Bez ściemy... czyli nasze realne zuzycie kWh...

Bronek

Pionier e-mobilności
Pisałem o zużyciu energii na 100km jazdy, nie o...jeździe przez 100km Leaf ok 25 kWh Tesla- 23kWh przy m/w podobnych warunkach na trasie szybkiego ruchu. I tyle, a nie wrażeniach

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Właśnie wróciłem z jazdy leafem.. Ok, ale muszę uważać, na autopilota bo to inna bajka i na inną zrywność. Człowiek się szybko przyzwyczaja do lepszego.. Pisałem, że zdarza mi się nie zamykać Nissana

Ps. Widziałem i wyprzedziłem rano niebieską lub szarą Tm3 wlokoącą się za Mercedesem

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Wyglądało jakby za tirem szukał zasiegu lub był na holu. Ale ewidentnie współpracowali. Jazda na wschód, to może następny do ocucenia w trybie serwisowym z laptopem podpiętym?
Lub bez teorii spiskowych - awaria lub, ktoś się uczył?

PS Leaf 40 kwh strat z 92%, jazda o102km 95% z ok 125km/hi więcej bez eco. Finisz:zostało 8% baterii. Zużycie wg apki 25,5 kWh /100km

Last edited:

Alex

Fachowiec
Właśnie się ładuję po przejechaniu 300 km za jednym razem. Tesla Model S 85
300 km w czasie 2:50
Od 95% do 5% baterii.
Sucho. Temperatura między 7 a 9 stopni, po zmroku (na światłach).
Na kołach 19" i oponach zimowych (głośne, nie dla elektryka)
Trasa dwupasmowa, prędkość licznikowa 120 km/h, 105 km/h, 110 km/h ( po ok 1/3 trasy na każdej).
Zużycie 20,6 kW/100 km

IMG_20211118_222630.jpg

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
No to teraz odemnie, własnie zrobiłem przelot Przemyśl - Rzeszów.
135km/h - 95% autostrada,
deszcz,
9C,
silny wiatr boczny lub czołowy

26kW/100km.

Masakra, 36% baterii uleciało , dojechałem na 2% pod SC.

kaziwich

Posiadacz elektryka
No to teraz odemnie, własnie zrobiłem przelot Przemyśl - Rzeszów.
135km/h - 95% autostrada,
deszcz,
9C,
silny wiatr boczny lub czołowy

26kW/100km.

Masakra, 36% baterii uleciało , dojechałem na 2% pod SC.
LR?
U mnie w P na 20” (jeszcze nie zmienilem na zimowe 18”) podobne warunki, silny czolowy albo czolowy-boczny wiatr, zuzycie 25,5kWh przy tempomacie 123km/h.
Momentami tak miotalo autem, ze fsd odmawialo zmiany pasa.

Cav

Pionier e-mobilności
A ja wczoraj ledwo dojechałem do domu, na 3% z żółwikiem, przy zużyciu 19 kWh przez 400 km (z doładowaniem 10 kWh) - trasa częściowo po ekspresówce, częściowo po drodze wojewódzkiej....
Też musiało wiać w drodze powrotnej, bo mimo że jechałem wolniej, to zużycie miałem większe.

Norbert

Posiadacz elektryka
A ja wczoraj ledwo dojechałem do domu, na 3% z żółwikiem, przy zużyciu 19 kWh przez 400 km (z doładowaniem 10 kWh) - trasa częściowo po ekspresówce, częściowo po drodze wojewódzkiej....
Też musiało wiać w drodze powrotnej, bo mimo że jechałem wolniej, to zużycie miałem większe.
A gdzie się ładowałeś? Jakie auto?