Tesla traci swoją zajfejność - Tesla Bjorn wie co mówi

Michal

Moderator
Ostatnio sprzedałem swojego ICE po 4,5 roku za 75% ceny zakupu.
Bo w 4 lata ceny ICE poszły w górę o 70-90%.
Ceny EV spadły w tym czasie.
Porównaj jaki % ceny nowego auta dostałeś. To jest jedyne co można porównywać w takich warunkach.

cooler

Pionier e-mobilności
Bo w 4 lata ceny ICE poszły w górę o 70-90%.
Ceny EV spadły w tym czasie.
Porównaj jaki % ceny nowego auta dostałeś. To jest jedyne co można porównywać w takich warunkach.
To fakt. Mam parę niezawodnych ICE i trzymam, bo nie warto się pozbywać - nic z nowych aut nie będzie tak samo bezawaryjna - czuję że dzisiejsza jakość wykonania aut spowodowała by że dostałbym w serwisie wkur.u.

umcus

Pionier e-mobilności
To fakt. Mam parę niezawodnych ICE i trzymam, bo nie warto się pozbywać - nic z nowych aut nie będzie tak samo bezawaryjna - czuję że dzisiejsza jakość wykonania aut spowodowała by że dostałbym w serwisie wkur.u.
Oj tak. Syn hobbystycznie mechanikujący mówi, że jest dramatyczny spadek jakości od roczników 2015-2020, niezależnie od marki. A niektóre rozwiązania są ewidentnie projektowane jako jednorazówki. Rządzi excel i plastik. Sam mam problem, bo będę musiał zastąpić 15 letniego sztrucelka jakimś odrobinę nowszym ICE i nie mam pomysłu.

zielony

Fachowiec
Tak BYD SEALION 7 Excellence AWD :) - w porównaniu do Tesli to jakbym przeniósł się ze sklepu Ikei do salonu Kler (trochę skopiowanego z Tesli ale całkowicie inne materiały i wystrój auta).
Za tydzień jadę do salonu BYD w Niemczech (blisko mieszkam granicy więc nie problem) i zobaczę za ile można go tam kupić.

IMG_E0384.JPG
IMG_E0389.JPG
IMG_E0390.JPG
IMG_E0391.JPGIMG_E0393.JPG

Attachments

• ss.jpg
    ss.jpg
    2,1 MB · Liczba wyświetleń: 21

cwireq

Posiadacz elektryka
Tak BYD SEALION 7 Excellence AWD :) - w porównaniu do Tesli to jakbym przeniósł się ze sklepu Ikei do salonu Kler (trochę skopiowanego z Tesli ale całkowicie inne materiały i wystrój auta).
Za tydzień jadę do salonu BYD w Niemczech (blisko mieszkam granicy więc nie problem) i zobaczę za ile można go tam kupić.

View attachment 24680
View attachment 24681
View attachment 24682
View attachment 24683View attachment 24684
Nie odważyłbym się zakupić BYDa patrząc na recenzje w szczególności w zakresie infotainment, wydajnosci i dostępu do serwisu. Ale cieszę się że ktoś przeciera szlaki i być może warto będzie poszerzyć horyzonty. Dawaj znać jak to się będzie sprawować - mam nadzieje ze jak najlepiej;)

umcus

Pionier e-mobilności
Nie odważyłbym się zakupić BYDa patrząc na recenzje w szczególności w zakresie infotainment, wydajnosci i dostępu do serwisu. Ale cieszę się że ktoś przeciera szlaki i być może warto będzie poszerzyć horyzonty. Dawaj znać jak to się będzie sprawować - mam nadzieje ze jak najlepiej;)
Mam te same zastrzeżenia. Ale już następny samochód, za jakieś 5-6 lat, to obstawiam, że taki BYD będzie w mojej top 3 samochodów do kupna.

zielony

Fachowiec
Też jestem sam ciekawy jak to będzie z tym modelem, ale jak mówi przysłowie kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
Od tygodnia śledzę fora zagraniczne i np. z serwisem jak i dostępnością części nie mają kłopotów z innymi modelami (2 duże magazyny w Europie), serwisów też jest więcej niż np. w Tesli, ale jak sobie poradzą w ewentualnymi naprawami w Polsce to nie wiem - podzielę się jak będę korzystał. W Polsce dopiero wchodzą na rynek, Europa już jeździ. Recenzje też widziałem różne.
W Polsce chińskie auta mają złą renomę (większość ludzi bazuje na stereotypach), to nie te same auta jak kilka lat temu, już nie są tanie, a jakością wykonania i materiałami mogą spokojnie konkurować z wielkimi producentami europejskimi.
Na Tesli się zawiodłem, BYD zobaczę jak trochę pojeżdżę, oby tak jeździły jak wyglądają ;)

Przynajmniej wszystkie części mają oryginalne, żadnych podróbek :)

cooler

Pionier e-mobilności
Na Tesli się zawiodłem, BYD zobaczę jak trochę pojeżdżę, oby tak jeździły jak wyglądają ;)
Ciekawe spostrzeżenie, mega że nie żałowałeś sprzedać ze stratą, mi trochę było żal, ale zupełnie Cię rozumiem. W moim przypadku Amazing Tesli to mit, który jednak napędza wielu z tutaj piszących, nie wiem czym jeździli przed Teslą i czy naprawdę wcześniej męczyli się ze swymi autami że teraz tak chwalą i Tesla rzeczywiście jest od nich dużo lepsza...