Tesla Y Nowy Model LAUNCH SERIES dostępny na polskiej stronie. - 264 990 :)

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Widzisz, bo mam więcej szybkich ładowarek (ponad 100 kW, a nominalnie połowa ponad 300) niż stacji benzynowych w promieniu 3 km (Warszawa Włochy), a jednak wystarczy wyjechać ze stolicy i sytuacja się zmienia. Akurat Ty masz raczej lepszą sytuację, bo ładujesz się w domu i dojeżdżasz do miasta, gdzie się naładujesz łatwo.

Nie mam ładowarki w domu, więc mam spokojną głowę, że w razie potrzeby stracę te 30 minut na ładowanie przed trasą, jeśli nie naładowałem się w pracy. Ale zgadzam się, że przy trasach jest ich mało.
Dokładnie dlatego poszedłem w LR vs SR, mieszkam w bloku i nie mam swojej ładowarki. Gdybym chciał to bym miał, ale ciasno nam już w obecnym mieszkaniu i za kawałek przeprowadzka, a w promieniu 500m mam 7 tanich słupków AC, 1km do stacji DC i kilkunastu innych słupków AC. Szybkie ładowarki blisko domu przydają się jedynie jak nie masz swojego gniazdka.

solik

Pionier e-mobilności
Większość w was mieszka w okolicach, gdzie możecie sobie pomarudzić, którą ładowarkę wybrać i nie dopuszczacie do myśli, że ktoś może mieć elektryka i bardzo marny dostęp do infrastruktury.

bedac nad nadmorska wsia wlasciciele apartamentow mieli elektryczne Audi - spytalem z ciekawosci co ich sklonilo..

najblizsza stacja benzynowa to ~30km od tej lokalizacji a prad maja na miejscu :)

veron73

Zadomawiam się
Nic, bo takiego auta nie kupi.
Dla klienteli robi się opcje. Ty możesz pozwolić sobie na mniejszą baterię, ktoś inny koniecznie potrzebuje większej, albo wybierze ICE.
Ja pierdzielę, dlaczego tak mało kto jest w stanie zrozumieć, że to co sprawdza się u niego, może nie sprawdzić się u kogoś innego?
Grzecznie zapytam. Sprawdziłeś? Bo ja tak (byłem w okolicach kwietnia/maja 2024 w zachodniej Australii) i byłem zdziwiony/zbudowany liczbą BEV, szczególnie w okolicach Perth. A dodam jeszcze, że jadąc południowym skrajem Australii to stacje benzynowe były tak co 70/80 km - to tyle w temacie "petrol jest na każdym zakręcie". Wygłaszając nawet własne opinie, czasami warto sięgnąć do źródeł.

Last edited:

zlp

Pionier e-mobilności
Co mam sprawdzić, bo z Twojej odpowiedzi nie rozumiem co masz na myśli?

Paweł M.

Posiadacz elektryka
No przecież już w poprzedniej wersji są, tyle że inaczej obrócone. Gapi się taki spryskiwacz zza wycieraczki na kierowce...
Gapi się nieustanie, czasami mam ochotę go pstryknąć :ROFLMAO:

Spryskiwacz to moim zdaniem też temat do poprawy, sporo obszarów na szybie jest suchych przy działaniu wycieraczek i są już u mnie po 7mc porysowane.

Na filmiku widać że psika teraz w kilka miejsc, szerzej. więc może to kolejna rzecz którą poprawili.

zlp

Pionier e-mobilności
Odpowiedziałeś nie na temat. Powinienem zgadnąć o czym wtedy myślałeś?

Namtih

Zadomawiam się
Wystarczyłoby jak by tesla dala wybór:
75kWh - 225k zł 520km EPA
150kWh - 260k zł 950KM EPA

I wszyscy byliby zadowoleni
A te dodatkowe baterie to zamiast bagażnika czy przyczepka? Łatwo się laikom dodaje rzeczy ale jak się zastanowisz to się okazuję, że trzeba pół auta przeprojektować..