Kontrole fotowoltaiki

zibizz1

Pionier e-mobilności
@Grzesiek Tu nie chodzi o logikę i czy coś ma sens.
Jako stary prosument wysłałem do sieci w zeszłym roku 12.9MWh, autokonsumpcji mam 7.6MWh. Z sieci pobrałem 12.5MWh. I przydałobymi sie dodatkowe kilka paneli(duzo tańsze rozwiązanie niż magazyn) ale musiałbym dopłacic do przyłacza i poczekac kilka lat na mozliwosc ich podłaczenia. Może właśnie o to chodzi abyś Ty tez zapłacił:)

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Jako stary prosument wysłałem do sieci w zeszłym roku 12.9MWh, autokonsumpcji mam 7.6MWh. Z sieci pobrałem 12.5MWh. I przydałobymi sie dodatkowe kilka paneli(duzo tańsze rozwiązanie niż magazyn) ale musiałbym dopłacic do przyłacza i poczekac kilka lat na mozliwosc ich podłaczenia. Może właśnie o to chodzi abyś Ty tez zapłacił:)
Za co mam dopłacić? Mam 14kW przyłącze. A moge ladowac auto latem 11kW i gotować, grzać cwu grzalka za 3kW i ogólnie moj maksymalny peak to 18Kw i z sieci nie musiałem pobierać nic a nic... moze jednak to jest ta droga? Zamiast zmuszać ZE do kombiniwania? Tylko,że ja zaplacilem, nie zydzilem.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam podobne poroporcje też jako stary prosument, niemal 50% tego co u Ciebie w (+-) tylko autkonsumpcja procentowo trochę większa .
Mi roi się we łbie ewentualne dołożenie małej taniej dodatkowej instalacji grzejacej, (3-4 kWp?), na niby lub naprawdę do jakuzzy i CWU .
Ale głównie po to gdy moje 9,8 kWp nie wyrabia swojej mocy lub gdy na przykład w lecie, ładuję samochód w godzinach jak jest super słońce a i tak dobieram z sieci. Wtedy nawet rozsądnej nadprodukcji nie ma lub jej nie widać . A nie chcę też ograniczać mocy ładowania , a w tych godzinach chodzą inne prądożerne urządzenia...
. Uruchamiane wpinane "ręcznie" tak jak wpina się np agregat gdy sieć pada.
Generalnie do off grid na wtyczce. Nie muszę zglaszac czegos co grzeje wodę .
Kwestia ceny i opłacalności? Ale zabawa by była
U mnie 232h 235 v max na każdej z faz. A 80% domów na ulicy ma fv

Last edited:

carinus

Fachowiec
Skoro umawiamy się z ZE na jakieś reguły gry, to fajnie gdyby wszystkie strony trzymały się tych reguł. Skoro jedna strona ma w pompie co dzieje się w sieci, choć to jej zasrany obowiązek, to czego wymagać od ludzi którzy są systematycznie w dupcię kopani. Jestem zdania że wszystko z umiarem, małą łyżeczką i nikt pretensji mieć nie będzie.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Ja mam podobne poroporcje też jako stary prosument, niemal 50% tego co u Ciebie w (+-) tylko autkonsumpcja procentowo trochę większa .
Mi roi się we łbie ewentualne dołożenie małej taniej dodatkowej instalacji grzejacej, (3-4 kWp?), na niby lub naprawdę do jakuzzy i CWU .
Ale głównie po to gdy moje 9,8 kWp nie wyrabia swojej mocy lub gdy na przykład w lecie, ładuję samochód w godzinach jak jest super słońce a i tak dobieram z sieci. Wtedy nawet rozsądnej nadprodukcji nie ma lub jej nie widać . A nie chcę też ograniczać mocy ładowania , a w tych godzinach chodzą inne prądożerne urządzenia...
. Uruchamiane wpinane "ręcznie" tak jak wpina się np agregat gdy sieć pada.
Generalnie do off grid na wtyczce. Nie muszę zglaszac czegos co grzeje wodę .
Kwestia ceny i opłacalności? Ale zabawa by była
U mnie 232h 235 v max na każdej z faz. A 80% domów na ulicy ma fv
to kup sobie coś balkonowego...

