Jeszcze nie mam gniazda 3f nie mam nawet w domu 3 faz, ale będę miał do miesiąca.
Elektryk będzie przerabiał i to nawet nie pod samochód, ale potrzebuje 3f pod rozbudowę fotowoltaiki.
Jak już będą 3F to dam gniazdo 32 bo pewnie lepiej, zabezpieczenie mam 25 A (mam nadzieję że mi zwiększa) moc przyłączeniowa będzie 12,5.
Jestem w tym zielony więc w sumie proszę o radę czy ta ładowarka którą zamierzam kupić jednofazowa zencar 7,4 będzie najlepszym rozwiązaniem?
Ja mam takiego Zencara 7,4kW do ładowania Leafa i spisuje się świetnie.
Moc przyłączeniowa domu: 12,5kW, przed licznikiem 3xC25 i tego nie da się ruszyć (stare kable na osiedlu).
Podczas ładowania auto pobiera z 1 fazy około 28A prądu (wcale nie 32A), czyli 6,4 kW. Nigdy jeszcze mi nie wybiło bezpieczników C25A / B25A, bo to tylko +16% przetężenia.
Całe ładowanie (36-37 kWh) mieści mi się zawsze w nocnej taryfie - od 22:00 do 6:00

Ale koniecznie musisz zadbać, żeby elektryk położył Ci grubsze przewody w całym obwodzie ładowania, niż kładzie się zwykle. Uprzedź go o planowanym obciążeniu. Dotyczy to też mostków w rozdzielnicach (2,5 mm grzeją się już niedopuszczalnie!).
Sprawdź żeby do tej samej fazy nie było dołączone nic z czego będziesz korzystał w nocy podczas ładowania (żadnych podgrzewaczy wody, czajników, pralki, mikrofali itp.) bo wtedy już będzie przegięcie
W Zencarze można też wybrać trochę mniejszy prąd ładowania (24A) i wtedy już masz spokój że nie przekraczasz tych 25A (np. jakby obniżyło się napięcie w sieci - prąd ładowania wtedy wzrasta)