jest cała połączona, w zależności od potrzeby scenariusze mogą być różne.
No bo jak masz offgrid to instalacja dziala odłączona od sieci. Obwód który pracuje offgrid nie może w tym czasie pobierac energi z sieci, jeśli to robi to niejest offgrid a to powoduje że ten Twój offgrid pracuje ongrid i powinieneś go zgłosić do zakładu energetycznego a żeby zgłosic 20kWp paneli musisz mieć 20kW przyłacze. Nie ja takie głupie zasady ustaliłem

aadamuss

Posiadacz elektryka
Tutaj zależy od klimatu. Rodzicie na południu Polski przy 8kWp wyprodukowali więcej niż ja na północy z 20kWp. Gdybym miał ich pogodę to ze 40% potrzeb powinno zostać zaspokojonych.
Aż taka różnica była tylko ze wzgledu na okolicę ? U mnie kąty dachu robią dużą różnicę.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
No bo jak masz offgrid to instalacja dziala odłączona od sieci. Obwód który pracuje offgrid nie może w tym czasie pobierac energi z sieci, jeśli to robi to niejest offgrid a to powoduje że ten Twój offgrid pracuje ongrid i powinieneś go zgłosić do zakładu energetycznego a żeby zgłosic 20kWp paneli musisz mieć 20kW przyłacze. Nie ja takie głupie zasady ustaliłem
to niech mi udowodnią, że mam te panele ongrid. Ciekawe jak to zrobią.
Nie rozumiem sensu tej wypowiedzi wcale. Co to ma do tego że mam UPS? Kup sobie jakiś i będziesz miał to samo, pójdzie z ups, z paneli i sieci. Powinieneś go zgłosić.

arnoldd

Posiadacz elektryka
Dura lex, sed lex

A kilka km/h więcej, a tu se zaparkuję bo nikomu nie przeszkadzam, a mam cos do sieci podłączone ale nie wysyłam (przeważnie) prądu...........

Jakie to POLSKIE ...........

nabrU

Moderator

Nie gadaj ;)
Starałem się to Panu Grzesiowi wytłumaczyć to zaczął się unosić. Przypomnę jeszcze, że dla prawdziwego off-grid sieć potrzebuje własnego uziemienia (bo jest fizycznie odłączona od uziemienia dostawcy) i staje się siecią TT zamiast TN-C-S.
Ale przecież ludzie tu 'cegłę' ładowarką nazywają, to czemu nie można sobie czegoś galwanicznie połączonego z siecią nazwać 'off-grid' :ROFLMAO:

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Nie gadaj ;)
Starałem się to Panu Grzesiowi wytłumaczyć to zaczął się unosić. Przypomnę jeszcze, że dla prawdziwego off-grid sieć potrzebuje własnego uziemienia (bo jest fizycznie odłączona od uziemienia dostawcy) i staje się siecią TT zamiast TN-C-S.
Ale przecież ludzie tu 'cegłę' ładowarką nazywają, to czemu nie można sobie czegoś galwanicznie połączonego z siecią nazwać 'off-grid' :ROFLMAO:
Nie wiem czy wiesz, ale normalnie uziom w TNS nie może być połączony z siecią. TN-C-S też. (jeśli Ty tak masz to błąd w sztuce popełniono)
Victron ma swój odzielny uziom, ale Twój dar jasnowidzenia lepiej wie. Gratuluje i zazdraszczam.
Poza tym jeśli miał bym zgłaszać to musiał bym zgłosić 20kWp z paneli i 20kWp z magazynu czyli przyłącze 40kW :ROFLMAO:

Według Twoich wymyślunków offgrid jest tylko wtedy kiedy sieć nie istnieje.
Jakie to genialne, że aż dech zapiera.

Last edited: