Awaria ładowania

mbigoo

Nowy na Forum
Ona ma gwarancji tyle ile auto. Ja już czekam 3 miesiąc na wymianę.
Podsumowując, ładowarka ma tyle samo gwarancji co auto, czyli w moim przypadku 2 lata. W serwisie dowiedziałem się, że ta część była już wymieniana. Niestety padła po roku i trzech miesiącach po raz drugi. Czekam na telefon, kiedy będę mógł ją wymienić. Auto jest po gwarancji, a za „sprawdzenie, co się dzieje”, musiałem zapłacić 400 PLN. Na szczęście, jak wyżej pisałem, było to wymieniane, więc zmieściłem się w ciągu 2 lat, więc wymienią za darmo. Pytanie, kiedy i czy oddadzą 400 PLN za weryfikację. Pytałem, co będzie, jeśli padnie mi znowu po 2 latach i 1 miesiącu – niestety nie ma możliwości przedłużenia gwarancji. Te ładowarki to straszny szajs i dla mnie wada fabryczna. Teraz muszę tylko ładować się na DC i czekać na telefon.

PCW13

Nowy na Forum
Miałem dzisiaj telefon z serwisu. Zepsuta jest ładowarka wewnętrzna, mają wysłać nową z Francji i wymienić w moim samochodzie.
Zastanawiam się, czy w przypadku uszkodzenia ładowarki 11kW jest możliwe ładowanie DC? Ma ktoś może taką wiedzę? Nie chce mi się jeździć zastępczym spalinowym i wolałbym przemieszczać się swoim autem, nawet ładowanym tylko na stacji z szybkim DC.

Jutro pojadę rano do serwisu i porozmawiam, jak oni się zapatrują na mój pomysł ;)
Mam ten sam problem w Corsa-e 2021 , tyle że wewnętrzna ładowarka już po gwarancji, nie wiem co zrobić za bardzo teraz... ale na DC bez problemów się ładuję narazie....tyle że to nie najtaniej wychodzi :] Ma ktoś jakis pomysł na to ? kupić używaną ładowarkę i zamontować za ta zesputą ? Dam rade to samemu ogarnąć ?

Bladziak

Nowy na Forum
.... to strach nie obleciał co się stanie za chwile z moją w Mokka -e 2021 ???
Probowaliście to naprawiać w serwisach zewnetrznych ?
Jaki jest koszt takiej ładowarki ?
brr...

GrzesiekK

Zadomawiam się
.... to strach nie obleciał co się stanie za chwile z moją w Mokka -e 2021 ???
Probowaliście to naprawiać w serwisach zewnetrznych ?
Jaki jest koszt takiej ładowarki ?
brr...
Też jest mnie bardzo ciekawi, czy ktoś już miał już doświadczenie z wymianą uszkodzonej ładowarki na używkę. Nowa ładowarka to koszt 15 000 PLN w serwisie producenta. Używana 3 500 - 4500 PLN. W wątku "Awaria ładowarki 11kW" wrzuciłem numer ładowarki, którą mi serwis producenta zamontował w ubiegłym roku (mi udało się załapać na bezpłatną wymianę). Wymiana w serwisie trwała około godzinki i jeszcze ładowanie ze 30 minut aby sprawdzić czy wszystko działa. Ładowarka jest umieszczona na silniku pod łatwo zdejmowalnym deklem, Ja jednak sam za wymianę bym się nie porywał. Szacuję robociznę wymiany na nie więcej niż 500 PLN.
Tu jest opis jak wyglada usterka ładowarki

walik22

Zadomawiam się
Ja wymieniłem na używaną za 2500zł z wymianą.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Niezły shit. Jeżeli na tej stronce autorzy piszą: You are not only victim. Every owner of stellantis is a victim to słabo to wygląda. Na pierwszy rzut oka odparował od płytki jeden z bolców na który wchodził jakiś przewód. Sami też odradzają demontaż bo pękają płytki... Ja się elektroniki nie boje, ale trochę martwi że ci którzy w tym robią są pesymistami.

KrzysztofFly

Moderator
Ja wymieniłem na używaną za 2500zł z wymianą.
Napisz coś więcej na ten temat, może się przyda taka informacja innym użytkownikom z tym samym problemem. Coraz więcej użytkowników nie ma już gwarancji na swoje samochody, więc takie informacje mogą być bardzo cenne.
  • Czy kupowałeś ładowarkę pokładową z dokładnie tym samym numerem OE?
  • Czy po montażu w samochodzie zadziałała od razu?
  • Czy też trzeba było ją w jakiś sposób programować, bądź usuwać ochronę komponentu?

walik22

Zadomawiam się
Kupowałem używaną z innym numerem OEM. Znalazłem takie:
9860272580
9855472680
9851927180
9846368280
9843998780
9842660480
9842482880
Po kolei od najmłodszej do najstarszej. Z tego co się orientuję to próbują wyeliminować błąd i co coś poprawią to jest nowy nr OEM. Pasują wszystkie zamiennie do całej grupy PSA. Pan który mi wymieniał powiedział że trzeba albo przełożyć płytkę ze swojej albo w tej nowej przeprogramować co sam u mnie zrobił.

Last edited:

spazz

Nowy na Forum
Dzień dobry

Czy były jakieś objawy przed wystąpieniem awarii ładowarki? Czy po prostu rano ładowanie było niemożliwe? Mam od miesiąca e C4 z tego roku i zastanawiam się czy to mnie też czeka...

Najnowsze dyskusje