Właśnie po to żeby się nie różnił in minus.Po co ta większa bateria, jeśli zasięg autostradowy nie różni się wiele od e-Niro?
Tyle że to zasięg zimowy, poczekajmy co to pokaże latem.
Przy 140 km/h Niro pewnie też by miała 25-30 kWh zimą.
Właśnie po to żeby się nie różnił in minus.Po co ta większa bateria, jeśli zasięg autostradowy nie różni się wiele od e-Niro?
Przejechać 500 km?Rozglądam się za autem elektrycznym o zasięgu bez doładowania około 500km (do przejechania mam 440km i chciałbym chociaż te 60km mieć zapasu), w tym powiedzmy 220km z prędkością 140km/h i 220km z prędkością 90km/h, spokojnie by mi wystarczyła TM3 HL LR RWD ale ogólnie w większości czasu w roku jeździłaby osoba dookoła komina która lubi auta podwyższone i tu Tesla M3 słabo się sprawdza. Dlatego od kilku tygodni przyglądam się Kia EV3 i wnioski mam, że niestety na autostradzie trzeba by lecieć 110-120km/h to wtedy się uda.
Jakbyś doładował do 100%, to by zajęło.No i zwróćcie jeszcze uwagę na czas ładowania. Ma być niby 120 kW w piku (e- Niro ma tylko ponad 80 kW). Grzyb na IONITY z 60% na 100% ładował się równą GODZINĘ (!!!). Ok, ok, ok - nikt przytomny się tak w trasie nie ładuje, pełna zgoda. Ja jednak lecąc z nad morza czasem miałem fanaberię nażreć się w Chacie Góralskiej w Ciechocinku, a potem już zapier..... szybko do chałupy w Warszawie. I jak jadłem obiad, to auto się ładowało na Green Way-u (90kW) na sporo ponad 80%. Żebym mógł sobie choć trochę pocisnąć i dał radę na oparach dojechać pod dom musiało przyjąć prądu na ok. 93%. Nigdy nie zajęło mi to godziny, nigdy!
Rekuperacja to złopojeździj tydzień z żeglowaniem na "wolnym kole" i porównaj wyniki "spalania".
Nie ma szans według mnie na 445km w miescie zima. Jak jeździłem przy oklo 4 stopniach na zewnatrz EV3 stał w garażu to przy 100% pokazał w Warszawie 392km zasięgu. A nie jeździliśmy agresywnie.Chyba nie przeskoczymy oporu powietrza cx razy pole powierzchni czołowej, mój eSoul czyli pudełko na kółkach też wraz ze wzrostem prędkości powyżej 75km/h zaczyna szaleńczo wpierdzielać energię z baterii, jak to mówią praw fizyki nie zmienisz.
Rozglądam się za autem elektrycznym o zasięgu bez doładowania około 500km (do przejechania mam 440km i chciałbym chociaż te 60km mieć zapasu), w tym powiedzmy 220km z prędkością 140km/h i 220km z prędkością 90km/h, spokojnie by mi wystarczyła TM3 HL LR RWD ale ogólnie w większości czasu w roku jeździłaby osoba dookoła komina która lubi auta podwyższone i tu Tesla M3 słabo się sprawdza. Dlatego od kilku tygodni przyglądam się Kia EV3 i wnioski mam, że niestety na autostradzie trzeba by lecieć 110-120km/h to wtedy się uda.
No i czekam na jakieś 20% rabaty od cennika bo dzisiejsze cennikowe to jakiś ponury żart...
Poniższa estymacja dla EV3 81.4 kWh brutto tj. 78 kWh netto, realne dystanse dla Niro 68.0 kWh brutto tj. 64.8 kWh netto:
View attachment 24143