nabrU
Moderator

BP shuns renewables in return to oil and gas
The energy giant has announced its strategy after rivals also rowed back on green energy plans.

"Europejskie Stowarzyszenie Producentów Samochodów opublikowało wyniki sprzedaży (rejestracji) nowych aut na terenie Unii Europejskiej. W styczniu 2025 roku auta elektryczne stanowiły 15 proc. wszystkich nowych samochodów osobowych, podczas gdy rok temu było to 10,9 proc."Bez dopłat rynek EV zamiera
Tylko że Gates nigdy tak się nie wypowiedział"więcej niż 640kB RAM nikomu nie potrzebne" (Bill Gates parę lat temu
640 kB powinno wystarczyć każdemu tak powiedział Bill Gates w 1981 roku. Miał na myśli barierę 640 kB obsługiwanej pamięci RAM przez MS-DOS, stąd późniejsze obszary pamięci (XMS, EMS) obchodzące ten problem."Europejskie Stowarzyszenie Producentów Samochodów opublikowało wyniki sprzedaży (rejestracji) nowych aut na terenie Unii Europejskiej. W styczniu 2025 roku auta elektryczne stanowiły 15 proc. wszystkich nowych samochodów osobowych, podczas gdy rok temu było to 10,9 proc."
Tylko że Gates nigdy tak się nie wypowiedział
tu zdania rabinow sa podzielone:640 kB powinno wystarczyć każdemu tak powiedział Bill Gates w 1981 roku. Miał na myśli barierę 640 kB obsługiwanej pamięci RAM przez MS-DOS, stąd późniejsze obszary pamięci (XMS, EMS) obchodzące ten problem.
Od 1990 roku Gates prowadził swoją rubrykę w gazecie The Huntsville Times, gdzie odpowiadał na różne pytania czytelników nadesłane między innymi “elektroniczną pocztą” i w 1996 roku napisał do niego niejaki L. Marshall:640 kB powinno wystarczyć każdemu tak powiedział Bill Gates w 1981 roku. Miał na myśli barierę 640 kB obsługiwanej pamięci RAM przez MS-DOS, stąd późniejsze obszary pamięci (XMS, EMS) obchodzące ten problem.
Na co Gates odpowiedział:Czytałem w gazecie, że w 1981 roku powiedziałeś: „640 KB powinno wystarczyć każdemu”. Co miałeś na myśli, kiedy to powiedziałeś?
Dalej tłumaczył:Powiedziałem kilka głupich rzeczy i kilka złych rzeczy, ale tego nie powiedziałem.
Tutaj trzeba oddać Gatesowi rację. Faktycznie nikt nigdy nie podawał źródła wypowiedzi Gatesa, po prostu jedna gazeta to napisała, a reszta zaczęła to kopiować.Wciąż wpadam na ten głupi cytat, że wystarczy tylko 640 KB pamięci, który mi się przypisuje. Nikt nigdy nie podaje skąd jest ten cytat, a to zwykła plotka, powtarzana raz za razem.
Oczywiście wstawiając ten cytat przypisany dla Gatesa miałem na myśli Elona Muska który wielokrotnie twierdził że więcej baterii już nie potrzeba, skasował nowy model S z większym zasięgiemz tzw LR+.Od 1990 roku Gates prowadził swoją rubrykę w gazecie The Huntsville Times, gdzie odpowiadał na różne pytania czytelników nadesłane między innymi “elektroniczną pocztą” i w 1996 roku napisał do niego niejaki L. Marshall:
Na co Gates odpowiedział:
Dalej tłumaczył:
Tutaj trzeba oddać Gatesowi rację. Faktycznie nikt nigdy nie podawał źródła wypowiedzi Gatesa, po prostu jedna gazeta to napisała, a reszta zaczęła to kopiować.
Nawet twórca książki "The Yale Book of Quotations" przyznaje, że nie ma dowodów na to, że słowa padły z ust Gatesa.
EDIT
Sorry - są szybsi![]()
Osobiście kocham elektryki, nienawidzę ich gównianych baterii, więc czekam na te 174kWh zapewniające mi zbliżony komfort co obecny minivan używany na trasy. Jeszcze tylko ograniczenie degradacji i ICE GO HOME!spokojnie - przyjda baterie solid state to bedziesz mial 174kWh wazace tyle co dzis 82
i wtedy bedzie mozna sie wreszcie pozbyc benzyniakow
Raczej efekt wszechobecnego "trumpizmu".Zdrowy rozsądek?
Na pewno w jakimś stopniu, ale firmy mają generować zyski. I BP widząc że sprzedaż prądu to nie ich konik chce wrócić do tego na czym się zna i robi od dawna.Raczej efekt wszechobecnego "trumpizmu".