Nowa Dacia Spring

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Panowie dziękuje za wszystkie pomocne rady, teraz to może proszę o odpowiedź jednym zdaniem co wybrać do Daci, nie na przyszłość tylko do tej Daci.
Będę miał w garażu siłę z gniazdkiem 32 i 16.
Moc przyłączeniowa będzie między 12 a 15.
Zabezpieczenie minimum 25 a pewnie 32
Więc czym najszybciej naładuje domu Dacie spring?
Maksymalny nie chce wydać więcej niż 1200zl na ładowarke.
Z 15 kW umownej dostaniesz pewnie takie samo 25 A jak dla mniejszej, a zapłacisz więcej za warunki przyłączeniowe (ca. 80 zł/kW).
1000018946.png

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Jeszcze nie mam gniazda 3f nie mam nawet w domu 3 faz, ale będę miał do miesiąca.
Elektryk będzie przerabiał i to nawet nie pod samochód, ale potrzebuje 3f pod rozbudowę fotowoltaiki.
Jak już będą 3F to dam gniazdo 32 bo pewnie lepiej, zabezpieczenie mam 25 A (mam nadzieję że mi zwiększa) moc przyłączeniowa będzie 12,5.
Jestem w tym zielony więc w sumie proszę o radę czy ta ładowarka którą zamierzam kupić jednofazowa zencar 7,4 będzie najlepszym rozwiązaniem?
Ja mam takiego Zencara 7,4kW do ładowania Leafa i spisuje się świetnie.
Moc przyłączeniowa domu: 12,5kW, przed licznikiem 3xC25 i tego nie da się ruszyć (stare kable na osiedlu).
Podczas ładowania auto pobiera z 1 fazy około 28A prądu (wcale nie 32A), czyli 6,4 kW. Nigdy jeszcze mi nie wybiło bezpieczników C25A / B25A, bo to tylko +16% przetężenia.
Całe ładowanie (36-37 kWh) mieści mi się zawsze w nocnej taryfie - od 22:00 do 6:00 :)
Ale koniecznie musisz zadbać, żeby elektryk położył Ci grubsze przewody w całym obwodzie ładowania, niż kładzie się zwykle. Uprzedź go o planowanym obciążeniu. Dotyczy to też mostków w rozdzielnicach (2,5 mm grzeją się już niedopuszczalnie!).
Sprawdź żeby do tej samej fazy nie było dołączone nic z czego będziesz korzystał w nocy podczas ładowania (żadnych podgrzewaczy wody, czajników, pralki, mikrofali itp.) bo wtedy już będzie przegięcie :)

W Zencarze można też wybrać trochę mniejszy prąd ładowania (24A) i wtedy już masz spokój że nie przekraczasz tych 25A (np. jakby obniżyło się napięcie w sieci - prąd ładowania wtedy wzrasta)
:cool:

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Nie rozumiem co wypisujesz: auto masz z ładowaniem 1 fazowym i maksymalnym prądem 32A AC. Tak więc to co Ci wskazałem za 300 zł czyli ładowarkę 1 fazową z prądem max 32A jest tym, co zaspokaja Twoje potrzeby.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
O tej Zencar 7,4 pisałem na pierwszej stronie i pisano że nie będzie dobra do ładowania jednofazowego....
Nie rozumiem na jakiej podstawie miałaby być niedobra...:unsure:
Już prawie rok jej używam.
Auto mam jednofazowo ładowane, to jest ładowarka jednofazowa z regulacją prądu i działa idealnie :)
Jedyna wada to ta cegła dyndająca na kablu, trochę muszę uważać żeby nie obić karoserii bo garaż ciasny.

A co do jakości - cegła Zencara jest hermetyczna, obudowa wygląda masywnie i solidnie. Można by ją do kałuży włożyć, najechać samochodem i pewnie dalej będzie działać ;)

Last edited:

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
O tej Zencar 7,4 pisałem na pierwszej stronie i pisano że nie będzie dobra do ładowania jednofazowego....
Jest dobra (prawidłowo dobrana), tylko droga w stosunku do tego co oferuje, a mało uniwersalna. Kupisz kiedyś auto z ładowarką 11 kW i raczej nie będziesz jej mógł użyć poza domem, a nawet jeśli użyjesz, to będziesz ładował się wolniej, niż byś mógł. To za co dopłacać? Weźmiesz taką jak ta z Kauflanda z 1 str. za mniej niż 600 zł, wtyk jej zamienisz (albo ci elektryk zamieni) na czerwony, ewentualnie kupisz redukcję z czerwonego na niebieski i będziesz miał to samo za pół ceny. Bo rozumiem, że na gniazdo 32 czerwone i tak jesteś zdecydowany.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Uważajcie bo to jest typowy "trick marketingowy" na Ali.
Żeby nie powiedzieć przekręt ...
Na tej stronie jest 16 różnych wariantów ładowarek.
Cena 300 zł dotyczy "Color: SY 3.5KW 4M" czyli ze zwykłą wtyczką 230V/16A, nie żadne 32A.
W dodatku krótszy kabel (4m)
Na tej samej stronie wersja 1F/32A kosztuje 618 zł:
1739215986369.png

To też taniej wychodzi niż Zencar.
Tylko że mi się pokazuje że nie wysyłają do mojego adresu (Mazowieckie, PL) - może chodzi o to że jest "Sold out" - zero na stanie:
1739216299751.png

Swoją drogą do ładowarki z Lidla nic nie mam. Pewnie też bym ją kupił, jakbym znalazł ją wcześniej przed Zencarem :) Jeśli tylko ma prąd ładowania taki jaki Kolegę będzie zadowalał, to czemu nie.

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Tak, masz rację. Znam to g-no Alikowe, faktycznie 4 metrowa wersja to 395 zł. 4 metry to całą długość razem ze skrzynką i kabelkiem przed nią. Podtrzymuje jednak że to jest to, co wystarczy do Springa