zibizz1

Pionier e-mobilności
Za co mam dopłacić? Mam 14kW przyłącze.
A ile masz kWp i ile zgłoszone? Chodziło mi o dopłacenie za legalne podłączenie więcej niż 14kWp paneli. Bo jak zrozumiałem masz/planujesz więcej paneli. Ja nigdy w peaku nie zużywałem więcej niż 17kW, falowniki nigdy nie wyślą do sieci więcej niż 18kW, więc od strony ograniczania mojego wpływu na sieć działa to podobnie jak u Ciebie.
Ale głównie po to gdy moje 9,8 kWp nie wyrabia swojej mocy lub gdy na przykład w lecie, ładuję samochód w godzinach jak jest super słońce a i tak dobieram z sieci. Wtedy nawet rozsądnej nadprodukcji nie ma lub jej nie widać
Też tak miałem przy 8.5kWp bo tyle w pierwszym rzucie weszło na cały dach przeznaczony na PV, słabo to ładowało nadwyżkami. 16-18kW w falownikach jest wystarczające, ale przy przejściu na netbilling za 10 lat paneli bym dołożył drugie tyle więc waham się czy już nie złożyć wniosku o zwiekszenie mocy na 40kW bo będzie to trwało kilka lat.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
A ile masz kWp i ile zgłoszone? Chodziło mi o dopłacenie za legalne podłączenie więcej niż 14kWp paneli. Bo jak zrozumiałem masz/planujesz więcej paneli. Ja nigdy w peaku nie zużywałem więcej niż 17kW, falowniki nigdy nie wyślą do sieci więcej niż 18kW, więc od strony ograniczania mojego wpływu na sieć działa to podobnie jak u Ciebie.
Ongrid 8,2 falownik i 10kWp paneli.
Offgrid 5,7 mppt i 10kWp paneli
Ale magazyn 20kWh. Tez swoje może buforować.
Ogólnie nie widzę w ogóle sensu zwiększania mocy przyłączeniowej.
Mnie interesuje auto konsumpcja i zarządzanie aby import był możliwie najmniejszy.
Nie widzę sensu w maksymalizacji eksportu energii. I zwiększania sobie magazynu w ZE. Bo kiedyś się obudzimy z ręką w nocniku i stare zasady prysną.

Last edited:

adamusek

Posiadacz elektryka
Ale magazyn 20kWh. Tez swoje może buforować.
Ogólnie nie widzę w ogóle sensu zwiększania mocy przyłączeniowej.
Mnie interesuje auto konsumpcja i zarządzanie aby import był możliwie najmniejszy.
Nie widzę sensu w maksymalizacji eksportu energii. I zwiększania sobie magazynu w ZE. Bo kiedyś się obudzimy z ręką w nocniku i stare zasady prysną.
jasne co kto lubi, ja narazie mam 22.5kwp na ongridzie, jak mi wylacza kupie baterie, im później kupię tym będzie tansza i większa.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
jasne co kto lubi, ja narazie mam 22.5kwp na ongridzie, jak mi wylacza kupie baterie, im później kupię tym będzie tansza i większa.
też tak można, ja wole się przygotować i wszystko dopracować przed upływem.
A stare zasady po prostu dają mi ten komfort, że nie musze się spieszyć.
Integracja wszystkiego to nie taka prosta i szybka zabawa...

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ale magazyn 20kWh
Wiem że nie potrzebujesz, większej mocy, ja tez nie. Staram się zrozumiec jak Twój offgrid działa w takiej sytuacji. Masz zimowy poranek, magazyn prawie pusty, ongrid produkuje 1kW, offgrid 1kW. Masz pobór 1kW i odpalasz na chwilę czajnik 2kW. Czajnik działa offgrid czy ongrid? Gdzie leciało te 1kW przed odpaleniem czajnika i skąd wziałeś 1kW po odpaleniu czajnika.