Opony 235/45 R18 i 235/50 R18 - zasięg

Krystian85

Zadomawiam się
Witam, może ktoś testował takie rozwiązanie. Myślę założyć większą oponę gdyż teoretycznie większa opona pokona dłuższy dystans na jeden obrót co powinno zwiększyć zasięg. Co tym myślicie ? Ktoś może testował ?

eimi

Pionier e-mobilności
Gdyby zasięg wynikał ze stałego limitu obrotów koła na jednym ładowaniu to pewnie by tak było...

Krystian85

Zadomawiam się

cooler

Pionier e-mobilności
Tu na forum piszą że jednak jest większy zasięg, zwłaszcza na autostradzie.
Też zależy od stylu jazdy. Większa opony będzie też stawiać większy opór ale komfort jazdy jest większy, auto ma większy prześwit więc przez progi zwalniające można jechać pewniej.. Hmmmm ciekawe jak się to ma do rzeczywistości - zwłaszcza zasięg (rzeczywisty).
Wyższe profile opony stawiają mniejszy opór, to fakt, ale większy prześwit akurat działa w drugą stronę - im mniejszy tym lepiej dla aerodynamiki.
Ja tu widziałbym raczej pole do manewru dla wyższej sprawności silników przy nieco mniejszych obrotach...

Krystian85

Zadomawiam się
To się mieści w homologacji ( bo jak nie to gwarancje, ubezpieczenia, ... ) ?
Na pewno prędkościomierz będzie zaniżał prędkość. Auto nie jest już na gwarancji. Wątpię żeby ubezpieczyciel się tego czepiał...mało prawdopodobne.

Last edited:

zlp

Pionier e-mobilności
1737634710363.png

zlp

Pionier e-mobilności
Sprawdź, czy masz miejsce. W TMS założyłem zimówki z nieco wyższym balonem i okazało się, że z przodu są na styk z amortyzatorem, nawet ocierały. Tyle że u mnie może być inaczej, mam pneumatyczne zawieszenie.

Krystian85

Zadomawiam się
Sprawdź, czy masz miejsce. W TMS założyłem zimówki z nieco wyższym balonem i okazało się, że z przodu są na styk z amortyzatorem, nawet ocierały. Tyle że u mnie może być inaczej, mam pneumatyczne zawieszenie.
Miejsce na 100% jest. Jednakże przeraziła mnie utrata gwarancji którą jeszcze mam na napędy(silniki). Dodatkowo ubezpieczyciel może nie wypłacić AC czy tez OC jeżeli zastosowane są nie właściwe opony (o ile się do nich przyczepi). Ale na pewno założę większe opony jak już nie będę miał gwarancji.