Kampania przeciwko EV nabiera na sile

elektryk

Pionier e-mobilności
Zauważyłem ostatnio ciekawy zbieg okoliczności - zaczęły się pojawiać artykuły dot. "powrotów do samochodów spalinowych".

Np. taki jak ten (smaczku dodaje reklama spalinowego BMW nad artykułem):

Te artykuły zbiegły się w czasie z informacjami od producentów o zwolnieniach w fabrykach elektryków, porzuceniu lub przesunięciu już ogłoszonych planów dot oferty elektryków.

To nie tylko artykuły, Pan "GreenTheOnly", który jest "hakerem" Tesli który często dzielił się rzeczami znalezionymi w oprogramowaniu Tesli stwierdził wczoraj na Twitterze, że zmienia samochód z elektrycznego na spalinowy i toczy w komentarzach ostry bój dlaczego przyszłością motoryzacji są samochody spalinowe przytaczając m.in. argumenty typu że elektryki są cięższe więc są gorsze dla środowiska (pewne poszlaki wskazują, że jest Rosjaninem mieszkającym w Kanadzie, ale nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie).

Mam wrażenie że producenci doszli do wniosku, że skoro muszą ciąć wydatki to najprościej będzie wyciąć elektryki do czasu "lepszych czasów", w ślad za tym pojawiają się takie artykuły. Przy okazji zbieg okoliczności, skorzysta na tym branża paliw kopalnych.

PS. Wczoraj podjechałem na ładowarkę Orlenu, a tam stoi spanikowany gość w BMW i mówi, że nie wie jak odłączyć kabel ładowania i że się spóźni na samolot. Próbował rozłączyć ładowanie w apce Orlenu, ale tam takiej opcji nie widziałem, pokazałem mu że najlepiej przerwać z poziomu apki do samochodu, rozłączył, podziękował i pojechał, ale to pokazuje jak ważny jest zintegrowany (czyli też prosty w obsłudze) z samochodem system ładowania (niezależnie od operatora ładowarki np. roaming producenta).

Attachments

• Screenshot_20231021-074825.png
    Screenshot_20231021-074825.png
    493,2 KB · Liczba wyświetleń: 169

Bronek

Pionier e-mobilności
Pielęgnując te ok 20- 30% tak "myślącego" ludu można rządzić krajem jak do tego dojdą ci co się ich kupi .Tak zrobiono 1szy raz dając 500 a potem strasząc że zabiorą itp ...
Wtedy rzucili chlebem i faktycznie nic się nie stało złego z tego powodu, co było wieszczone przez tych co teraz dali nam Igrzyska ..
Ale o ile wtedy rzeczywiście coś ludzie dostali , to teraz ta zabawa i zapowiadane krwawe widowisko jakoś jest malo atrakcyjne i tej krwi nie widać .

Troche to wk ...i jak dodac na wyborach tych wkur..nych do tych ciemnych, możemy mieć wtedy dopiero widowisko
.

nabrU

Moderator
Było o tym ładowaniu do 80% na głównej EW

daniel

Señor Meme Officer
Było o tym ładowaniu do 80% na głównej EW
Nie zaliczałbym EW do "kampanii przeciw EV". ;)
Wrzuciłem ten artykuł z Interii, bo to jest to, co jest widoczne w mainstreamie.

pmlody

Pionier e-mobilności
Wysoka konkurencyjność z Chin, to chyba nie jest oznaka spadku zainteresowania, tylko wręcz przeciwnie 🤔

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Za to komentarze już pisane jak z podręcznika lobby paliwowego. Serio, wygląda jakby pilnowali żeby dawać od razu negatywną równowagę jakimkolwiek pozytywnym treściom o BEV - niesamowite.
View attachment 25068
ani ziębi ani grzeje. Czy to Was jeszcze rusza?
Żadna tajemnica ze są artykuły sposorowane przez różne kampanie w stosunku do elektryków i są też takie które je oczerniają.
Ostatnimi czasy ciężko stwierdzić kto płaci lepiej i więcej.

A na temat elektryków wypowiadają się użytkownicy 15letnich diesli lub LPG któzy nawet nowcyh ICE nie mają. I motoryzację to tylko z tych właśnie sponsorowanych artykułów poznają czy to video w TV czy Youtube, albo jeszcze gazet i neta.

Chciał bym tylko jednego.
Niech BEV zaczną konkurować z ICE czymś więcej niż SUVem do miasta.
Mało kto z tych petrol headów wyśmiewa BEV który żyje w miejsko/podmiejskim rewirze. Dotarły już do większości ich zalety. Inna bajka, że nie stać ich. Albo wydaje im się, że ich nie stać.