Muskizmy - czyli co Elon dzisiaj powiedział

Makus

Pionier e-mobilności
Weszliśmy w nową erę dezinformacji z drzwiami, pomyślałem, że warto podzielić się niektórymi ze złotych myśli Elona. Może powstanie kronika upadku, nie wiem tylko czy Elona czy Demokracji czy „tylko” USA.

Mądrość na dziś - Elon twierdzi, że USAID, organizacja pomocowa która pomagała w wielu biednych krajach zwalczać głód, leczyć uchodźców, etc. fundowała stworzenie COVID-19.

Attachments

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    197,1 KB · Liczba wyświetleń: 168
  • IMG_2512.jpeg
    IMG_2512.jpeg
    81,3 KB · Liczba wyświetleń: 165

Grzesiek

Pionier e-mobilności
bardzo dobrze, bo cytując Friedmana:

“Government has three primary functions. It should provide for military defense of the nation. It should enforce contracts between individuals. It should protect citizens from crimes against themselves or their property. When government-- in pursuit of good intentions tries to rearrange the economy, legislate morality, or help special interests, the cost come in inefficiency, lack of motivation, and loss of freedom. Government should be a referee, not an active player.”​

gdyby rynek był wolny i uczciwy i każdy jego uczesnik miał zbliżony kapitał. To wtedy TAK, ale rynek jest już stary i posiada jednostki będące w stanie konkurować z krajami.
Bez regulacji... mieli byśmy dla zwykłych obywateli jeszcze większe niewolnictwo niż mamy teraz.

Więc to co napisał jest stare i nie prawda.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
“Government has three primary functions. It should provide for military defense of the nation. It should enforce contracts between individuals. It should protect citizens from crimes against themselves or their property. When government-- in pursuit of good intentions tries to rearrange the economy, legislate morality, or help special interests, the cost come in inefficiency, lack of motivation, and loss of freedom. Government should be a referee, not an active player.”
No to powinnismy zdjąc podatki z emisji CO2, zlikwidowac dotacje do zielonego

Jogur

Fachowiec
W świecie w którym mam US płacące dziennikarzom albo RU płacące dziennikarzom ja wybieram US. Bo mimo swych wielu wad to jednak wolę ich od RU. I ja nie oczekuję wydatków od US, oni sami doskonale wiedzą, że tam gdzie odpuszczą tam natychmiast wejdzie RU czy Chiny. Dla swoich własnych interesów to robili a nie z dobroci serca. Do momentu aż oligarcha latający na pasku RU i Chin nie kupił sobie władzy i nie zaczął spłacać długów.
Amerykanie to Ruscy we flanelowych koszulach.

Jszcze za PRL, będąc w podstawówce, widziałem zdjęcia porównujące czapki na generalskich łbach jednych i drugich - wielkość taka sama, jedyna różnica była w pochyleniu tego dzbana (daszek?).

Albo porównanie marnotrawstwa makulatury - Ruscy drukowali wszystko w 3 kopiach a Amerykańce zakupy pakowali w 3 warstwy "papieru"

Makus

Pionier e-mobilności
bardzo dobrze, bo cytując Friedmana:

“Government has three primary functions. It should provide for military defense of the nation. It should enforce contracts between individuals. It should protect citizens from crimes against themselves or their property. When government-- in pursuit of good intentions tries to rearrange the economy, legislate morality, or help special interests, the cost come in inefficiency, lack of motivation, and loss of freedom. Government should be a referee, not an active player.”​

Friedman to typ który "popsuł" kapitalizm. Adam Smith dobrze wyłożył czym powinien być kapitalizm a potem przyszedł Friedman i powiedział "Hej, maksymalizujmy zysk, nie łamiąc prawa". A prawo nigdy nie nadąża.
Jeśli pozwolisz biznesom robić co chcą, to będziesz miał sytuację jak w US, gdzie kapitaliści napychają kieszenie a obywatele ledwo zipią. God bless EU i regulacje.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Mam wrażenie, że USA odpływa w jakąś sektyzację.
To będzie bardzo ciekawy eksperyment.
Ciekawe jak się zakończy. A najtrudniej beda mieć zwykli obywatele. Ciekawe czy wykażą się wystarczającym zrozumieniem i cierpliwością dla miliarderów. Bo oni sobie poradzą a nawet pewnie wyjda bogatsi.

Michal

Moderator
Spokojnie, zza oceanu zgodnie z cyrkulacją zachodnią, zaczyna już wiać wiatr zmian.
Na chłopski rozum nie da się zrozumieć zmian klimatu, tak jak wpływu freonu na dziurę ozonową... W takich przypadkach tylko regulacje odgórne mogą coś zmienić, a bez nich, nasze dzieci obudzą się w pustynnej Polsce. Niestety kiedyś głosowały głównie elity, rozumiejąc istotność tego procesu, a obecnie "prawica" wciąga w głosowanie coraz szersze kręgi "na chłopski rozum".