Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

tokwi

Pionier e-mobilności
Ciary mi przeszły gdy doczytałem par.4 projektu umowy na dofinansowanie.
Fundusz wymaga w nim podpisywania weksli in blanco, czyli najbardziej ryzykownego zobowiązania.
Jednocześnie sam nigdzie nie zobowiązuje się do zwrotu weksla.

Nie wiem kto to wymyślił i czy tak zostanie, ale to bardzo niebezpieczna dla nas forma bo np: co się stanie jak weksel zginie?

Pozornie weksel też niczego nie uprości w tym procesie, który jest elektroniczny dlatego że jaki papier dłużny musi być dostarczony w oryginale.
Dziś urzędy już nie przyjmują nawet gotówki bo mówią, że nie mają warunków i procedur. To ja się zastanawiam czy dla papierów dłużnych nam je zapewnią.

Ja weksla nie podpisywałem już od prawie 30 lat i pamiętam jak trudno było wyciągnąć je od wierzycieli.

Czy stosujecie weksle jeszcze w działalności JDG i czy może ktoś już rozmawiał z funduszem aby ustanowić inne zabezpieczenie?

IMG_4545.png

tokwi

Pionier e-mobilności
Weksel musi być podpisany u notariusza i odesłany do NFOŚIGW
Rozumiem, że chodzi o czynność notarialną poświadczenie podpisu na druku weksla. To go czyni już zupełnie niepodważalnym, bo gdyby zginął lub wszedł w niepowołane ręce to jeszcze mógłbyś się bronić, że to nie twój podpis.
To zwiększa reputację weksla i jeszcze bardziej podnosi ryzyko weksla - in blanco.

A co z deklaracją wekslową? Przygotowuje ją NFOŚIGW i co w niej jeszcze się oświadcza?

Uważam, że przez te weksle Państwo wprowadza niepotrzebne ryzyko obrotu gospodarczego, bo nawet uczciwie nie da sie przy wekslu inblanco wypełnić wniosku o kredyt obrotowy.

Jeśli te weksle pozostaną, to przynajmniej powinny mieć wpisaną kwotę dofinansowania, a. IE być drukiem bez limitu.

Last edited:

eimi

Pionier e-mobilności
Jeśli te weksle pozostaną, to przynajmniej powinny mieć wpisaną kwotę dofinansowania, a. IE być drukiem bez limitu.
Nie wyobrażam sobie żeby było inaczej

We wniosku jest wzór umowy ale zobaczymy co będzie na finalnej umowie do podpisania

luk49696

Posiadacz elektryka
deklaracja + instrukcja podpisania weksla i weksel

1738612213056.png

Attachments

• Deklaracja_wekslowa_wzór_dla_JDG.pdf
    140,2 KB · Liczba wyświetleń: 71
  • Instrukcja_podpisywania_deklaracji_wekslowej_i_weksla.pdf
    183,5 KB · Liczba wyświetleń: 52
  • Schemat_podpisu_weksla.pdf
    67,8 KB · Liczba wyświetleń: 37
Last edited: