Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

umcus

Pionier e-mobilności
O ile dobrze zrozumiałem, weksel jest połączony z deklaracją (pieczęcią przez notariusza?). Tak czy siak, w momencie, gdy zostanie "ucięty", to kiedyś zgodnie z przepisami weksel bez deklaracji wekslowej można było podważyć (w sensie skutecznie). Jak jest teraz, nie wiem, może ktoś się wypowie. Jeśli przepisy się znacząco nie zmieniły, to problemu zasadniczo nie ma, choć oczywiście w skrajnym przypadku sprawa oprze się o sąd. Natomiast ryzyko, o którym przedpiścy wspominali jest zminimalizowane.

luk49696

Posiadacz elektryka
Weksel jest in-blanco, ale jest ograniczony do kwoty udzielonej dotacji - jest deklaracja wekslowa, gdzie jest wskazany numer umowy i kwota dotacji.
Ale weksel bez deklaracji też jest ważny..
Wspomniano coś na webinar że na odwrocie weksla ma też zostać zapisany nr umowy. Nie wiem czy to coś zmienia. Może pomyliłem.
Na wzorze weksla wyraźnie napisali:
3. Odwrotna strona weksla (rewers) ma pozostać czysta, tzn. nie można jej przekreślić ani przystawić pieczątki z napisem „strona pusta"
Czy deklaracja do weksla jest nierozłączną jego częścią ? Jeżeli są ściśle połączone to jeżeli deklaracja wskazuje na umowę a w niej mamy zawarte konkretne kwoty to wpisanie sobie w weksel kwoty niewynikającej z umowy i tak nie będzie powodowo skutków prawnych.- moja opinia. nie jestem prawnikiem.
Weksel i deklaracja to osobne dokumenty,, mogą istnieć niezależnie. Weksel jest ważny bez deklaracji, deklaracja może być ustna
Jeżeli są to dwa dokumenty ze sobą niepowiązane w żaden sposób i taki weksel można zrealizować bez deklaracji to po co jest ta deklaracja ? Żeby mydlić nią oczy ?
Co w przypadku kiedy zostanie zgubiony sam weksel bez deklaracji i rozpocznie się dochodzenie roszczeń a ja posiadam taką deklaracje ?
Deklaracja przyśpiesza "użycie weklsa". Weksel może być użyty bez deklaracji.

luk49696

Posiadacz elektryka
O ile dobrze zrozumiałem, weksel jest połączony z deklaracją (pieczęcią przez notariusza?). Tak czy siak, w momencie, gdy zostanie "ucięty", to kiedyś zgodnie z przepisami weksel bez deklaracji wekslowej można było podważyć (w sensie skutecznie). Jak jest teraz, nie wiem, może ktoś się wypowie. Jeśli przepisy się znacząco nie zmieniły, to problemu zasadniczo nie ma, choć oczywiście w skrajnym przypadku sprawa oprze się o sąd. Natomiast ryzyko, o którym przedpiścy wspominali jest zminimalizowane.
Nie, w załączeniu instrukcja podpisywania weksla i deklaracji

Attachments

• Schemat_podpisu_weksla (1).pdf
    67,8 KB · Liczba wyświetleń: 16

umcus

Pionier e-mobilności
Nie, w załączeniu instrukcja podpisywania weksla i deklaracji
Weksel bez deklaracji wg starych przepisów można bez problemu podważyć. Czekam, aż ktoś potwierdzi, czy to się zmieniło czy nie. Bo z Twojej wypowiedzi nic nie wynika. Kwestia instrukcji jest nieistotna.

Attachments

• Instrukcja_podpisywania_deklaracji_wekslowej_i_weksla.pdf
    183,5 KB · Liczba wyświetleń: 5

umcus

Pionier e-mobilności
Instrukcja jest ze strony ze wzorami dokumentów do programu. Nie dotyczyło połączenia weksla z deklaracją. Wklejka z potwierdzeniem podpisu ma być do weksla.
Metoda zdartej płyty? No dobra, skoro Ty stosujesz tę metodę i ignorujesz to co piszę, to po raz n-ty:
Weksel bez deklaracji wg starych przepisów można bez problemu podważyć.
Czy teraz się ustosunkujesz do tego, czy nadal będziesz bił pianę tylko po to żeby narobić więcej bąbelków? Bo zaczynam wątpić w to, czy na pewno wiesz, o czym piszesz.

luk49696

Posiadacz elektryka

Mówimy o sytuacji gdyby weksel np. zginął. Gdyby na wekslu był wskazany fundusz lub było wpisane "nie na zlecenie" to co innego .

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Tylko trochę mnie śmieszą teorie, że zostały wprowadzone, aby upadlać ludzi, albo że ktoś z PO jest notariuszem i chce na tym zarobić (tak jakby w Polsce był tylko jeden notariusz - jeśli już to zapewni to wpływy do budżetu państwa, z podatków za te czynności notarialne).
a najem okazjonalny zna? Też musisz iść do Reksia przybić pieczątkę. Ziarnko do ziarnka i kaska leci..