Lidl, Kaufland, Biedronka...

luki

Pionier e-mobilności
Lidl jakiś czas temu mówił, że prowadzą rozmowy z kilkoma operatorami, ale trochę dziwne, że EloCity nie wziął jednak wszystkiego. No i dziwne, że (tak jak ktoś wcześniej wspomniał) nie ma opcji ładowania bezpośrednio z aplikacji.
Być może jakieś kwestie prawne?

rowerek0000

Zadomawiam się
Lidl jakiś czas temu mówił, że prowadzą rozmowy z kilkoma operatorami, ale trochę dziwne, że EloCity nie wziął jednak wszystkiego. No i dziwne, że (tak jak ktoś wcześniej wspomniał) nie ma opcji ładowania bezpośrednio z aplikacji.
Być może jakieś kwestie prawne?
Dla mnie to dziwne, że nie chcą zrobić promocji np. 200zl w sklepie, 20 zł gratis na stacji ładowania. Może jak masowo zaczniemy o to pytać to pomyślą o czymś takim?
No po takich cenach (dc 2,40) nie wróżę tłumów na tych stacjach.

bragyou

Posiadacz elektryka
Godzinę to ja potrzebuję na hipermarket.
Na dyskont 15-20 minut zazwyczaj.

Checklistę sobie warto robić, zamiast pętać się bez celu po sklepie zastanawiając się co kupić.
Dzięki, radzę sobie ;) raczej chodziło o same kolejki. Cieszmy się, że w ogóle coś jest, bo jak nie ma to źle, jak jest AC też nie pasuje. I ktoś się dziwi, że w Polsce nic nie ma?.

bragyou

Posiadacz elektryka
Dostałem po kilku tygodniach odpowiedź od Lidl i tak, w niektórych sklepach operatorem nowych stacji ładowania jest ekoenergetyka. DC- 2,40; AC - 1,85. Ciekawe czemu nie ma takich samych cen jak w EKOEN (ten sam operator).
Nieee :(
U mnie lata eko energetyka na ładowarce, eh...w tej cenie to pitolę.

kubatar

Pionier e-mobilności
Dla mnie to dziwne, że nie chcą zrobić promocji np. 200zl w sklepie, 20 zł gratis na stacji ładowania. Może jak masowo zaczniemy o to pytać to pomyślą o czymś takim?
No po takich cenach (dc 2,40) nie wróżę tłumów na tych stacjach.
Oni nie robią tego bo chca miec tłumy przy ładowarkach tylko ze tak ustawodawca sobie wymyślił.
Kontraktacja energii elektrycznej i pozostale koszty są ogromne a potencjal niski. Myslisz ze im zależy na 100 zl dziennie w jakiejś pipidówie? Gdyby to byl biznes to postawiliby 20x360kW i trzepali kapuchę ale tak nie jest.

luki

Pionier e-mobilności
Oni nie robią tego bo chca miec tłumy przy ładowarkach tylko ze tak ustawodawca sobie wymyślił.
Kontraktacja energii elektrycznej i pozostale koszty są ogromne a potencjal niski. Myslisz ze im zależy na 100 zl dziennie w jakiejś pipidówie? Gdyby to byl biznes to postawiliby 20x360kW i trzepali kapuchę ale tak nie jest.
Z jednej strony tak, ale tylko Aldi poleciał po kosztach (11kW to nawet pewnie nie musieli mocy przyłączeniowej zmieniać+ ładowarka+ słupek... jakies 5k PLN?). Natomiast takie 50kW (czy 120kW w przypadku Biedronki) to raczej wymaga zmiany mocy przyłączeniowej + stacja DC tania nie jest. Więc jeżeli cena będzie zbyt wygórowana to ta inwestycja się nigdy nie zwróci. Prawdą jest, że nie jest to podstawowa działalność tych firm, a nas jako użytkowników powinno cieszyć, że ładowarek jest więcej. Ja korzystam tam gdzie "gracze zawodowi" na tym rynku mają ceny 3+/kWh