Podobną dyskusję stosunkowo niedawno sam prowadziłem i wyciągnąłem kilka wniosków. Spora część nieporozumienia może wynikać z czynników innych od głównego punktu dyskusji.
Najczęściej problemem jest zwyczajnie interpretacja - co to znaczy gdy ktoś powie że "Tesla jest najlepsza"? Bo wbrew pozorom to nie oznacza że jest bez wad, czy idealna. Chodzi o to że jest lepsza od konkurencji. To w pewnym stopniu może być subiektywne, ale raczej tylko co chodzi o gust, na tym się teraz nie będę skupiał. Gdy ktoś powie "Iga Świątek jest najlepszą tenisistką" czy to oznacza że nie przegrała żadnego seta? Nie. Jedynie że większością pokonała przeciwniczki. Tak samo trzeba patrzeć na to stwierdzenie a propos samochodów.
Każdy samochód ma coś w czym jest "najlepszy", np. Taycan ładowanie, EQS komfort, itd. W przypadku Tesli to może być infotainment i wydajność. Ale to na co trzeba zwrócić uwagę, to że reszta części może być dobra, średnia, albo beznadziejna - powiedzmy ten EQS ma dobrą wydajność, a beznadziejny infotainment. Trzeba wyciągnąć taką "średnią ważoną" z tych wszystkich elementów, biorąc pod uwagę że np. mały zasięg i wolne ładowanie jest dużo większym minusem niż mniej wygodna klamka.
W końcu przechodząc do sedna: dlaczego Teslę, mimo swoich wad, wielu uważa za najlepszą? Nie jest to dlatego, że jest najlepsza pod każdym względem, ale że całościowo jest po prostu dobra i to wystarczy żeby być lepszym od konkurencji.
Co o tym myślicie? Mam nadzieję że się za bardzo nie rozpisałem.