Ja mam zrobiony taki przedłużacz z kabla Type2. Brakowało mi ok 2m żeby ładować z Zencara bez naciągania kabla w powietrzu w paru miejscach gdzie jeżdżę.Hej,
czy jest możliwe i może ktoś polecić adapter który umożliwiłby w trasie u znajomych wykorzystanie dołączonego kabla do tesli Type 2 jako przedłużacz do EVSE.
Ostatnio miałem taką sytuację że potrzebowałem przedłużyć kabel od EVSE o 6m , a skoro zawszę wożę tamten to miałbym zawsze pod ręką.
Ostatecznie skorzystałem z przedłużacza do gniazdka z drugiej strony ale wolałbym nie wozić dodatkowych kabli jak nie muszę.
Okazało się że wystarczy spiłować/zeszlifować ok 3-5mm wtyku od strony wkładanej do gniazda ładowarki (mniejsza końcówka, mniej więcej do otworu na blokadę) i przedłużka działa.

Używam często tego setupu na wyjazdach: czyli EVSE 3f --> kabel EVSE zakończony type2 ---> wtykam mój przerobiony kabel Type2 do końca kable od EVSE (mały koniec) i dopiero to wkładam do gniazda w samochodzie. Działa z Tesla model 3 LR. Złącze oba kabli warto schować gdzieś pod samochodem aby przykryć, lepiej żeby nie leżało w wodzie.
Działa także przy zwykłych stacjach z gniazdem, ale nie działa blokowanie w gnieździe słupka. Wydaje się że możesz dowolnie długi kabel sobie w ten sposób zrobić, wystarczy zakupić oba wtyki i odpowiednio długi kabel.
Jest to trochę druciarstwo, ale czasem ratuje dupę, używane z głową nie stanowi niebezpieczeństwa. Mam we frunku 1x zwykły, nieprzerobiony kable + taka przedłużka. Jak pisałem przydaje się, np gdy zastawi ktoś ICE stację ładowania a Ty jesteś w potrzebie.
Last edited: