[Tesla Model 3 HL LR] Drgania kierownicy przy ok. 120 km/h - czyżby masowy problem?

lvlthn

Pionier e-mobilności
Aktualnie mam Bridgestone Blizzak LM005. Już drugi sezon bardzo mnie denerwują halasem, a w przedziale 80-90 km/h nawet jakimś rezonansem z lekko odczuwalnym mrowieniem.
Te opony mają tendencję do drgań.
I są okrutnie głośne.

Fakt, nadrabia na śniegu i lodzie, ale ogólnie słabo na nasze warunki.

eimi

Pionier e-mobilności
Ja bym szedł w hankooki ION, to są świetne opony gdyby nie jeden mały fakt. Hankook ma problemy z kontrolą jakości, trafia się sporo opon z biciem promieniowym a reklamacje odrzucają. Także jak kupować hankooki to tylko z takiego źródła gdzie będzie bezproblemowa wymiana na drugie w razie problemów.

W innych częściach forum piszą że Pirelli też nie grzeszy jakością ostatnio więc i tak to będzie loteria. Pirelli W OGÓLE nie chroni rantów, opona wygląda na za małą na feldze.

inter

Pionier e-mobilności
Ja bym szedł w hankooki ION, to są świetne opony gdyby nie jeden mały fakt. Hankook ma problemy z kontrolą jakości, trafia się sporo opon z biciem promieniowym a reklamacje odrzucają. Także jak kupować hankooki to tylko z takiego źródła gdzie będzie bezproblemowa wymiana na drugie w razie problemów.

W innych częściach forum piszą że Pirelli też nie grzeszy jakością ostatnio więc i tak to będzie loteria. Pirelli W OGÓLE nie chroni rantów, opona wygląda na za małą na feldze.
Od czasu montażu Hankoków, zero uszkodzeń felgi ;)
Przejechane 4000 km i są super.

Luigi

Nowy na Forum
Dzień dobry wszystkim,

Od samego początku - jak tylko odebrałem samochód borykam się z wibracjami przenoszonymi na kierownicę przy prędkości ok 120 km/h.

Samochód został zawieziony w dniu wczorajszym do serwisu w Ząbkach. Zostały wyważone koła oraz wymieniona jedna z opon (wykryto ponadnormatywne bicie). Wymienione zostały również elementy zawieszenia (nie powiedziano mi jakie, choć pytałem). Niestety na chwilę obecną musiałem zostawić swoją Teslę i wróciłem zastępczym TMY Performance, gdyż serwis aktualnie szuka pomysłu na rozwiązanie problemu.

Felgi zamontowane w moim samochodzie mają rozmiar 18 cali.

Czy ktoś boryka się z podobnym problemem? Na niemieckojęzycznym forum zgłosiło się kilka osób, które mają ten sam problem, ale serwisy w DE oraz AT tego nie rozwiązały:

Ogólnie samochód jest super i mam nadzieję, że problem uda się szybko rozwiązać.
witaj ja mam model 3 z roku 2025 odebrany w grudniu i tez borykam się z wibracjami kierownicy ale tez siedzenie podłoga lekko drży, zostały wymienione opony zmniejszyło się troszkę ale myślę ze nadal przy długich trasach tak jak ja jeżdżę po 200 km dziennie jest to uciążliwe.
po wymianie opon pojawiła sie tez nie zawsze ale przy zmianie nawierzchni hałas tylko od kierowcy strony taki tłoczenie toczenie ciężkie i to jest uciążliwe, sprawdzałem hałas prawa strona i kierowcy strona mierzyłem głośność 3 decybele różnicy.
czy rozwiązałeś swój problem w twojej tesli ?

Luigi

Nowy na Forum
U mnie jest od początku - to samo co u Cię. Byłem na drugi dzień po odbiorze u wulkanizatora z testem drogowym. Powiedział, że ułożyć to się może - ale nie w takim zakresie… Pojechałem do Ząbek - próbowali sami wyważać, sprawdzać geometrię… i lipton - zakwalifikowali dwa koła do wymiany. Czekałem dość długo bo nie mieli na stanie, później przyszły felgi, dziś mam info, że mają już również opony. Muszę ustalić termin i jadę. Boje się, że nie uda się tego poprawić. Po mieście nie czuć nic - na trasie zero przyjemności z jazdy… Ale.. w testowej sztuce, którą jeździłem dość sporo nie było tego efektu jeździłem po A4 i było spokojnie… Ja czytałem, żeby obniżyć ciśnienie, pojeździć… samo się nareperuje… u mnie nie pomogło - a nawet po pierwszej wizycie w Ząbkach uważam, że jest gorzej… Zobaczymy co będzie po wymianie kół - najwyżej zostanie wokoło komina a na trasę będzie trzeba jeździć czymś innym. Może kupię jeszcze inny komplet kół i zobaczę… czy jest to do uratowania, czy nie.
hejka czy naprawili u ciebie problem z trzęsieniem sie kierownicy u siebie mam to samo opony wymienili problem pozostal ale troche jest mniej trzesienia

6a8

Posiadacz elektryka
witaj ja mam model 3 z roku 2025 odebrany w grudniu i tez borykam się z wibracjami kierownicy ale tez siedzenie
Witaj w klubie, aby się łatwiej dyskutowało, uzupełnij stopkę o dane samochodu, i w tym przypadku - również opon. I może staraj się odpowiadać bardziej precyzyjnie :
> zostały wymienione opony
ale, na takie same, inne ?
No i tak na przywitanie : szerokich i gładkich dróg bez suszarek, oraz wolnych i szybkich ładowarek :)

kaktus

Posiadacz elektryka
U mnie ciekawie - Nova 19 - po odbiorze nie było drżenia (dużego), po wymianie na 18 zimówki również było ok. Teraz wróciłem na letnie 19 i przez 1k drżenie było niewyobrażalnie nieprzyjemne i mocne. Teraz odpuściło trochę ale idealnie nie jest.

Takie auto ;) Podjadę jeszcze pod koniec miesiąca do wulkanizatora.

Przy okazji mam taką refleksję że wszystkie 3 HL mają ten problem tylko nie każdy zwraca na niego uwagę. Ci którzy mówią że tego problemu nie mają po prostu nie zwracają na to uwagi i żyje im się lepiej 🤣

cooler

Pionier e-mobilności
U mnie ciekawie - Nova 19 - po odbiorze nie było drżenia (dużego), po wymianie na 18 zimówki również było ok. Teraz wróciłem na letnie 19 i przez 1k drżenie było niewyobrażalnie nieprzyjemne i mocne. Teraz odpuściło trochę ale idealnie nie jest.

Takie auto ;) Podjadę jeszcze pod koniec miesiąca do wulkanizatora.

Przy okazji mam taką refleksję że wszystkie 3 HL mają ten problem tylko nie każdy zwraca na niego uwagę. Ci którzy mówią że tego problemu nie mają po prostu nie zwracają na to uwagi i żyje im się lepiej 🤣
Święta prawda. Ja tak mam z hałasem. Ludzie jeżdżą np Corollą i chwalą, tymczasem dla mnie hałas w środku przy 140 jest nie do zniesienia.
Wszystkie auta dodatkowo wyciszyłem, bo hałas mnie wkurza, tymczasem ludzie jeżdżą i im nic nie przeszkadza.

Tu może być ten sam problem, ktoś się przesiadł z może i premium, ale dobitego auta i nic mu nie drga, ktoś przesiadł się z zadbanego auta, dbał o opony, zawieche i amorki - i dla niego trzęsie nie do wyobrażenia

Last edited:

6a8

Posiadacz elektryka
No i tutaj by się przydał niezależny obiektywny miernik tego co najbardziej dokucza : drgań na kierownicy.
A może już coś takiego jest ??